Rīcības plānā «Moneyval» rekomendāciju ieviešanai prioritātes cilvēkresursi un tehnoloģijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Otrdien, 25.septembrī, valdībā apstiprināts rīcības plāns par Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas "Moneyval" piektās kārtas novērtēšanā iekļautajām rekomendācijām, informēja Valsts kancelejā.

Plāna rīcības virzieni atbilst "Moneyval" novērtējuma sistēmas efektivitātes rādītājiem. No tiem valdība ir izvirzījusi šādas galvenās prioritātes: 

  • uz risku balstītas uzraudzības stiprināšana un preventīvo pasākumu ieviešana, tostarp "ABLV Bank"  kontrolēta, caurspīdīga un profesionāla likvidācijas procesa vadība;
  • efektīva informācijas apmaiņa izmeklēšanas veicināšanai, pieeju un vadlīniju vienādošana; 
  • atbilstošu cilvēkresursu nodrošināšana uzraudzības, kontrolējošām un tiesību aizsardzības iestādēm, paaugstinot to analītisko kapacitāti un rīcībspēju; 
  • informācijas tehnoloģiju risinājumu ieviešana savlaicīgai un efektīvai datu pārvaldībai; 
  • mērķētu finanšu sankciju sistēmas pilnveidošana, veicot sadarbības partneru vienotu izpratni par šo sistēmu un tās darbības nepieciešamību.

Valsts kancelejā norādīja, ka Latvija jau pirms termiņa ir pārņēmusi vairākas prasībās, kas ietvertas nelegālu iegūtu līdzekļu apkarošanas piektajā direktīvā (AMLD5):

  • centralizētais banku kontu reģistrs;
  • virtuālo valūtu regulējums;
  • ieviests patiesā labuma guvēju atklātības princips;
  • pazemināts uzraudzības slieksnis elektroniskās naudas apritei, to samazinot līdz 150 eiro.

Ministru kabinets apņemas nodrošināt pilnīgu AMLD5 direktīvas ieviešanu pirms noteiktā obligāta ieviešanas termiņa, izskatot sagatavotos dokumentus līdz 2019.gada 1.jūnijam un nododot tos tālākai vērtēšanai Saeimai. Plāna rīcības virzieni atbilst "Moneyval" novērtējuma sistēmas 11 efektivitātes rādītājiem.

KONTEKSTS:

Šopavasar ne tikai sabiedrības interesi par dienestu, bet arī politiķus pamodināja ASV Finanšu noziegumu apkarošanas institūciju paziņojums, ka Latvijas trešā lielākā banka "ABLV Bank" organizējusi naudas atmazgāšanas shēmas, kas palīdzējušas finansēt Ziemeļkorejas ballistisko raķešu programmu un nelegālas aktivitātes Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. Šobrīd "ABLV Bank" tiek likvidēta. Krēslu zaudējis arī Kontroles dienesta vadītājs Viesturs Burkāns, kura vietu dienesta vadībā no šā gada 1.jūnija ieņem Ilze Znotiņa.

Ar kritisku vērtējumu Latvijas institūciju spējām novērst naudas atmazgāšanu un ierobežot masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansētājus 23.augustā klajā nāca Eiropas Padomes ekspertu komitejas "Moneyval" naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanas eksperti. Tādēļ valstij noteikts pastiprinātas kontroles režīms, kas nozīmē, ka, nespējot uzlabot naudas atmazgāšanas kontroli, Latvija var nonākt tā dēvētajā pelēkajā sarakstā. 

Kontroles dienesta vadītāja iepriekš atzina, ka Latvijai gada laikā ir jāuzrāda būtisks progress naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas risku novēršanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti