Dienas ziņas

Pētījumi par augusta puča notikumiem

Dienas ziņas

Lietavas kavē ceļu remontdarbus

Ābolu raža Rēzeknes novadā

Rēzeknes novada augļkopji norūpējušies par ābolu realizācijas iespējām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rēzeknes novada ābolu audzētāji šā gada ābolu ražu vērtē dažādi  –  kādam tā ir lielāka, citam nedaudz mazāka nekā pērn. Nākamnedēļ sāksies ražas novākšana un bažas rada ābolu realizācija – transportēt nelielas kravas ar āboliem uz lielajiem veikalu tīkliem galvaspilsētā nav izdevīgi, bet vietējos tirgos noiets ir mazs.

Rēzeknes novada Lendžu pagastā ābeles ir pilnas sārtiem āboliem. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, šoruden gaidāma krietni lielāka un kvalitatīvāka ābolu raža, stāsta Dmitrijs Pavlovs. Augļkopis saimnieko 17 hektārus lielā augļu dārzā un šogad veiksmīgi spējis apvienot laika apstākļu un augsnes specifiku ar paša ieguldīto darbu ražīguma celšanā.

Mazliet bažīgāk savu septiņus hektārus plašo ābeļu lauku uzlūko gaigalavietis Aivars Počs. Jau pavasarī zemnieks novērojis salnas un sausumu, kas ietekmēja ābeļu ziedēšanu.

Počs ābolus audzē jau 15 gadus, bet tik savdabīga vasara viņa pieredzē ir pirmo reizi. Raža šogad būs par aptuveni 30% mazāka nekā pērn.

"Praktiski līdz Jāņu dienai laika apstākļi bija ļoti sausi. Un faktiski ābelēm diezgan kritiski trūka mitruma," atzina Počs, gan atzīstot – drīz pēc tam sekojošās lietavas situāciju mazliet uzlaboja.

Počs gadā saražo vidēji četras tonnas ābolu, Pavlovs – 10 līdz 15 tonnas. Abi zemnieki lielāko daļu ābolu realizē programmā "Skolas auglis", kā arī tiešajā tirdzniecībā.

Lai produkciju piedāvātu lielākiem tirdzniecības tīkliem, jākooperējas. Zemnieki gan šādu risinājumu vērtē dažādi.

"Lai tiktu pie lielākiem tīkliem, tur uzreiz prasa ļoti lielus apjomus un pastāvīgas piegādes. Un mēs katrs ar tiem saviem dažiem desmitiem tonnu tomēr tur neesam konkurenti," uzskata Počs.

Pirmās ābolu ražas novākšana sāksies jau nākamnedēļ. Zemnieki cer, ka nevienlīdzīgais ražas daudzums neietekmēs ābolu cenu, ļaujot realizēt ieceres par augļu dārzu paplašināšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti