Rēzeknes pašvaldība izsolē meklē investoru viesnīcas celtniecībai pie Kovšu ezera

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rēzeknē ir iecerēts pie pilsētas teritorijā esošās ūdenstilpes - Kovšu ezera - būvēt vērienīgu SPA  kompleksu ar viesnīcu, kas nosaukts par rekreācijas centru. Pašvaldība, piesaistot Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu, izbūvēs rekreācijas centra ēku un sakārtos apkārtni, ko vēlāk nodos nomniekam. Lai projekts varētu tikt īstenots, ir jāiegulda arī privātās investīcijas. Tāpēc šobrīd tiek meklēts investors, kurš apņemsies blakus rekreācijas centram  izbūvēt viesnīcu un ieguldīt tajā vismaz piecus miljonus eiro. Ir notikusi pirmā izsole, kurā neviens gribētājs nav pieteicies.

Rēzeknes pašvaldība izsolē meklē investoru viesnīcas celtniecībai pie Kovšu ezera
00:00 / 04:56
Lejuplādēt

Lai attīstītu tūrismu un veicinātu uzņēmējdarbību, Rēzeknes vietvara ir uzsākusi pilsētā esošā nelielā Kovšu ezera teritorijas izveidošanu par mūsdienīgu un modernu atpūtas vietu. Šobrīd pie ezera pludmales tiek būvēts jauns objekts, kur atradīsies kafejnīca ar skatu platformu, ap ezeru tiek veidota promenāde ar pastaigu takām, būs kempinga zona, laivu māja. Zaļā gaisma dota arī vērienīgākajam objektam - SPA kompleksam ar viesnīcu.

“Mēs jau simtprocentīgi zinām, ka nauda tiks piešķirta, mēs tuvākajā laikā parakstām finansēšanas līgumu, un mums jau notiek būvniecības darbu konkurss, un jau šoruden, es ceru, ka mēs sāksim būvēt rekreācijas centru - SPA kompleksu, pie kura ir paredzēts arī cits objekts, kuru finansēs privātais investors,” plānus apstiprina pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (“Saskaņa”).

Blakus SPA centram atradīsies viesnīca ar 100 istabiņām. Rekreācijas centrs un viesnīca ir viens objekts, kas sadalīts divās daļās. Par SPA centra būvniecību atbild pašvaldība, bet viesnīca jābūvē privātajam investoram jau pēc pašvaldības izveidota un akceptēta būvniecības projekta.

Investoram jāiegulda vismaz pieci miljoni eiro, taču, kā rēķina pašvaldībā, šī summa varētu sasniegt līdz pat desmit miljoniem eiro. Ir notikusi jau pirmā izsole, taču tajā nav pieteicies neviens pretendents.

“Es ceru, ka mēs sameklēsim investoru. Diezgan sarežģīti mums meklēt naudas maisus, jo visi tie notikumi valstī ne īpaši labvēlīgi investīcijām, tas nozīmē, ka mums jāmeklē jauni pievilcības momenti, lai piesaistītu šos cilvēkus. Mēs speciāli darām to ātrāk, lai sāktu viesnīcas būvniecību vienlaikus ar SPA kompleksa būvniecību, jo pēc tam tas var dārgāk sanākt, ja ne paralēli viss tas notiek. Es nedomāju, ka šis process paņems vairāk par pusgadu,” pārliecināts ir Bartaševičs.

Gan par viesnīcu, gan SPA atbildēs investors, jo arī SPA komplekss tiks iznomāts. Investoram jārada vismaz 35 jaunas darbavietas. SPA kompleksa kopējie būvniecības izdevumi ir 8 miljoni, projekta attiecināmie izdevumi ir 7 miljoni, no kuriem Eiropas Reģionālais attīstības fonds līdzfinansēs 70 procentus ar nosacījumu, ja tiks izpildītas projekta prasības.

“2023. gada beigas ir pēdējais brīdis, kad ir jānodrošina investors, un investoram ir jāveic investīcijas un jānodrošina jaunradītās darbavietas, līdz ar to no projekta viedokļa, jo ātrāk tiek atrasts investors, jo labāk, bet līdz 2022. gada beigām ir projekta īstenošana, un tad vēl ir gads šo rezultātu sasniegšanai. No tāda risku pārvaldības viedokļa būtu mazāks risks, ja būvdarbi tiek uzsākti tai brīdi, kad investors tiek atrasts, taču prakse pašvaldībās ir dažāda. Un tas, kā pašvaldība un atrastais investors dala riskus pēc tam par rezultātu nesasniegšanu, tā ir pašvaldības izšķiršanās, saņemot šo fondu finansējumu,” skaidro Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietnieks attīstības instrumentu jautājumos Sandis Cakuls.

Savukārt Rēzeknes pilsētas domi pārstāvošā opozīcijas deputāte Ināra Groce uzskata, ka SPA  un viesnīca radīs nevajadzīgu konkurenci jau esošajiem šādu pakalpojumu sniedzējiem pilsētā, tāpat šis projekts ir pārāk dārgs, tāpēc apšauba tā lietderīgumu.

“SPA un rekreācija nes šos ieņēmumus ārpus pilsētām, kā, piemēram, Jūrmala, kur jūra ir kā piesaiste, vai kā tas ir Igaunijā, kur tas ir lauku apvidū, un šobrīd Rēzeknes novadā ir ļoti daudz vietu, kur šī rekreācija varētu attīstīties daudz labāk nekā pie šī nelielā Kovšu ezera. Tie ir pieci miljoni, kas jāiegulda uzņēmējiem, šobrīd ir pandēmija, tūrisms ir no tām nozarēm, kas ir stipri cietusi, šeit bija orientēts, ka varētu piesaistīt tūristus no blakus valstīm. Jautājums, kāpēc viņi brauks un paliks šeit pa nakti? Mani nepārliecina šis biznesa plāns, kurā teikts, kāpēc šie cilvēki šeit apmetīsies,” pauž domes opozīcijā esošā deputāte Ināra Groce no apvienotā saraksta “Latgales partija, Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”,  “Vienotība”''.

Nākamā izsole, meklējot investoru, paredzēta 24. augustā jau ar samazinātu rekreācijas centra telpu nomas maksu, kas būs 3080 eiro mēnesī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti