Rīgā apkures tarifs varētu pieaugt vēl par 16%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rīgā no 1. novembra sagaidāms siltumenerģijas tarifa kāpums par 16%. Plānotais siltumenerģijas tarifs varētu būt 66,76 eiro par megavatstundu (MWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), informēja AS "Rīgas siltums".

Iecerēto tarifu kāpumu "Rīgas siltums" skaidroja ar situāciju enerģētikas tirgū un būtisku dabasgāzes cenu kāpumu. "Dabasgāzes cena biržā ir dramatiski palielinājusies un uz doto brīdi ir desmitkārtojusies, salīdzinot ar pērnā gada vasaru. Tā kā dabasgāzes cenas joprojām turpina pieaugt (nu jau ap 80 eiro par MWh), nav pamata domāt, ka pirktās siltumenerģijas cena tuvākajos mēnešos samazināsies," paziņojumā medijiem norādīja  "Rīgas siltuma"  valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis.

Siltuma tarifā pieaug kurināmā un pirktās siltumenerģijas izmaksu sadaļa, kas tarifā veido vairāk nekā 80%.

"Rīgas siltums" savos siltumavotos saražo 30% no apkures sezonā nepieciešamā siltumenerģijas daudzuma Rīgā, savukārt 70% siltumenerģijas tiek iepirkts. Galvenais piegādātājs ir AS “Latvenergo”, kas siltumenerģiju ražo no dabasgāzes, kuras cena kopš pavasara tikai pieaug.

Plānotās tarifa izmaiņas "Rīgas siltums" iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā.

Lai samazinātu siltumenerģijas tarifu, kā arī mazinātu atkarību no importētajiem energoresursiem, uzņēmums attīsta siltumenerģijas ražošanu ar šķeldu. Uzsākot siltumenerģijas ražošanu ar biokurināmā katliem siltumcentrālēs “Imanta” un “Daugavgrīva”, plānots, ka "Rīgas siltums" dabasgāzes īpatsvars siltumenerģijas ražošanai samazināsies līdz 50% un attiecīgi šķeldas īpatsvars pieaugs līdz 50%. Turklāt siltumenerģijas ražošana, izmantojot šķeldu, ir videi draudzīgāka, jo tā ir CO2 neitrāla, norādīja uzņēmums.

KONTEKSTS:

77% no uzņēmuma  "Rīgas siltums" piegādātās siltumenerģijas tiek izmantota dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Siltumtīklu kopējais garums ir ap 825 kilometru, no kuriem 85% atrodas AS "Rīgas siltums" īpašumā.

AS "Rīgas siltums" akciju kapitāls sadalās šādi: Rīgas dome (49,00%), Latvijas valsts (48,995%), SIA "Enerģijas risinājumi. RIX" (2%), AS "Latvenergo" (0,005%).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti