Rēzeknes uzņēmējs ar lielu pašatdevi astoņos gados attīsta starptautiski atzītu ražotni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rēzeknietis Staņislavs Ratinskis savu uzņēmuma ideju noskatīja, strādādams ārvalstīs. Bet nu jau astoņus gadus viņš ir atpakaļ Latgalē un attīsta savu metālapstrādes uzņēmumu. Viņa ražotie apgaismes stabi izgaismo Soču olimpisko spēļu stadionu, bet vēja ģeneratoru masti uzstādīti Berlīnē. Šogad viņa vadītais uzņēmums “Latgales stabu konstrukcijas” atzīsts par eksportspējīgāko ražošanas uzņēmumu Rēzeknē.

Jau četrus gadus uzņēmuma “Latgales stabu konstrukcijas” ražotne, kur darbs pārtrūkst vien melnā naktī, iekārtojusies Rēzeknes nomalē, milzīgā angārā. Darbs metālapstrādē te tiek nodrošināt 40 vietējiem iedzīvotājiem.

“Mēs ražojam apgaismes stabus, tā ir galvenā mūsu produkcija,” izrādīdams ražotni, uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Staņislavs Ratinskis atklāj, ka te tiek ražoti ne vien apgaismes stabi, bet arī cita veida pasaulē pieprasītas metāla konstrukcijas. “Mēs sākām ražot metāla konstrukcijas vēja industrijai – mastus vēja ģeneratoriem un dažādiem vēja mērījumiem. Šobrīd mēs eksportējam produkciju uz 12 valstīm.”

Uzņēmumā saražotie apgaismes stabi nonāk ne vien vairākās Eiropas valstīs, bet arī Baltkrievijā un Krievijā. “Mums bija diezgan interesanti projekti, piemēram, saistībā ar Soču olimpiskajām spēlēm, Baltkrievijas hokeju, kur arī mūsu produkcija stāv. Tagad mūsu vēja ģeneratoru masti stāv arī pie Berlīnes, vēja mērījumu masti stāv Skotijā. Aptuveni 1000 stabi mēnesī sanāk. Uz eksportu - 97%,” stāsta Ratinskis.

Pērn “Latgales stabu konstrukcijas” kā eksportspējīgākais mazais komersants saņēmis arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atzinību. Kā atklāj Staņislavs Ratinskis, sākums tam visam meklējams ārvalstīs noskatītā idejā un vēlmē kaut ko savu radīt dzimtajā pusē: “Pats es esmu metinātājs un tādā pat rūpnīcā Īrijā nostrādāju trīs gadus, un biznesa plāns man izveidojās jau tur.”

Astoņu gadu laikā ar visai lielu pašatdevi Ratinskim uzņēmumu izdevies attīstīt par starptautiskajā tirgū atzītu ražotāju.

Metālkonstrukciju ražošana šeit sertificēta pēc Eiropas Savienības standartiem. CE marķējumu uzņēmumam izsniegušā tehnisko ekspertu SIA “TUV Nord Baltic” pārstāvis Aleksandrs Filipovs atzīst, ka “Latgales stabu konstrukcijas” patiesībā ir viens no nedaudziem uzņēmumiem, kas, strādājot šeit Rēzeknē, spējis šādu sertifikāciju sakārtot. Raugoties uz kopējā uzņēmējdarbības fona un iespējām attīstīt biznesu Latgales reģionā šī uzņēmuma izaugsmi viņš vērtē īpaši atzinīgi.

Lai arī uzņēmums atrodas Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas teritorijā, tās priekšrocības “Latgales stabu konstrukcijas” pagaidām neizmanto, arī investori nav piesaistīti. Tas esot 100% Latgales uzņēmums. Tomēr Staņislavs domā, ka tieši specializētu inkubatoru attīstīšana varētu palīdzēt veicināt aktīvāku uzņēmējdarbības vidi Latgale. Tas varētu būt sava veida stimuls arī jauniešiem atgriezties no ārvalstīm, lai uzskatu savu uzņēmējdarbību šeit Latvijā. “Vajag konkrētu inkubatoru, kas palīdzētu cilvēkiem sākt. Ko vajag tiem, kas ražo – izeju uz ārzemēm. Un inkubators tādā nozīmē, ka kaut kādi menedžeri meklē produkcijas izeju - klientus, tirgus. Es uzskatu, ka mums Rēzeknē daudz tādu varētu būt, nav daudz tādu, kas spēj ražot, bet tādu kas var meklēt ir. Jo kad mēs sākām ražot, mūsu galvenā problēma bija, ka mums nebija, kur tirgo,” stāsta uzņēmējs.

Šogad “Latgales stabu konstrukcijas” atzīst par eksportspējīgāko ražošanas uzņēmumu Rēzeknē, un kā neslēpj Staņislavs Ratinskis arī nākotnes perspektīves uzņēmumam tiek iezīmētas plašas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti