«Rietumu banka» varētu nonākt Eiropas Centrālās bankas tiešā uzraudzībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Eiropas Centrālā banka (ECB) paziņoja, ka veiks padziļinātu analīzi četrām bankām, kuras varētu nonākt tās tiešā uzraudzībā.

Šīs bankas ir ASV "Citigroup" Īrijas struktūrvienība "Citibank Europe", Itālijas "Banca Mediolanum", Slovēnijas "Abanka" un Latvijas "Rietumu banka", norāda ECB.

ECB jau uzrauga eirozonas 129 lielākās bankas, lai nodrošinātu, ka tās ir pietiekami spēcīgas, lai spētu pārciest krīzes bez visas banku sistēmas apdraudēšanas.

Tās uzraudzības pienākumi sniedz ECB tiesības izmeklēt bankas, pārbaudīt to iegādes darījumus un likt tām paaugstināt kapitāla rezerves. Tāpat ECB var piešķirt vai atņemt banku licences.

ECB norāda, ka tā veiks šo četru banku visaptverošu izvērtēšanu, kas ietvers bankas aktīvu kvalitātes pārskatīšanu un tā dēvētos stresa testus, lai pārbaudītu to spēju pārciest satricinājumus.

Šīs izvērtēšanas rezultāti gaidāmi novembrī.

Iepriekš LTV raidījums “De facto” ziņoja, ka apjomīgā krimināllietā Francijā pret "Rietumu banku" un tās prezidentu Aleksandru Pankovu ir izvirzītas apsūdzības par palīdzību naudas atmazgāšanā. Galvenais apsūdzētais šajā lietā ir kādreizējais kompānijas "France Offshore" vadītājs Nadavs Bensusāns, kurš bijis ar ārzonu kompāniju uzturēšanas biznesā strādājošo juristu "Mossack Fonseca" klients, kas bija iecienījis "Rietumu banku".

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka saskaņā ar Latvijas Komercbanku asociācijas datiem pagājušā gada beigās "Rietumu banka" bija pēc aktīviem trešā lielākā banka Latvijā. Salīdzinājumā ar 2014.gada beigām mainījusies Latvijas lielāko banku topa trešās vietas ieņēmēja - 2014.gada nogalē trešā lielākā banka vēl bija "SEB banka", bet pagājušā gada beigās tā bija ceturtā pēc aktīviem lielākā banka. Šo pārmaiņu dēļ "Rietumu banka" nonāks tiešā ECB uzraudzībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti