Rēzeknē daudzdzīvokļu māju infrastruktūra novecojusi; īres piedāvājumu maz, dzīvokli pirkt – dārgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Trūkst dzīvokļu īrēšanai, un maksa ir pārāk liela, arī dzīvokļa iegāde mēdz kļūt par garu un sarežģītu procesu, kam tiek pat atmests ar roku, jo cenas ir augstas un dzīvokļu kvalitāte saglabājusies vēl no padomju laikiem – šādus viedokļus ne vienu vien reizi nākas dzirdēt  no tiem, kas mēģina atrast sev jaunu dzīvesvietu Rēzeknē. 

Rēzeknē daudzdzīvokļu māju infrastruktūra novecojusi; maz īres piedāvājumu, dzīvokli pirkt – dārgi
00:00 / 15:01
Lejuplādēt

Šobrīd palielinājies dzīvokļu pārdošanas piedāvājumu skaits

Rēzeknē lielākoties daudzdzīvokļu mājas celtas 60.–80. gados. Ēkas strauji noveco. Arī ar šo māju renovāciju sokas kūtri. Līdz ar to rēķini par apkuri ir krietni lielāki nekā siltinātajās mājās. Arī infrastruktūra daudzdzīvokļu namu pagalmos ir pieticīga – trūkst vietas auto novietošanai, tāpat arī bērnu rotaļu laukumu un atpūtas zonu. 

Raksturojot šā brīža situāciju, nekustamo īpašumu aģentūras "Latio" tirgus analītiķe Ksenija Ijevleva norādīja, ka pēdējā gada laikā Rēzeknē noslēgti 274 darījumi par dzīvokļu pārdošanu. Šobrīd dzīvokļu piedāvājums pirkšanai ir palielinājies, pircējam ir, no kā izvēlēties. Tiesa, vēl pirms deviņiem mēnešiem situācija bijusi citāda. 

"Janvārī, februārī tirgus bija pārdevēju rokās. Šobrīd situācija vairs nav tāda. Pircējs ir galvenais tirgū. Nedaudz samazinājies pieprasījums, bet arī pieauga piedāvājums. Un piedāvājuma palielināšanos var izskaidrot ar daudziem faktoriem, tai skaitā ar to, ka īpašnieki, kam bija vairāki objekti, vairāki dzīvokļi, nolemj tomēr pārdot, jo skaidrs, ka maksāt rēķinus par vairākiem objektiem ir diezgan neprātīgi," norādīja Ijevleva. 

Raugoties uz septembra datiem, cenas dzīvokļiem Rēzeknē nedaudz kritušās, tomēr labiekārtotus dzīvokļus, kas neprasa lielus papildu ieguldījumus, pārdot varot diezgan ātri, norādīja "Latio" tirgus analītiķe. Ņemot vērā cenu pieaugumu būvdarbiem un būvmateriāliem, dzīvokļu pircējiem bieži vien nerodas vēlme veikt dzīvokļa remontu.

Ijevleva atzīmēja: "Kā ierasts, sludinājumos cenas ir augstākas, tās apmēram ir 720 eiro par kvadrātmetru, bet darījumos, piemēram, datos, kas pieejami par septembri, vidējā cena ir 670 eiro par kvadrātmetru."

Dzīvokli meklē aptuveni gadu, pagaidām bez rezultātiem 

Lai arī dzīvokļu pārdošanas piedāvājumu skaits ir kļuvis lielāks, to jau gadu nav izdevies atrast Elīnas Zujānes ģimenei. Jo, kā izrādās, tas nav ne ātrs, ne vienkāršs process. Šobrīd ģimene joprojām ir dzīvokļa meklējumos, pagaidām turpinot dzīvesvietu īrēt. 

Zujāne stāstīja: "Vienu gribējām ņemt, bet  mums nesanāca, jo tomēr ir daudz to gribētāju, un bija cilvēki, kuri varēja nokārtot ātrāk kredītsaistības vai maksāt jau kaut kādu daļu. Jo gribētāju ir daudz!" 

Zujānu ģimene vēlas iegādāties trīs istabu dzīvokli. Skatot sludinājumus,  ir novērots, ka arī par neremontētiem dzīvokļiem pārdevēji prasa lielu cenu.

"Par kvalitāti, ko var teikt, – tās mājas ir tik vecas, cik ir. Bet bija arī cenas, ka dzīvoklis nav remontēts, bet cilvēki prasa diezgan lielu summu, un tu skaties, ka īsti neesi gatavs par to maksāt, jo tev vēl ir jāiegulda tikpat daudz vai vēl vairāk, lai tas izskatītos un būtu kvalitatīvs dzīvoklis, kurā tu gribētu dzīvot. Bija tādi, kuri bija tiešām ļoti kvalitatīvi izremontēti, bet saproti to reālo situāciju, ka nevari maksāt uzreiz tādas lielas summas," pastāstīja Zujāne.

Ģimene bijusi gatava iegādāties dzīvokli par aptuveni 40 tūkstošiem eiro, taču citi pasteigušies pa priekšu. Kā novērojusi arī Zujāne, tagad, salīdzinot ar laiku, kad sāka meklēt dzīvokli, piedāvājumu tiešām ir kļuvis vairāk. 

Arī īrei dzīvokli atrast ir sarežģīti 

Rēzeknē nebūt nav viegli atrast dzīvokli arī īrēšanai. Piedāvājumu nav daudz, arī īres cenas dzīvokļiem, kuriem jau sen nav veikts kosmētiskais remonts, cilvēkiem šķiet pārāk lielas. 

Savā pieredzē dalījās Iluta Rusiņa, kura meklēja īres dzīvokli aizvadītā gada beigās, lai nebūtu no Preiļiem jāmēro 50 kilometri uz darba vietu Rēzeknē: "Paskatījos sludinājumus, taču tur nekādas plašās izvēles nebija – vai nu neadekvātas īres, vai lokācija nederēja. Pēc tam atradu tomēr vienu piedāvājumu, aizbraucu apskatīties un biju diezgan lielā šokā – 300 eiro īres maksa par vienas istabas dzīvokli, kā man pašai patika teikt, ka bija kabatas izmēra dzīvoklis. Un arī māja nebija diez ko labā stāvoklī, kāpņu telpa bija vispār briesmīga. Man negribējās maksāt tādu naudu par tādiem apstākļiem!"

Rusiņai šķitis, ka neko īrēšanai neatradīs, taču paveicies dzīvokli atrast ar paziņu starpniecību. Viņa pēc neveiksmīgajiem meklēšanas mēģinājumiem to sauc par veiksmi.

Rusiņa sacīja: "Mammas kolēģes meita tieši plānoja izvākties no dzīvokļa un iedeva man kontaktus. Tā arī ievācos tās meitenes vietā. Apstākļi bija daudzreiz labāki, kā arī maksa bija uz pusi lētāka – 150 eiro par vienas istabas dzīvokli. Un arī pēc tam, kad runāju ar pašu dzīvokļa saimnieci, viņa tā arī pateica, ja ne caur šo pazīstamo meiteni, tad summa būtu dārgāka – vismaz 200 līdz 250 eiro."

Kā apliecināja nekustamo īpašumu aģentūras "Latio" tirgus analītiķe, īrēšanai Rēzeknē piedāvājums nav diez ko plašs. Vidēji par divistabu dzīvokļa īri īpašnieks prasa 200 līdz 250 eiro mēnesī bez komunālajiem maksājumiem. 

Dzīvokļi stāv tukši, taču īrei netiek piedāvāti 

"Vakarā, kad ejam pilsētā pastaigāties, skatāmies logos, puse pilsētas ir melna," stāstīja Īpašumu vērtēšanas uzņēmuma Latgalē SIA "Dzieti" īpašnieks Juris Guntis Vjakse. Rēzeknē vērojama situācija, ka liela daļa dzīvokļu stāv tukši. Īpašnieki līdz šim nav vēlējušies tos pārdot vai izīrēt. "Šie dzīvokļi kādam pieder, bet viņu tur nav. Tātad liela daļa dzīvokļu pieder cilvēkiem, kas nedzīvo pilsētā ikdienā," pauda Vjakse.

Taču, pieaugot komunālo maksājumu rēķiniem, palielinās arī to cilvēku skaits, kas izlemj savu īpašumu atdot īrē, atzīmēja arī Ijevleva: "Ne tikai Latgalē, bet visā Latvijā var novērot, ka apmēram 20% no visiem mājokļiem nav apdzīvoti. Un tagad tas mainīsies."

Dzīvokļu cenas nav lielas, vien pircēju un īrnieku maksātspēja ir zema

SIA "Dzieti" īpašnieks Vjakse norādīja, ka šī brīža tendences mājokļu tirgū ir īstermiņa. Samazinoties komunālajiem maksājumiem, arī cenas atgriezīsies iepriekšējā līmenī.

"Problēma Rēzeknē – nevis nepieejamībā, bet tas, ka mūsu algas netiek līdzi inflācijai un cenu pieaugumam. Uzņēmēji nespēj turēt līdzi Valmierai, Liepājai. Mēs netiekam līdzi, nav uzņēmumu tik daudz. Nav maksātspējīgo klientu, kas varētu arī pirkt," atzīmēja Vjakse.

Rēzeknē 30 gadu laikā uzceltas vien divas jaunas daudzdzīvokļu mājas

Runājot par jaunu daudzdzīvokļu māju būvniecību, jāteic, situācija ir bēdīga. Rēzeknē kopš 90. gadiem ir uzbūvētas vien divas jaunas daudzdzīvokļu mājas, pavisam drīz pievienosies vēl trešā. Jaunās mājas ceļ vietējais uzņēmums SIA "RALL", kura viena no darbības sfērām ir būvniecība.

Uzņēmuma valdes loceklis Arnolds Laizāns norādīja: "Pirmais projekts tika iesākts 2008. gadā, tas bija pirmās krīzes laiks. Bija laba vieta pilsētā, kur varētu uzbūvēt māju, un saradās daudz domubiedru, kuri izteica vēlēšanos tajā mājā nopirkt dzīvokļus, un tā arī tā ideja radās. Un tā mēs to māju uzbūvējām, kur lielākā daļa dzīvokļu bija jau norezervēti iepriekš. Un pāris dzīvokļus, kuri bija palikuši, iztirgojām vēlāk."

Taču otrā daudzdzīvokļu māja tapa jau desmit gadus vēlāk, 2018. gadā. Māja atrodas pilsētas centrā ar skatu uz Rēzeknes pilskalnu un bērnu un jauniešu interešu centru "Zeimuļs", netālu ir arī skolas. Mājā ir 9 dzīvokļi platībā no 60 līdz pat 113 kvadrātmetriem. Klāt pie dzīvokļa pircējiem bija iespēja iegādāties garāžu, blakus mājai ir stāvlaukums, bērnu rotaļu laukumi, teritorijai apkārt žogs. Un šobrīd blakus šai mājai tiek būvēta vēl trešā māja, tajā būs 12 dzīvokļi. Šajās mājās rēķini, salīdzinot ar padomju laika mājām, atšķiras divas, trīs reizes. Mājas tiek būvētas, jau lielākoties zinot to dzīvokļu saimniekus, tādēļ reklāma par dzīvokļu pārdošanu neesot nemaz nepieciešama. 

Arī to, cik dzīvokļi maksā, uzņēmējs neatklāja: "Cilvēki paši nāca un prasīja, kad mēs vēl ko būvēsim, un pieteicās jau laicīgi rindā uz jauniem dzīvokļiem. Tādā veidā tā māja tika norezervēta bez visādām reklāmām, un cilvēki joprojām tagad iet un prasa, kad mēs būvēsim vēl nākošo māju, vai būs iespēja pieteikties rindā vēl uz nākošo māju."

Bet, ja ir pieprasījums un cilvēki paši vēršas pie uzņēmēja, jautājot par jaunu, mūsdienīgu daudzdzīvokļu māju būvniecību, kādēļ uzņēmēji neredz Rēzekni kā iespēju, kur attīstīt šāda veida biznesu?

Laizāns skaidroja: "Peļņa nav liela, tas cenu līmenis, kas ir dzīvokļiem Rēzeknē, ko varētu prasīt, ir stipri zemāks, ko var prasīt citos reģionos. Ienākumu līmenis mūsu pusē ir zemāks, līdz ar to, ja paprasītu tādu normālāku cenu, cik tas dzīvoklis maksā, tas cilvēku drusku šokē. Ir jāatrod šeit kaut kāds vidusceļš, ko vari nopelnīt un ko iedzīvotāji var piedāvāt par dzīvokļa kvadrātmetru. Protams, ir vieglāk būvēt Rīgā, Jūrmalā, kur var brīvāk nopelnīt, un priekš kam iet uz Latgali, ja Pierīgā ir rindas. Skaidrs, ka Rēzekne nav interesanta tādiem lieliem attīstītājiem."

Arī pašam uzņēmējam jauno daudzdzīvokļu māju būvniecība, kā pats atzina, ir vairāk kā hobijs. Darot ko citu, nopelnīt esot vieglāk. Tādēļ viņš vēl nezina teikt, vai pēc trešās mājas taps arī ceturtā. 

Rēzeknes pašvaldība iecerējusi būvēt jaunu īres namu

Lai risinātu problēmu ar kvalitatīvu īres dzīvokļu pieejamību, Rēzeknē, Ziemeļu mikrorajonā, pašvaldība plāno būvēt jaunu dzīvojamo ēku kompleksu, atvēlot tam vairāk nekā 4 hektārus zemes. Kā stāstīja Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs ("Saskaņa"), paredzēts izbūvēt 360 dzīvokļus sešās daudzdzīvokļu mājās.

"Šobrīd notiek projektēšana. Tehnisko projektu mēs plānojam pabeigt nākamgad. Faktiski top jauns kvartāls. Provizoriski vērtējam, ka katra māja var maksāt ne mazāk kā 5 miljonus," atzīmēja Bartaševičs.

Būvniecība noritēs vairākās kārtās. Pirmajā kārtā paredzēts uzbūvēt dzīvojamās mājas ar 120 dzīvokļiem. Tie būs īres dzīvokļi, un, kā norādīja Rēzeknes domes priekšsēdētājs, īres maksa varētu būt 4 līdz 5 eiro par kvadrātmetru mēnesī. Piemēram, 50 kvadrātmetru dzīvokļa īre mēnesī varētu būt 250 eiro. 

"Īrēt šos dzīvokļus varēs tikai diezgan turīgi cilvēki, tādi, kam ir darbs, un labi apmaksāts darbs. Komunālie [maksājumi] būs ļoti zemi, jo tās ir pasīvās ēkas, enerģijas patēriņš noteikts ļoti zemā līmenī," sacīja Bartaševičs.

Pēc Bartaševiča teiktā, pašvaldībai esot vairāki varianti, kā piesaistīt finansējumu jauno daudzdzīvokļu māju izbūvei: "Pirmais variants, ka mēs izmantojam speciālos kredītus "Altum" izsludinātajā programmā. Tad to dara pašvaldība. Mēs arī plānojam piedāvāt privātām kompānijām, kas vēlēsies būvēt, arī izmantojot šos kredītus vai savu naudu. Mēs varam iznomāt zemes gabalu ar apbūves tiesībām, un, pārdodot gatavu tehnisko projektu, būvniekam nenāksies projektēt šīs ēkas. Sešās kārtās sadalīts projekts, tāpēc katru kārtu var atsevišķi realizēt. Pirmās kārtas mēs realizēsim paši, vismaz no "Altum" fondiem mēģināsim finansēt, un pārējās kārtas piedāvāsim arī privātajiem."

Šobrīd nekustamo īpašumu attīstītāji var jau pieteikties jaunajai Ekonomikas ministrijas izstrādātajai valsts atbalsta programmai zemu izmaksu īres namu būvniecībai, līdz 2026. gadam plānota aptuveni 700 jaunu dzīvokļu būvniecība. Finansējuma kopējais apjoms ir 42,9 miljoni eiro. Līdz šim par programmu un atbalsta saņemšanas kārtību "Altum" interesi izrādījuši aptuveni 15 nekustamo īpašumu attīstītāji, vēloties īres namus būvēt Valmierā, Alūksnē, Liepājā, Ventspilī un Ogrē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti