Rēzekne gatavojas daudzdzīvokļu īres māju būvniecībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Padomju gados veidotais daudzdzīvokļu dzīvojamais fonds Latvijā strauji noveco, tomēr zema iedzīvotāju pirktspēja rada arī zemu investoru interesi par īres namu celtniecību reģionos. Tāpēc Ekonomikas ministrija piedāvā jaunu atbalsta programmu pašvaldībām īres namu celtniecībai. Latgalē Rēzeknes pašvaldība jau gatavojas, lai varētu pieteikties atbalstam.

Rēzekne gatavojas īres daudzdzīvokļu māju būvniecībai
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Jaunu mikrorajonu plāno celt Rēzeknes pilsētas Ziemeļu rajonā, Maskavas ielā, paredzot tam četrus hektārus lielu teritoriju. Šobrīd ir izsludināts daudzdzīvokļu dzīvojamo māju metu konkurss, kas noslēgsies decembra beigās. Pirmās vietas ieguvējs saņems 2500 eiro, un ar viņu tiks noslēgts projektēšanas līgums. 

„Šī metu konkursa rezultātā mēs vēlamies iegūt dzīvojamā rajona kopējo izskatu. Mēs sagaidām, ka pretendenti iesniegs savu redzējumu 7 līdz 9 dzīvojamo māju būvniecībai, kopumā mēs plānojam apmēram 400 dzīvokļus, bet tas būs atkarīgs no tiem risinājumiem, ko piedāvās projektētāji. Mēs plānojam šo rajonu attīstīt pa kārtām, sākumā koncentrējoties uz vienu divām mājām ar iespēju darbu turpināt,” par ieceri būvēt jaunas daudzdzīvokļu mājas stāsta Rēzeknes pašvaldības Pilsētvides un attīstības pārvaldes vadītājs Georgijs Orlovs.

Rēzeknē pērn ekspluatācijā nodota vienīgā jaunuzceltā daudzdzīvokļu māja. Pilsētā trūkst jaunu dzīvojamo platību, arī dzīvokļu īre vecajos mājokļos ir sarežģīta, jo piedāvājumu ir mazāk nekā pieprasījumu.

„Jāuzsver, ka tās būs īres mājas, dzīvokļus nevarēs iegādāties, un, cik sapratu, pirmā informācija, ka nevarēs arī apmierināt esošo sociālo rindu pēc dzīvokļiem, runa ir par dzīvokļiem jaunajiem speciālistiem vai vienkārši dzīvokļiem izīrēšanai, lai iedzīvotāji, kas brauc uz pilsētu strādāt vai pilsētnieki, kas vēlas uzlabot dzīves kvalitāti, viņi varēs īrēt dzīvokļus šajās jaunajās mājās,” skaidro Orlovs.

Pilsēta dzīvokļu mājas vēlas būvēt, piesaistot Eiropas Savienības līdzfinansējumu, gaidot, kad Ekonomikas ministrija atvērs īres daudzdzīvokļu māju būvniecības atbalsta programmu. Tā gan vēl nav apstiprināta valdībā.

„Šobrīd pati programma vēl nav pieejama, tiek sagatavots Ministru kabineta noteikumu projekts par šīs programmas realizāciju," stāsta Ekonomikas ministrijas Mājokļu politikas departamenta direktors Mārtiņš Auders. „Mājoklis ir liela problēma ne tikai Rīgā, bet arī reģionos, jo arī reģionos attīstās darbavietas, un trūkst pieejamu mājokļu, kvalitatīvu mājokļu par pieejamu cenu, līdz ar to šīs programmas ietvaros ir plānots, ka tiks nodrošināta pieejamība vismaz 700 zemas īres maksas mājokļiem, un īres maksa nedrīkstēs šādos mājokļos pārsniegt 5,5 eiro par kvadrātmetru.”

Mērķis ir, lai mājokļa izdevumi nepārsniegtu 30% no mājsaimniecības ienākumiem, taču statistikas dati liecina, ka iespēja īrēt mājokli, kas atbilst mūsdienu būvniecības standartiem un energoefektivitātes prasībām, ir liegta 80% mājsaimniecību, jo to ienākumi ir zemāki par 1600 eiro mēnesī.

Kopumā šim mērķim paredzētais finansējums ir gandrīz 43 miljoni eiro. Pieteikties atbalstam varēs pašvaldības kapitālsabiedrības, privātās kapitālsabiedrības vai kooperatīvās sabiedrības.

„Nosacījumi ir tādi, kad ir atbalstāmas izmaksas, kas nepārsniedz 1400 eiro par kvadrātmetru, atbalsts no valsts puses ir 30 procentu atlaide pamatsummas dzēšanai aizdevumam. Un tur ir noteikti ierobežojumi personu ienākumiem, ne visas personas varēs pretendēt uz īri šādos mājokļos. Tie ienākumi ir šādi: vienistabas dzīvokļa pretendentam tie ir 980 eiro, divistabu dzīvoklim 1635 eiro, bet, ja ir trīs un vairāk istabu dzīvoklis, divām personām jābūt, tie ienākumi 2450 eiro,” skaidro Auders.

Programma varētu tikt atvērta nākamā gada sākumā. Rēzeknes pilsēta, domājot par jaunu daudzdzīvokļu māju būvniecību, izdevumu summas šobrīd nemin, norādot, ka konkrētāk tās būs zināma pēc projektēšanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti