Dienas ziņas

Latvijas piens – uz Igauniju

Dienas ziņas

Rēzeknes sētniekiem pieaudzis darba apjoms

Rīgā vēl ir iespējams deklarēties

Rīdzinieki sāk saņemt paziņojumus par NĪN nomaksu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šobrīd rīdzinieki sākuši saņemt paziņojumus par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) nomaksu. Vislielākais nodoklis jāmaksā tiem, kuru dzīvokļos neviens nav deklarēts. Ģimenēm ar bērniem, trūcīgām un citām mazaizsargātām personām pienākas nodokļu atlaides. Pārejas periods, līdz kuram iedzīvotājiem vēl ir iespējams deklarēties Rīgā, pagarināts līdz 29. februārim.

Visā Latvijā vienotā nekustamā īpašuma likme ir 1,5% no kadastrālās vērtības. Ja vismaz viens no vecākiem ir dzīvokļa īpašnieks, ģimenes ar vienu bērnu saņem 50% lielu nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi, ar diviem 70%, ar trim un vairāk bērniem 90% lielu atlaidi.

Savukārt par tiem īpašumiem, kuros neviens savu dzīvesvietu nav deklarējis, būs jāmaksā pilns nekustamā īpašuma nodoklis, bet deklarētie iedzīvotāji maksās līdzšinējo likmi – 0,2% līdz 0,6% no kadastra vērtības. „Tas, par ko mēs šobrīd cepamies, ir apmēram 40 000 brīvie dzīvokļi, kur neviens nav deklarējies. No tiem 5000 pieder ārzemniekiem, 5000 – firmām. Pašvaldība vienkārši vairs nepiešķir atlaides un ir noteikusi 1,5% nodokļu likmi, kas nav ne septiņas reizes paaugstināta, ne pazemināta. Atlaides mēs piešķiram ģimenēm ar bērniem,” komentēja Rīgas mērs Andris Ameriks (''Gods kalpot Rīgai'').

Rīgas domes opozīcijā esošās partijas “Vienotība” deputāti otrdien pauda viedokli, ka pārejas periodu, kad vēl iespējams deklarēties, nepieciešams pagarināt līdz 1. jūlijam, nevis kā pašlaik noteikts – līdz 29. februārim ieskaitot. Domnieki šo priekšlikumu neatbalstīja.

Jau ziņots, ka 2015.gadā Rīgas dome pieņēma jaunus noteikumus par NĪN aprēķināšanas kārtību un atlaižu piemērošanu Rīgā. Būtiski nodokļa apmērs samazinājās ģimenēm ar bērniem, bet palielinājās tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuros nav deklarētu personu. Rīgā šādu dzīvokļu ir ap 38 000. 

Rīgā «mājokļu nodokļa» atlaižu saņemšanai ļauj deklarēt dzīvesvietu vēl līdz 29.februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti