Ārpus Rīgas

Ūdenstilpnes kā vērtība tiek sakārtotas

Ārpus Rīgas

Indīgie un retie augi, kurus nedrīkst plūkt Jāņu vainagam

Rēzeknē no augusta pieaug maksa par ūdeni

Rēzeknē no augusta pieaug maksa par ūdeni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Sākot ar augustu Rēzeknē maksa par ūdeni paaugstināsies vidēji par 40%, tā noteicis Sabiedrisko pakalpojumu regulators. Tarifu paaugstināšanu pamato ar kopējo ūdens patēriņa samazināšanos pilsētā un ražošanas izmaksu paaugstināšanos.

Vairums aptaujāto rēzekniešu nemaz nenojauš, ka drīzumā par ūdeni nāksies maksāt krietni vairāk, un pilsētas ielās uzrunātie iedzīvotāji neslēpj savu izbrīnu un bažas par gaidāmajām izmaiņām.

«Es nezinu par tarifu paaugstināšanu. Dzīvoju četristabu dzīvoklī, esam četri cilvēki ģimenē, un vidēji mums sanāk apmēram divpadsmit kubi mēnesī,» uzrunātā rēzekniete, kuras ģimene ikdienā ūdeni patērē diezgan daudz, ir manāmi satraukta, jo tarifa pieaugums varētu būtiski ietekmēt viņas ģimenes budžetu. Tāpat citi sastaptie pilsētnieki ūdens maksas palielināšanos vērtē negatīvi.

Arī aptaujātie Rēzeknes uzņēmēji ūdens tarifa pieaugumu vērtē kā būtisku. Kādas pilsētā esošās automazgātavas īpašniece Anita ir aprēķinājusi, kas tas palielinās uzņēmuma izdevumus vidēji par 100 eiro mēnesī:

«Vidēji mēnesī mēs izlietojam apmēram 100 kubus ūdens, rēķini ir ap 200 eiro mēnesī, tas ir atkarīgs no apkalpoto klientu skaita. Protams, tas ietekmēs, jo būs jārēķinās ar lielākiem rēķiniem, līdz ar to tie ir lielāki izdevumi. Teorētiski cenas pakalpojumiem vajadzētu palielināt, jo ūdens arī ir izejmateriāls, bet mēģināsim to nedarīt un cenas atstāt iepriekšējā līmenī, izdevumus novirzot uz peļņas samazināšanos. Naudas ziņā vidēji tie varētu būt apmēram 100 eiro mēnesī.»

Pašvaldības uzņēmuma SIA «Rēzeknes ūdens» vadītājs Gunārs Spradzenko norāda, ka Rēzeknē ūdensapgādes pakalpojumu tarifi nav mainīti kopš 2007.gada, un tie ir vieni no zemākajiem valstī:

«Procentuāli izskatās, ka paaugstinājums ir liels, bet ciparu izteiksmē nemaz nav tik liels. Gribu atgādināt, ka Rēzeknē jau sen ir viens no zemākajiem tarifiem valstī. Salīdzinoši - šobrīd Valmierā ūdens tarifs ir 2,37 eiro, Jelgavā 1,76, (es visu saucu bez PVN), Ventspilī 2,23 eiro, Madonā 2,68 un Rēzeknē tagad 1,60 eiro. Tik un tā rēzeknieši var būt mierīgi, viņi nepārmaksā neko vairāk kā citi Latvijas iedzīvotāji.»

Jāpiebilst, ka gandrīz pirms gada notikušajā sabiedriskajā apspriešanā par tarifu izmaiņām iedzīvotāju aktivitāte bija zema, uz to ieradās vien 10 rēzeknieši.

Gan tolaik, gan šobrīd ūdens maksas palielināšana tiek skaidrota ar ūdens patēriņa samazināšanos pilsētā, kā arī ar ražošanas izmaksu paaugstināšanos.

«Esam uzlabojuši dzeramā ūdens kvalitāti, notekūdeņu attīrīšanu, pieaugušas ražošanas izmaksas, pamatlīdzekļu nolietojums, uzskaites metodikas maiņa, esošo iekārtu tehnoloģiskā apkope, realizētā projekta ņemtā kredīta atmaksai, tas nebija iekļauts tarifā,» skaidro Gunārs Spradzenko.

Uzņēmums plāno iegādāties arī jaunu tehniku, uzstādīt ūdens mērītājiekārtas daudzdzīvokļu mājās, kā arī palielināt algas:

«Teikšu atklāti, tur arī nav nekāds noslēpums – pieredzējuša un kvalificēta darbaspēka saglabāšana, paredzot darbinieku algas fonda paaugstinājumu, jo mums darba algas netika paaugstinātas kopš 2008. gada krīzes. Mums ir ļoti zemas algas.»

Jūnija sākumā Sabiedrisko pakalpojumu regulatora apstiprinātie jaunie ūdens tarifi Rēzeknē spēkā stāsies jau 1.augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti