Rīta Panorāma

Intervija ar Jāni Līdi, Normanu Bārbalu, Mārtiņu Balodi un Ievu Florenci

Rīta Panorāma

Intervija ar Kristīni Bērziņu

Intervija ar Elizabeti Pavlovsku un Jāni Holšteinu-Upmani

Rēzeknes jaunieši īsteno biznesa idejas – izveido mūzikas studiju un bērnu atrakcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rēzeknē jau vairākus gadus jauniešiem vecumā no 18 līdz 25 gadiem ir iespēja pieteikties konkursam par pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu mazajiem biznesa projektiem. Septiņu gadu laikā realizētas sešas jauniešu biznesa idejas.

Rēzeknes jaunieši īsteno biznesa idejas – izveido mūzikas studiju un bērnu atrakcijas
00:00 / 04:50
Lejuplādēt

Mūzikas pasniedzējs Jānis Pavlovskis izrāda speciāli aprīkotas telpas mēģinājumiem, skaņas ierakstiem un apstrādei: “Šāds sapnis man pašam jau bija sen, bet nebija laika. Biznesa plāns jāraksta. Bet, ja atnāk skolnieks, kuram ir idejas, viss ir izskaitļots, kāpēc neatbalstīt?”

Aptuveni pirms gada Jāņa Pavlovska bijušais audzēknis Jurijs atnāca pie sava pasniedzēja ar ideju Rēzeknē atvērt mēģinājumu telpas un ierakstu studiju, ko varētu izmantot dažādi muzikālie kolektīvi. “Kad es mācījos skolā, mums bija sava muzikālā grupa. Un es atceros, ka bija jācīnās, lai varētu skolā izmantot telpas mēģinājumiem. Un man jau tad ienāca prātā doma, ka Rēzeknē trūkst šādas vietas, kur var nomāt speciāli aprīkotas vietas mēģinājumiem,” stāsta Jurijs.

Pēc augstskolas absolvēšanas Jurijs saredzēja divas iespējas – vai nu uzsākt savu biznesu, vai arī doties dzīvot un strādāt uz ārzemēm. “Es aizgāju uz Nodarbinātības valsts aģentūru, kur man atgādināja, ka ir iespēja startēt dažādos konkursos biznesa uzsākšanai. Tad es arī sāku rakstīt biznesa plānu, konsultējos ar bijušajiem pasniedzējiem, un pēc tam uzzināju par šo projektu konkursu jauniešiem.”

Jurijs saņēma 3 tūkstošus eiro pašvaldības līdzfinansējumu savai biznesa idejai – mēģinājumu un skaņas ierakstu studijas atvēršanai Rēzeknē. Pats jaunietis ieguldīja vēl 5 tūkstošus eiro, ko sakrāja, piestrādājot studiju laikā. Kopš šī gada marta sākuma Jurijs kopā ar bijušo pasniedzēju Jāni uzsākuši darbu studijā.

Arī Laura pirms dažiem gadiem piedalījās Rēzeknes jauniešu mazo biznesa projektu konkursā, piesaistot līdzfinansējumu jau esošās darbības paplašināšanai. “2016. gadā mēs atvērām iekštelpu rotaļu istabu bērniem. Pēc tam izdomājām, ka interesanti būtu ieviest papildinājumu, ko varētu izmantot vasarā. Mēs tās piedāvājam dažādos pilsētas pasākumos, arī nomājam privātiem pasākumiem. Uzrakstījām projektu, iesniedzām konkursam.”

Laura uzsver, ka jauniešiem nebūtu jābaidās mēģināt realizēt savas biznesa ieceres: “Mēs ieguvām gan finansiālu atbalstu, gan arī mentora atbalstu. Rakstot projektu, droši varēja nākt un prasīta, ja kaut kas nav skaidrs. Arī dokumentācija ir gana vienkāršota.”

Tiesa, jauniešu interese katru gadu ir ļoti dažāda. “Konkurss notiek kopš 2012. gada, un kopumā ir īstenoti seši projekti. Iespēja pieteikties ir katru gadu, bet ir gadi, kad iesniegti divi projekti, kādreiz jaunieši tikai konsultējas. Ir bijuši gadi, kas iesniegti divi projekti, bet atbalstīts viens vai arī neviens nav atbalstīts,” stāsta Rēzeknes Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra pārstāve Eleonora Ivanova.

Mazo biznesa projektu konkursam var pieteikties Rēzeknē deklarētie jaunieši vecumā no 18 līdz 25 gadiem. “Viņi izstrādā savu projektu, prezentē to komisijai. Jauniešiem ir jāparedz arī līdzfinansējums. Projektā atbalstāmā summa ir atkarīga no biznesa idejas. Ir piešķirti 1,5 tūkstotis, divi un trīs tūkstoši.”

Visbiežāk jaunieši vēlas realizēt biznesa idejas, kas saistītas ar brīvā laika pavadīšanu vai talantu attīstīšanu, sportu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti