«Rietumu banka» maina bāzes valūtu no ASV dolāriem uz eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

"Rietumu banka" šovakar paziņojusi, ka maina norēķinu kontu apkalpošanas bāzes valūtu no dolāriem uz eiro. Klientiem ir piedāvāts konvertēt savus dolāru aktīvus eiro, kā arī izmantot tos maksājumiem. Atlikušos līdzekļus banka konvertēs automātiski. Kā norāda bankā - ASV dolāru maksājumu funkcionalitātes uzturēšana var būt apgrūtināta Latvijas banku sistēmas reputācijas problēmu dēļ.

Šis lēmums būšot spēkā, līdz tiks atrisināti starptautisko partneru jautājumi attiecībā uz noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas risku Latvijas banku sistēmā un sistēmas reputācija tiks atjaunota.

Jautājums par dolāru norēķiniem nerezidentu bankām ir būtisks, jo balstīšanās uz šo valūtu bankas padara jūtīgas pret iespējamām ASV sankcijām.

"ABLV Bank" krīze sākās pēc ASV Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas jeb FinCEN rosinājuma liegt bankai nodrošināt korespondentkontus ASV dolāros.

"Rietumu bankas" lēmumu Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) nekomentē. Plašākus skaidrojumus šovakar nesniedza arī pati banka.

KONTEKSTS

“Rietumu banka” bija pirmā banka Latvijā, kas jau kopš 2010.gada sāka piedāvāt klientiem pilnu pakalpojumu un atbalstu tā dēvētās investora termiņuzturēšanās atļaujas iegūšanai, vēstīja ENG.LSM.lv.   

Bankas akcionāri ir īru finansists Dermots Desmonds caur viņam piederošo uzņēmumu “Boswell Consulting” un bankas dibinātājs Leonīds Esterkins. Banka strādā arī Krievijā, Rumānijā, Ukrainā, Baltkrievijā un Kazahstānā.

Saskaņā ar Latvijas Komercbanku asociācijas datiem, 2017.gada beigās “Rietumu banka” bija piektā lielākā pēc aktīvu vērtības – 3,114 miljardi eiro. Arī pēc noguldījumu vērtības tā bija piektā ar 2,317 miljardiem eiro. “Rietumu bankas” likviditāte 2017.gada 31.decembrī bija 83,5%.

Pērn jūlijā Francijas tiesa piesprieda bankai milzīgu 80 miljonu eiro sodu par to, ka tā palīdzējusi kādai firmai sniegt nodokļu apiešanas pakalpojumus. Banka sola sodu pārsūdzēt.

Pērn jūlija banka saņēma 1,5 miljonu eiro sodu par normatīvu neievērošanu noziedzīgi iegūtu līdzekļu un terorisma finansēšanas novēršanas jomā saistībā ar Ziemeļkorejai noteiktajām starptautiskajām sankcijām. To sadarbībā ar ASV Federālo izmeklēšanas biroju (FIB) konstatēja FKTK.

Savukārt 2015.gada maijā banka sodīta par nepietiekami cīņu ar naudas atmazgāšanu ar 35 000 eiro lielu sodu. 2016.gadā banka izstājās no Latvijas Komercbanku asociācijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti