Dienas ziņas

Paldies par sirdsdarbu

Dienas ziņas

Kuldīgā rekonstruē novada sporta skolu

Pieņem likumu Latgales SEZ izveidei

Rēzeknē pozitīvi vērtē speciālās ekonomiskās zonas ietekmi uz uzņēmējdarbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Patlaban Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) teritorijā darbojas vairāk nekā 10 uzņēmumu un saņem nodokļu un citus atvieglojumus. Ceturtdien, 19.maijā, Saeima nolēma Latgales SEZ paplašināt.

Pirms sešiem gadiem uzņēmums „Redius” ieguva Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas uzņēmuma statusu. Uzņēmumā izgatavo gāzes un griezējdegļus, komplektējošās daļas, kā arī gāzes regulatorus. Prece ir specifiska, un, lai uzņēmums noturētos tirgū, preces kvalitātei tiek sekots īpaši rūpīgi.

Šobrīd uzņēmums saražoto preci veiksmīgi realizē Krievijas tirgū, un no šī gada prece jau tiks eksportēta arī uz Eiropas tirgu. Šobrīd notiek preces sertificēšana.

Kā atzīst uzņēmuma valdes loceklis Aleksandrs Jefremovs, speciālās ekonomiskās zonas attīstība Rēzeknē sevi ir pierādījusi, un valdības atbalsts Latgales SEZ darbībai, ņemot vērā reģiona nelabvēlīgo attīstību, ir risinājums situācijas uzlabošanai.

„Mūs ieinteresēja nekustamā īpašuma nodokļa, uzņēmuma ienākuma nodokļa atlaides un samazinātas likmes dividendei. Mums ļoti palīdzēja nodarbinātības dienesta programmas, kas  piedāvāja pārkvalificēt strādniekus, kuri savā laikā palika bez darba, kad vērās ciet lielākais uzņēmums „Rebir”,” teica Jefremovs.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība) apliecina, ka līdz rudenim tiks izveidotas visas nepieciešamās struktūras, lai Latgales speciālā ekonomiskā zona sāktu darboties. Liels naudas grūdiens ir arī Latgales programmas ietvaros piešķirtie 52 miljoni, kas ļaus pašvaldībām sakārtot degradētās teritorijas un sakārtot nepieciešamo infrastruktūru. „Zonas tiek iezīmētas no pašvaldībām, ko viņas redz, ko viņas vēlas, ņem vērā aspektus, kur atrodas, uz kuriem uzņēmēji vēlas nākt. Mērķis ir piesaistīt uzņēmēju uz ilgāku laika periodu, lai cilvēkiem būtu darbs un ražošana,” sacīja Gerhards.

„Ir vienošanās starp pašvaldībām, ka tās ir kvotas uz iedzīvotāju skaitu, bet, protams, katrai pašvaldībai ir jāskatās uz uzņēmēju vietu attīstību, jābūt pretī uzņēmējiem, kas var ieguldīt savus līdzekļus,” norāda Saeimas deputāts Aldis Adamovičs („Vienotība”).

Arī Daugavpilī speciālās ekonomiskās zonas izveide ir tapšanas stadijā, nepieciešamie dokumenti ir iesniegti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, kur tiek piedāvātas piecas teritorijas 400 hektāru platībā. Šobrīd Rēzeknē speciālajā ekonomiskajā zonā darbojas 18 uzņēmumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti