Rīga centīsies uzrunāt ārvalstu uzņēmumus ar «workcation» jeb darbatvaļinājuma programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra šogad gatavojas uzsākt "workcation" jeb darbatvaļinājuma programmu. Tās ietvaros lielu ārvalstu uzņēmumu pārstāvji varēs nedēļu dzīvot un attālināti strādāt Rīgā, izbaudot gan darba, gan atpūtas iespējas, arī tikties ar Rīgas domes vadību vai nozares pārstāvjiem. Programmas galvenais mērķis, protams, ir piesaistīt Rīgai ārvalstu uzņēmumus.

Rīga centīsies uzrunāt ārvalstu uzņēmumus ar „workcation” jeb darbatvaļinājuma programmu
00:00 / 04:53
Lejuplādēt

Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūras direktors Fredis Bikovs pastāstīja, ka darbatvaļinājuma programma šogad tiks izmēģināta testa režīmā un tās mērķis ir Rīgai piesaistīt uzņēmumus, kas atbilst noteiktiem kritērijiem.

"Uzņēmumam jānodarbina vismaz 50 darbinieki, pēdējā gada laikā apgrozījumam jābūt ne mazākam par 10 miljoniem eiro. Tā kā tie ir jau diezgan stabili uzņēmumi, kuriem jau ir kaut kādi produkti un pakalpojumi, un tie spējīgi arī veikt lielākas investīcijas. Tie uzņēmumi, uz ko mēs orientējamies, strādā IKT vai dabaszinātnēs, vai arī finanšu un augsto tehnoloģiju zinātnes nozarēs, ražo produktus un pakalpojumus ar augstu pievienoto vērtību un kam nav esošu struktūrvienību Latvijā. Programmas sākumā mēs plānojam uzņemt trīs uzņēmumu delegācijas, katrā delegācijā ne vairāk kā piecus cilvēkus.

Mēs uzņēmumu delegācijām segsim ceļa izdevumus – aviobiļetes uz un no Rīgas, transfēru –, izmitināšanu un arī kopstrādes telpas izdevumus.

Mēs izmantojam šo konceptu, lai piesaistītu potenciālos uzņēmumus, kas varētu šeit paplašināt savu darbību vai atvērt filiāles, respektīvi, investēt Rīgā," pastāstīja Bikovs.

Pašlaik Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA) ir aktīvi 100 investīciju projekti, bet lēmumu par pārcelšanos vai darba uzsākšanu Latvijā šogad pieņēmuši divreiz mazāk ārvalstu investori nekā gadu iepriekš. Uzņēmējus piedalīties darbatvaļinājuma programmā, kādas talantu piesaistīšanai izmantojušas arī kaimiņvalstis, aicinās arī caur LIAA pārstāvniecībām.

"Ļoti aktīva bijusi Viļņa un arī Tallina. Tad šobrīd mēs priecājamies, ka arī Rīga cenšas darboties, lai investori pamana, protams, arī Rīgu. Pārstāvniecības palīdzēs izplatīt informāciju par to, ka šāds tā saucamais "workcation" ir pieejams.

Iespējams, šobrīd tie kritēriji – 10 miljonu apgrozījums un 50 uzņēmuma darbinieki – ir ļoti ambiciozi.

Ja tā interese būs varbūt ne tik liela, tad mēs ievāksim informāciju no mūsu pārstāvjiem, kas būtu tie kritēriji, kādos varētu piesaistīt jaunus, ambiciozus uzņēmumus ar labām idejām, lai tad mēģinātu plašinātu programmu un piesaistītu vēl," pastāstīja LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs vērtēja, ka ideja piesaistīt ārvalstu uzņēmumus Rīgai ir laba un atbalstāma. Tiesa, Rīga no citām kaimiņvalstīm atpaliek dzīves kvalitātes ziņā.

"Kopš gadsimta sākuma visstraujāko attīstību Baltijas galvaspilsētu vidū piedzīvojusi Viļņa. Šobrīd Viļņa ir Baltijas lielākā ekonomika un bagātākā pilsēta.

Un, ja šī tendence turpināsies, tad Viļņa var pat apsteigt Rīgu visai drīz pēc iedzīvotāju skaita.

Mēs atpaliekam pēc IKP uz vienu iedzīvotāju, bet tieši dzīves kvalitātes jomā mēs atpaliekam vēl pat vairāk. Mēs atpaliekam pat no tā, cik droši mēs jūtamies pilsētā. Mēs ģeogrāfiski atrodamies Ziemeļeiropā, bet pēc drošības un uzticības citiem cilvēkiem pilsētā mēs esam kopā ar Dienvideiropas pilsētām. Bet tas, protams, nenozīmē, ka Rīgā viss ir slikti, tieši pretēji – tas norāda uz Rīgas milzīgo attīstības potenciālu," piebilda Krasnopjorovs.

Šobrīd augsti kvalificēti trešo valstu pilsoņi var saņemt Latvijā tā dēvētās nomadu jeb attālinātā darba vīzas uz vienu gadu un, uzturoties Latvijā, strādāt attālināti.

Līdz šim izsniegtas piecas nomadu vīzas.

"Protams, šādi cilvēki, kuriem jābūt ir pietiekami iespaidīgam vidējam atalgojumam, lai šādu vīzu piešķirtu, viņi šeit uzturēsies, īrēs dzīvokli, iepirksies veikalā un zināmu daļu no saviem ieņēmumiem atstās Latvijas ekonomikā. No otras puses, protams, pluss ir, ka šādā veidā mums ir iespēja parādīt, kas ir Latvija. Nākotnē, iespējams, daļa no šiem talantiem var izvēlēties veidot savu uzņēmējdarbību tieši Latvijā, pašam dibinot uzņēmumu Latvijā vai izmantojot kaut kādus Latvijas eksportētājus, kas var piegādāt preces vai pakalpojumus tieši tam uzņēmumam, kurā viņš strādā," sacīja LIAA direktors.

Šogad darbatvaļinājuma programmai Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūra ieplānojusi iztērēt 45 000 eiro. Ja programmas norise būs sekmīga, to turpinās arī nākamgad.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti