Dienas ziņas

Gulbenē izmēģina e-veselības sistēmu

Dienas ziņas

Bērnudārzos ievieš jaunas mācību metodes

Turpinās cīņa ar Āfrikas cūku mēri

Rēzeknes novada cūkkopji nepadodas un atjauno Āfrikas cūku mēra iznīcināto ganāmpulku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jau kopš 90. gadu sākuma Liene un Ilmārs Spriņģi zemnieku saimniecībā "Zelmeņi" Rēzeknes novadā nodarbojas ar graudkopību un cūkkopību, taču aizpērn augustā viņu kūtī konstatēja Āfrikas cūku mēri (ĀCM). Likvidēts 133 cūku liels ganāmpulks, taču šobrīd ģimene atsāk cūku audzēšanu saimniecībā. Pagaidām cūku skaits ir ap 90.

"Mēs 2016.gada martā iepirkām pirmos ruksīšus," stāsta Spriņģe. "Mēs ņēmām maziņus, jo baidījāmies, ja nu tomēr mums kaut kas ir palicis. (..) Tagad šie maziņie ir izauguši par skaistām sivēnmātēm un jau ražo savus bērniņus. (..)

Pagaidām, kā redzat, vēl peļņas nav," stāsta Spriņģe.

Ganāmpulka zaudēšana bija emocionāli grūts pārdzīvojums, tomēr saimniecības pārstrukturizēšanai bija nepieciešami vērienīgi ieguldījumi.

Gan saņemtā valsts kompensācija, gan citi atbalsta pasākumi ļāvuši atjaunot ganāmpulku. Šobrīd biodrošības noteikumi tiek ievēroti vēl striktāk un saimniecībā liegta ieeja nepiederošām personām.

"Ar šo slimību ir jāiemācās sadzīvot. Tā ir diezgan nopietna slimība. Biodrošību vajadzēs strikti visur ievērot," pauž saimnieks Ilmārs Spriņģis.

"Cenšamies visus iespējamos variantus izslēgt, lai slimība netiek [klāt]. Pavasarī, kā daba atļaus, dezobedri uzlabosim un augstāku žogu taisīsim," piebilst Spriņģe.

Pērn Zeimeļlatgalē veikts vairāk nekā 4000 pārbaužu un mājas cūkām nav konstatēts neviens ĀCM saslimšanas gadījums. Tomēr slimība nav izskausta. Joprojām tiek atrastas nobeigušās mežacūkas un konstatēts vīruss mednieku nodotajos paraugos. "Tieši šogad Ziemeļlatgales uzraudzības teritorijā esam atraduši četras beigtas mežacūkas. Pēc ziņojumiem, izņemtas ir arī deviņas mednieku nomedītas mežacūkas, kurām arī ir konstatēts ĀCM vīruss," stāsta Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Ziemeļlatgales pārvaldes vadītāja Mārīte Ņukša.

Strikta biodrošības ievērošana ir vienīgais veids, kā pasargāt savas novietnes no slimības.

"Nav nekā nesvarīga biodrošībā, jo pietiek ar vienu kļūdu, vienu nesaprastu darbību, ka šis vīruss tiek ienests novietnē. (..) Pakaiši, apģērbs, personīgās higiēnas ievērošana - nemazgātas rokas, apavi, uzkopšanas inventārs, citi dzīvnieki, kas bijuši pļavā," riskus uzskaita Ņukša.

Atsākot nodarboties ar cūkkopību, zemnieku saimniecības ''Zelmeņi'' saimnieki apzinās - tas ir liels risks. Lai mazinātu iespējamu slimības ienešanu atkal, viņi nākotnē plāno izveidot saimniecībā kautuvi. Novērojams, ka aizvien vairāk nelielas piemājas saimniecību atsāk audzēt cūkas savas ģimenes vajadzībām.

Vēstīts, ka ĀCM kopš 2015.gada vidus, kad tas siroja Latgalē, ir pārņēmis daudz plašākus Latvijas apgabalus. Skaļākie no pēdējiem gadījumiem bija ĀCM konstatēšana februāra sākumā Salaspils novadā esošajā cūku novietnē "Bunči", kas piederēja SIA “Ancers”. Tās fermā "Rukas", kas atrodas Krimuldas novadā, cūkām bīstamā slimība konstatēta janvāra vidū.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti