Rēzeknes novada pagastu kasēs rēķinus apmaksā arvien retāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kasiera amats Rēzeknes novadā aptuveni četrus gadus daudzviet vairs neeksistē, un maksājumus klātienē turpina pieņemt pagastu grāmatveži un lietveži. Viņi gan ievērojuši, ka pēc kovida laika ierobežojumiem, kad kases bija jāslēdz, vairums pastāvīgo klientu ir apguvuši prasmi rēķinus apmaksāt attālināti. Turklāt šogad, salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, kasēs skaidras naudas darījumus veic vidēji par 60 procentiem mazāk cilvēku.

Kasē Dricānu pagasta pārvaldē Rēzeknes novadā kasiera pienākumi pēdējā laikā ir grāmatvedības uzskaitvedes atbildība. Vidēji mēnesī kasē klātienē rēķinus apmaksā aptuveni 40 cilvēki, kas ir krietni mazāk nekā pirms pāris gadiem.

"Ja salīdzina ar laiku pirms kovida, tad ir samazinājums gada griezumā uz 50 procentiem, pat līdz 60 procentiem. Nu noteikti visi ir iemācījušies ar datoru strādāt. Vecāka gada gājuma cilvēki ir noteikti bērniem atdevuši to pienākumu. Bet vienalga ir tādi cilvēki, kas pastāvīgie nāk katru mēnesi, par komunālajiem [pakalpojumiem] maksā," sacīja Dricānu pagasta grāmatvedības uzskaitvede Ineta Lāce.

Līdzīga situācija ir arī citos pagastos, kur kases ikdienā izmanto arvien retāk un skaidras naudas ieņēmumi, salīdzinot ar 2019. gadu, ir par 45 procentiem mazāki.

Kaunatas pagastu apvienības kasēs skaidras naudas darījumos 2019. gadā bija 157 tūkstoši eiro un šobrīd ir vien 88 tūkstoši eiro, skaidroja apvienību vadītājs Jānis Aleksāns.

Dricānu pagasta grāmatvedības uzskaitvede norādīja, ka ir bažas, – drīz pienāks laiks, kad kases vispār būs jāslēdz ciet, jo gados vecāku cilvēku, kas neprot rīkoties ar datoru, paliek mazāk. Daļai vecākās paaudzes iedzīvotāju aizvien nav pat sava bankas konta, citiem – transporta, lai regulāri nokļūtu pilsētā.

"Ja mēs runājam par attālākiem pagastiem kā Stoļerovas vai Mākoņkalna pagasts. noteikti šāda veida darījumi bija un būs. Mēs nevaram runāt un visus iedzīvotājus "likt vienā katlā", jo tās vajadzības un iespējas ir katram dažādas," sacīja Aleksāns.

Lai saglabātu kases pakalpojumu pieejamību, kasiera darbu pagastos apvieno ar citiem pienākumiem. Tuvākajā nākotnē kasēs būtu jāpārskata un, iespējams, vēl jāsamazina darba laiks.

Dricānu pagastu apvienības vadītāja Diāna Saksone atzīmēja, ka ir vērojama tendence samazināt klātienes kases operācijas, lai radinātu cilvēkus pie rēķinu apmaksas caur internetbanku – attālinātā veidā. Tas arī samazināšot gan pagasta pārvaldes izmaksas, gan optimizēšot darbu, jo nebūs jānoslogo cilvēks kases operācijām.

Pagastos paredz, ka lielāks klientu pieplūdums pārvalžu kasēs būs nākamā gada pašā sākumā, kad būs jāmaksā par nekustamā īpašuma nodokli. Turklāt bāriņtiesai joprojām ir daži skaidras naudas darījumi, kurus var veikt tikai uz vietas – kasē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti