Rēzeknē budžeta deficīta segšanai ņems 3 miljonus eiro lielu kredītu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šodien tiek apstiprināts Rēzeknes pilsētas budžets 2021. gadam. Šogad budžeta deficīts būs 3 miljoni eiro, un, lai nodrošinātu pašvaldības pamatfunkciju veikšanu, dome ir nolēmusi ņemt īstermiņa aizdevumu. Rēzeknē šogad vislielākais finansējums paredzēts izglītībai, ekonomikas izaugsmei un sociālajām vajadzībām.

Rēzeknē budžeta deficīta segšanai ņems 3 miljonus eiro lielu kredītu
00:00 / 05:14
Lejuplādēt

“Šogad mums budžeta ieņēmumu daļa ir 42 miljoni un izdevumu daļa – 51 miljons eiro,” tā par šī gada Rēzeknes pilsētas budžetu stāsta pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (“Saskaņa”), uzsverot, ka šis gads ienāks pilsētas vēsturē ar budžeta deficīta likvidēšanai paredzētā īstermiņa kredīta ņemšanu.

“Šogad, apstiprinot 2021. gada budžetu, mums pirmo reizi nākas pieņemt budžetu ar īstermiņa kredīta, kas paredzēts tekošajiem izdevumiem, ņemšanu. Tas kredīts būs apmēram 3 miljoni, ko mēs sakarā ar valdības nepopulārajiem lēmumiem arī pazaudējām. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, mums daudz grūtāk gāja ar sabalansēta budžeta veidošanu, jo vairāki likumprojekti, kas pavadīja valsts budžeta veidošanu un arī pats valsts budžets paredzēja vairākus nepatīkamus pārsteigumus pašvaldībām. Pirmais – tā ir iedzīvotāju nodokļa pārdale par 5 procentiem vairāk valsts budžetam. Rēzeknē mēs tādā veidā zaudējām ap 900 tūkstoš eiro,” klāsta Bartaševičs.

Vislielākais finansējums šogad – 32% no pamatbudžeta ienākumiem – ir paredzēti izglītībai, 27% ekonomikas attīstīšanai un 15% nonāks pilsētas sociālajā budžetā.

Vien dzīvokļu pabalsta izmaksāšanai papildus piešķirti 160 tūkstoši eiro.

“Pamatā tā ir mājokļu pabalsta palielināšana. Mums nācās kompensēt valdības lēmuma sekas attiecībā uz mājokļu pabalstu. Trūcīgo cilvēku skaits pieauga sakarā ar jaunajām prasībām, un mums tagad pilsētā būs 1400 trūcīgās personas. Ir mums tāda internātskola “Attīstības centrs”, un mēs tagad gandrīz 400 000 eiro maksāsim vairāk nekā pērn gan par šo ēku uzturēšanu, gan arī algas pedagogiem,” stāsta Aleksandrs Bartaševičs un atzīst, ka šogad pieaudzis arī pašvaldības saistību apjoms. Pilsētas 2021. gada budžetā ir paredzēti 2, 7 miljoni eiro, lai pašvaldība varētu pilnībā norēķinātos ar Olimpiskā centra būvnieku:

“Mums saistību apjoms pieaugs diezgan nozīmīgi – uz 6%. Gada beigās, kad mēs paņemsim plānoto īstermiņa kredītu 2, 9 miljonu apmērā, kas jāatgriež divu gadu garumā, tie būs jau 17,6%. Šogad mēs maksāsim 3,5 miljonus eiro, lai segtu mūsu šā gada parādu pamatsummas apmaksas un procentu maksājumus.”

Kā atklāj Rēzeknes pilsētas domes Pilsētvides un attīstības pārvaldes vadītājs Georgijs Orlovs, šogad Rēzeknē turpināsies jau uzsākto Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzfinansēto projektu realizācija. Vislielākie ieguldījumi  – 5,6 miljoni eiro – paredzēti Rēzeknes rekreācijas centra izbūvei.

“Būvniecības darbi šim projektam uzsākti jau 2020. gadā. Šogad turpināsies darbi arī pie Kovšu ezera parka izveides. Šeit mēs plānojam līdz pavasara beigām visus darbus pabeigt. Turpināsies darba arī pie Krasta ielas rekonstrukcijas projekta pabeigšanas un Ziemeļu rajona parka labiekārtošanas,” uzskaita Georgijs Orlovs un uzsver, ka šogad pašvaldība par saviem līdzekļiem plāno atjaunot piecu pilsētas ielu posmu segumus, bet, piesaistot ES līdzekļus, realizēt divus jaunus projektus:

“Lielākais prioritārais projekts mums ir Rīgas ielas rekonstrukcija, un tiek gatavots projekts par vēl viena ražošanas kompleksa izbūvi Viļakas ielā 5, kur mums jau izsludināts būvniecības iepirkums.”

Opozīcijas deputāte Ināra Groce (apvienotais partiju saraksts – “Latgales partija–“Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”–“Vienotība”) uzskata, ka laikā, kad pašvaldības budžeta ienākumi ir samazinājušies, tūrisma vides uzlabošanai paredzēto dārgo projektu īstenošana neļaus realizēt pilsētniekiem daudz nozīmīgākas aktivitātes izglītības, sociālajā jomā un arī pilsētas infrastruktūras uzlabošanā.

“Rēzeknes pilsētas budžets šogad ir izdzīvošanas budžets. Ieņēmumu daļa ir samazinājusies līdz pat 2017. gada līmenim. Budžetu ietekmē arī šobrīd būvējamā Rekreācijas centra izmaksas, kura lietderību es apšaubu, jo man šķiet, ka tā ir iejaukšanās tautsaimniecības nozarē un konkurences kropļošana. Un, jau pandēmijai sākoties, bija jāizvērtē, vai šo projektu pagarināt, vai lemt par tā nepieciešamību. Man šobrīd šķiet, ka tā varētu būt tāda naudas izšķērdēšana,” nobažījusies ir Groce.

Lēmums par Rēzeknes pilsētas 2021. gada budžeta apstiprināšanu tiks pieņemts šodien kārtējā domes sēdē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti