«Revertas» vietā vēl atlikušo aktīvu pārvaldīšanai izveido atsevišķu uzņēmumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Tā kā Eiropas Komisijas (EK) apstiprinātais “Parex bankas” restrukturizācijas plāns paredz, ka AS “Revertas” darbība tiek izbeigta 2017.gada beigās, Privatizācijas aģentūra nodibinājusi meitas sabiedrību SIA “REAP”, lai nodrošinātu “Revertas” uzsākto tiesvedību turpināšanu un atlikušo aktīvu izstrādi, informēja Privatizācijas aģentūrā.

Šādu risinājumu iepriekš atbalstīja Ministru kabinets (MK). Pēc tiesvedību procesu pabeigšanas jaunizveidotā kapitālsabiedrība darbību izbeigs.

Atbilstoši restrukturizācijas plānam šā gada maijā “Revertas” kārtējā akcionāru sapulcē tika pieņemts lēmums par “Revertas” likvidācijas sākšanu. Izvērtējot likvidācijas gaitu, “Reverta” iepriekš ir norādījusi, ka noteiktajā termiņā nav iespējams pabeigt tiesvedību procesus, kā arī atsevišķu aktīvu izstrādi, kuru pārdošanu ierobežo tiesvedību procesi Latvijā un ārpus Latvijas.

Tāpēc „Revertas” pilnīga likvidācija notiks pēc vairāku administratīvu jautājumu atrisināšanas, savukārt uzņēmuma faktiskā darbība noslēgsies plānotajā termiņā – 2017.gada beigās.

Lai nodrošinātu “Revertas” sākto tiesvedību turpināšanu un atlikušo aktīvu izstrādi, valstība atbalstīja risinājumu, kurš paredz Privatizācijas aģentūrai dibināt sabiedrību ar darbības mērķi – no “Revertas” pārņemto aktīvu, tajā skaitā prasījuma tiesību, pārvaldīšana.

Šāds darījums nevienai no iesaistītajām pusēm neradot ekonomiska rakstura priekšrocības, un

jaunizveidotās kapitālsabiedrības darbība tiks izbeigta, tiklīdz tiks pabeigti tiesvedību procesi.

“REAP” valdē darbosies Privatizācijas aģentūras Juridiskā departamenta Tiesvedību nodaļas galvenā juriskonsulte Iveta Ališauska.

Līdz gada beigām plānots, ka “REAP” pārņems prasījuma tiesības un neizstrādātos “Revertas” aktīvus. Lai nodrošinātu no „Revertas” pārņemto aktīvu pārvaldīšanu, starp Finanšu ministriju un “REAP” ir noslēgts cesijas līgums par prasījuma tiesību pret „Revertu” cedēšanu.

Šobrīd cesijā tika pārņemta daļa no iepriekš veiktajiem un vēl neatmaksātajiem valsts atbalsta noguldījumiem 356 miljonu eiro apmērā.

Līdz “Revertas” likvidācijas pabeigšanai noslēgtā līguma ietvaros papildus tiks cedēti prasījumi pret “Revertu” līdz 28,5 miljoniem eiro. Papildus cedējamā summa tiks precizēta cedēšanas dienā.

Šogad novembra vidū neatmaksātais valsts atbalsts “Parex bankai” bija 678 miljoni eiro, tajā skaitā Privatizācijas aģentūras ieguldījumi “Revertas” kapitālā 293 miljonu eiro apmērā un valsts noguldījumi 385 miljonu eiro apmērā. Maksimālais valsts atbalsts “Parex bankai” 2009.gada 22.maijā sasniedza 1734 miljonus eiro.

"Parex bankas" restrukturizācijas un veikto darbību līdzekļu atgūšanai rezultātā valsts atbalsts ir samazinājies par 1056 miljoniem eiro. Papildus “Parex banka”/”Reverta” valstij ir samaksājusi procentos un citos maksājumos 296 miljonus eiro, bet banka “Citadele”- 54 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti