Revidentiem nav saprotama MK un FM ēku atjaunošana, ja Rīgas centrā ir citi valsts īpašumi avārijas stāvoklī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Nav saprotams, kādēļ septiņu valstij piederošu ēku bīstamības un avārijas situāciju novēršanas projektā izraudzīti tādi objekti kā Ministru kabineta un Finanšu ministrijas (FM) ēkas, ja Rīgas vēsturiskajā centrā ir citi valstij piederoši īpašumi, kas apdraud garāmgājējus un izskatās vēl sliktāk, secināts Valsts kontroles (VK) veiktajā revīzijā par "Valsts nekustamo īpašumu" aktivitātēm.

Izvērtējot kritērijus, pēc kuriem ēkas iekļautas sarakstā, revidenti konstatēja, ka tie nedod iespēju objektīvi lemt, vai ēka patiešām ir bīstama un atrodas avārijas stāvoklī un primāri būtu iekļaujama atjaunojamo sarakstā.

VK norāda, ka 2019. gadā VNĪ budžeta finansējumā tika iekļauti četri miljoni eiro projektam "UNESCO Pasaules kultūras mantojuma “Rīgas vēsturiskais centrs” teritorijā esošo valsts ēku bīstamības un avārijas situācijas novēršana”, sākotnēji paredzot piecu ēku atjaunošanu, bet gada beigās sarakstam pievienojot vēl divas.

VNĪ izlietotais finansējums sekmējis septiņu valstij piederošu ēku bīstamības un avārijas situāciju novēršanu, norāda VK. Tomēr pēc revīzijas tā arī palicis neatbildēts jauājums: kādēļ projektā izraudzīti konkrētie objekti, kuru vidū ir arī Ministru kabineta un FM ēkas, ja Rīgas vēsturiskajā centrā ir citas valsts ēkas, kuras apdraud garāmgājējus un vizuāli izskatās daudz sliktāk, uzsver VK.

FM ir atbildīga par valsts politikas izstrādi valsts nekustamo īpašumu pārvaldīšanas jomā. Viena no FM prioritātēm ir nodrošināt valsts nekustamo īpašumu efektīvu izmantošanu un apsaimniekošanu. Lielu daļu valsts īpašuma apsaimnieko VNĪ – tie ir ne tikai FM institūciju izmantotie īpašumi, bet arī virkne citu, kur atrodas valsts institūcijas, piemēram, Valsts prezidenta kanceleja, Ministru kabinets, dažas ministrijas, muzeji, teātri u.c. VNĪ ir atbildīgi par šo ēku uzturēšanu, saglabāšanu un arī atjaunošanu, kam ik gadu tiek atvēlēti valsts budžeta līdzekļi.

No šim projektam paredzētā četru miljonu eiro budžeta finansējuma, kas 2019. gadā tika novirzīts VNĪ, visvairāk līdzekļu atvēlēts FM ēkai Smilšu ielā 1. Tai pašā laikā 2019. gada beigās diviem objektiem finansējums tika samazināts, atvēlot to projektam klāt pievienotajai valdības ēkai Brīvības bulvārī 36 un ēkai Eksporta ielā 6.

Atbilstoši VNĪ reģistra datiem UNESCO Pasaules kultūras mantojuma “Rīgas vēsturiskais centrs” teritorijā kopumā ir reģistrēti valsts nekustamie īpašumi 50 adresēs. Valsts kontrole, veicot FM 2019. gada revīziju, nevarēja gūt pārliecību par konkrēto septiņu objektu iekļaušanas pamatotību šajā projektā.

Izvērtējot kritērijus, pēc kuriem ēkas iekļautas sarakstā, revidenti konstatēja, ka tie nedod iespēju objektīvi lemt, vai ēka patiešām ir bīstama un atrodas avārijas stāvoklī un primāri būtu iekļaujama atjaunojamo sarakstā.

VK norāda, ka saskaņā ar VNĪ revīzijas laikā sniegto informāciju ēkai obligāti jāatbilst kritērijam, ka tā ir reģistrēta uz valsts vārda FM personā, un vismaz vienam no pārējiem sešiem kritērijiem, to skaitā ir nosacījums, ka ēkai jāatrodas UNESCO Pasaules kultūras mantojuma "Rīgas vēsturiskais centrs” teritorijā.

VK ieskatā, šādā gadījumā par bīstamu vai avārijas stāvoklī esošu var atzīt jebkuru valstij piederošu Rīgas vēsturiskajā centrā esošu ēku. Tai pašā laikā pārējie pieci kritēriji, kuru vidū ir degradētā objekta statuss, nolietojums vairāk nekā 30%, sabiedrības drošības apdraudējums,  var arī nebūt. Revidentiem netika uzrādīts visu 50 vēsturiskajā centrā esošo īpašumu novērtējums, un tas neļāva  pārliecināties par finansējumam izvirzīto objektu un katram no tiem piešķirtā finansējuma sadalījuma pamatotību.

Revīzijas noslēgumā FM skaidroja, ka “Programmas ietvaros tiek veikti ieguldījumi kultūrvēsturiski nozīmīgās ēkās, kurās atsevišķi elementi ir bīstamā tehniskā stāvoklī, darbojas valsts funkcijai būtiskas institūcijas, kuras sabiedrība intensīvi apmeklē. (..) Izvēlētie objekti atbilst kopumā augstākajam kritēriju skaitam: ēkas bīstamība, ēkas atrašanās Rīgas vēsturiskajā centrā, rekonstruēšanas īstenošanas iespēja atbilstoši pieejamam finansējumam divos gados, kā arī sabiedrībai nozīmīga ēka.”

Par FM ēkas bīstamību skaidrots: “Tā ir uzskatāma par bīstamu, jo tehniskās apsekošanas slēdzienā Finanšu ministrijas ēkai fiksēts neapmierinošs jumta segums, pagraba pārseguma horizontālās hidroizolācijas vertikālās daļas atdalīšanās no sienas, kā rezultātā nokrišņi iekļūst pagrabā. Arī ēkas logi ir sliktā tehniskā stāvoklī, daļa logu konstrukciju pat avārijas stāvoklī”, savukārt par valdības ēku Valsts kontrolei tika sniegts šāds lakonisks skaidrojums: “Nekustamā īpašuma objektā Brīvības bulvārī 36 ēkas ārējās fasādes apdare ir bīstamā stāvoklī, ko apliecina īpašuma objekta lietotāja vēstules.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti