Rēzeknes pilsētas 2018.gada budžetā krietni pieaug izdevumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Trešdien, 24.janvārī, ārkārtas domes sēdē tika apstiprināts Rēzeknes pilsētas budžets 2018.gadam, kurā ieņēmumi prognozēti 49,8 miljonu eiro apmērā, bet izdevumi – 75,7 miljonu eiro apmērā. Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem šoreiz krietni palielināti budžeta izdevumi, kas ir par 37 miljonie eiro lielāki nekā 2017.gadā.

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs
00:00 / 01:03
Lejuplādēt

Izdevumu palielinājums tiek skaidrots ar vērienīgu Eiropas projektu īstenošanu tieši šajā gadā. “Budžets ir ļoti liels, ja mēs ņemam izdevumu daļu. Bet tas ir pamatots ar to, ka mēs lielāko daļu no struktūrfondu projektiem plānojam realizēt tieši 2018.gadā,” skaidro Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (“Saskaņa”).

Viņš arī norāda, ka šogad galvenā prioritāte ir atbalsts uzņēmējdarbībai un jaunu darbavietu radīšana: “38% mēs atvēlējām tieši šim mērķim. Mēs gaidām pēc šīs naudas apguves lielāku pieplūdumu no investoru puses, vairāk darba vietu mūsu pilsētai. Tas pieaugums var būt diezgan nozīmīgs, veidot 500 darba vietas. Mēs varam cerēt, ka multiplikatīvais efekts nostrādās un mēs varam Rēzeknei papildus saņem pusotru tūkstoti darba vietu.”

2018.gadam dotācija no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda Rēzeknes pilsētai noteikta 4,47 miljonu eiro apmērā.

Lielākie izdevumi plānoti izglītībai, sociālajai jomai, pilsētas infrastruktūras attīstībai. Izglītībai šogad paredzēti 16,7 miljoni eiro, kas ir 22,5% no pamatbudžeta kopējiem izdevumiem. Kultūrai, atpūtai un sportam – 19,1 miljons eiro, kas ir 25,7 % no pamatbudžeta kopējā apjoma. Ekonomiskajai darbībai paredzētais finansējums ir 28 miljoni eiro, kas ir 37,6% no pamatbudžeta kopējiem izdevumiem.

Sociālajai aizsardzībai 2018.gada pamatbudžetā paredzēti izdevumi 5,6 miljoni eiro, kas ir 7,6 % no pamatbudžeta.

Rēzeknes 2018.gada budžetā paredzēti vairāki projekti par kopējo summu 49,9 miljoni eiro, tajā skaitā ārējais finansējums – 25,4 miljoni eiro, bet pašvaldības finansējums – 24,5 miljoni eiro. Lielākie no tiem:

  • Olimpiskā centra "Rēzekne" būvniecība – 8,4 miljoni eiro;
  • Industriālo teritoriju tīklojuma izveide uzņēmējdarbības veicināšanai Rēzeknes pilsētas, Rēzeknes un Viļānu novados – 7,1 miljons eiro;
  • Uzņēmējdarbības veicinošās infrastruktūras izveide rūpniecisko teritoriju atjaunošanai Rēzeknes pilsētas Ziemeļu rajona RSEZ teritorijā – 4,1 miljons eiro;
  • Degradēto teritoriju atjaunošana, izveidojot biroju telpu un ražošanai paredzēto publisko infrastruktūru – 1,3 miljoni eiro;
  • Latgales ielas pārbūve posmā no Daugavpils ielas līdz Ludzas ielai, Rēzeknē – 4,2 miljoni eiro.
  • Projekts "Atbalsts komercdarbības attīstībai, izveidojot Kovšu ezera parka darbībai nepieciešamo publisko infrastruktūru" – 5,5 miljoni eiro;
  • Pirmsskolas izglītības iestādes ēkas Metālistu ielā 2, Rēzeknē, energoefektivitātes paaugstināšana – 1,9 miljoni eiro.
  • Sporta pārvaldes ēkas energoefektivitātes uzlabošana – 1,1 miljons eiro;
  • Videi draudzīga Rēzeknes pilsētas sabiedriskā transporta attīstība – 1,9 miljoni eiro;
  • Atbalsts komercdarbības attīstībai, atjaunojot industriālajām vajadzībām nepieciešamo publisko infrastruktūru. II kārta (Komunālās ielas rekonstrukcija) – 1,5 miljons eiro;
  • Atbalsts komercdarbības attīstībai, atjaunojot industriālajām vajadzībām nepieciešamo publisko infrastruktūru. I kārta. (Viļakas ielas rekonstrukcija) - 1,4 miljoni eiro.

Rēzeknes domes saistību apmērs 2018.gadā tiek prognozēts 5,2 % no pamatbudžeta ieņēmumiem. Tas tiek skaidrots ar līdzfinansējumu projektiem ar Eiropas Savienības atbalstu, galvojumiem pašvaldības kapitālsabiedrībām, kā arī plānotajiem investīciju projektiem.

Saskaņā ar aizdevumu līgumiem 2018.gadā plānots atmaksāt aizdevumu pamatsummas Valsts kasei – 1 855 075 eiro, kā arī procentu maksājumus – 197 958 eiro.

2018.gadā tiek plānoti jauni aizņēmumi 24,1 miljonu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti