Revīzijā pētīs Daugavpils komunālās saimniecības uzņēmumā pirkto slotu un cepuru cenas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Daugavpils domes vadībai ir aizdomas par pārkāpumiem iepirkumu organizēšanā un nelietderīgu uzkrāto līdzekļu izmantošanu Daugavpils Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmumā. Runa ir gan par elektroinstrumentu iepirkšanu ar sadārdzinājumu no 20 līdz 40 procentiem, par automobiļu mazgāšanu par divreiz lielāku cenu, par kancelejas preču un sētnieku slotu iegādi.

Revīzijā pētīs Daugavpils komunālās saimniecības uzņēmumā pirkto slotu un cepuru cenas
00:00 / 04:36
Lejuplādēt

Daugavpils Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums (DZKSU) ir viena no pilsētā trim lielākajām pašvaldības kapitālsabiedrībām. Uzņēmums ir ar apgrozījumu nepilnu sešu miljonu eiro apmērā. Tas apsaimnieko 799 dzīvojamās mājas.

Mainoties pilsētas vadītāju krēsliem pēc politiskās piederības, visbiežāk rotē arī kapitālsabiedrību priekšgalā ieceltie. Daugavpils DZKSU kā gards kumoss šajā procesā nav izņēmums, vadītāju maiņa te notikusi bieži. Kopš pērnā gada nogales uzņēmumu vada Latgales partijas pārstāvis Sergejs Fridmans, un šobrīd uzņēmumā uzsāktā revīzija ir politiskā izrēķināšanās, šādu viedokli pauž uzņēmuma tehniskais direktors Igors Bēniņš.

“Tas ir politiskais spiediens. Mēs saprotam un redzam uzņēmumā daudzas nelikumības no iepriekšējās vadības, ko bija iecēlis pilsētas mērs. Bet mums visas cenu aptaujas, viss ir oficiāli, mums rit pārbaude un es zinu - nekādu problēmu mums nebūs,” apgalvo Bēniņš.

Uzņēmuma kapitāldaļu turētājai - Daugavpils domes vadībai ir aizdomas par pārkāpumiem šajā uzņēmumā iepirkumu organizēšanā un nelietderīgu uzkrāto līdzekļu izmantošanu. Piemēram, iepirkti elektroinstrumenti ar sadārdzinājumu pat līdz 40 procentiem vai pārskaitītas summas par nesaņemtiem pakalpojumiem, atklāj Daugavpils domes Pilsētsaimniecības komitejas vadītājs Valērijs Kononovs.

Vēl viens iepirkums pērnā gada beigās DZKSU ļāvis dāsni 9,5 tūkstošus eiro atvēlēt prezentācijas materiālu - krūzīšu, kalendāru, vizītkaršu iegādei, kur izmaksu summas, pēc pašvaldības vadītāju domām, raisa jautājumus, piemēram, 9 eiro par keramikas krūzi ar apdruku vai nepilni 8 eiro par cepuri ar nagu.

Šie iepirkumi ir summās līdz 10 000 eiro jeb “zemsliekšņa” iepirkumi, kuri notiek bez konkursa, vienkārši aptaujājot dažus pretendentus, kas var radīt bažas par necaurspīdīgumu vai korupciju.

“Visi šie zemsliekšņu iepirkumi regulējas ar uzņēmumu iekšējiem normatīvajiem dokumentiem, kā arī vispārējām tiesību normām, kas nosaka visu finanšu līdzekļu lietderīgu izmantošanu un procedūru caurspīdīgumu. Un pārkāpums var sākties pat no viena eiro,” saka Valērijs Kononovs.

Viens no šādiem iepirkumiem DZKSU bijis bērzu slotas pilsētas sētniekiem - izskan viedoklis, ka par tām pārmaksāts trīs reizes. Situāciju izskaidro DZKSU tehniskais direktors Igors Bēniņš:

“Mums ir gandrīz 200 sētnieki un nopirkām 1000 slotu. Veicām nelielu aptauju, apzvanījām. Nevar tā vienkārši aiziet uz tirgu un nopirkt slotu par vienu eiro. Mēs nopirkām par 2,89, šķiet tā, plus vēl pievienotās vērtības nodoklis.”

Daugavpils domes opozīcijā esošais deputāts Aivars Zdanovskis cer, ka skaidrību par šo, viņa vārdiem - skandālu, dos gaidāmās revīzijas rezultāti.

“Iespējams, tas skandāls ir kārtējo reizi no nekā, taču visam ir jābūt likumīgi.”

Revīzijas rezultāti kļūs zināmi 3. aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti