Panorāma

Ko likt krīzes somā?

Panorāma

Vienošanās par atbalstu tūrismam vēl kavējas

Viesnīcās un restorānos dzīvība atgriežas lēni

Restorānos dzīvība atgriežas lēni. Reportāža no «Street food» festivāla

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kamēr diskusijas par atbalstu viesmīlības nozarei turpinās, uzņēmumi cenšas atgriezties apritē paši saviem spēkiem. Viesnīcas gan vēl joprojām ir patukšas, un arī bāri un restorāni durvis vēruši ar mainīgām sekmēm. Tā “Kalnciema kvartālā”, kur nu jau vairākas nedēļas norisinās ielu ēdiena festivāls, apmeklētāju plūsma, lai arī nepārtraukta, ir pārāk maza, lai būtu īpaši jāpiedomā pie divu metru distances ievērošanas.

Vasarā iecienītajā atpūtas vietā “Kalnciema kvartāls” atkal kūp pannas un gaiss smaržo. Katru nedēļu trešdien, ceturtdien un piektdien tur norisinās Ielu ēdiena jeb “Street food” festivāls.

“Ir savādāka sajūta, bet mācāmies dzīvot jauno dzīvi, ievērot distanci,” stāsta “El Santo X” pavārs Hosē Gonsaless-Žagars.

Arī restorāna “Ozo” pavāri šosezon pirmo reizi devušies izbraukumā ārpus restorāna. Uz vietas jau pamazām atsākas nelieli banketi, piemēram, dzimšanas dienas svinības, bet pagaidām vēl atļauto 25 cilvēku robežās. Šī noteikuma ievērošanu jau vairākkārt pārbaudījusi policija.

“Mums stāvvieta ir pietiekoši pilna. Policija domā, ka cilvēki drūzmējas, bet teritorija ir milzīga,” norāda “Ozo” restorāna pārstāvis Gundars Asmanis.

Pašlaik gan vienlaikus “Kalnciema kvartālā” var atrasties tikai 4-5 ēdinātāji.

Tādēļ, lai šī iespēja būtu pēc iespējas vairākiem, viņi no nedēļas uz nedēļu mainās.

“Tā ir tāda ieskriešanās. Cilvēki izmanto pagaidām tā, ka viņi atnāk un pārsvarā iet projām, ēd kaut kur citur vai arī paliek dārzā un uzkavējas,” stāsta “Kalnciema kvartāla” kultūras programmu vadītāja Una Meiberga.

Vairāk cilvēku sarodas vakarpusē. Bet dienas vidū kvartāls ir pietiekami tukšs, lai par divu metru distances neievērošanu nebūtu jāuztraucas. Nedaudzie pusdienotāji priecājas, ka dzīvība publiskās vietās atgriežas, tomēr vienlaikus saka – pie mums nebija nemaz tik traki.

“Latvijā jau lielākoties viss bija vaļā, tas man ļoti patika. Salīdzinājumā ar citām valstīm – Itālija vai Spānija – mēs varējām iet ārā, pastaigāties parkos, un strādāja arī daži restorāni,” saka “Kalnciema kvartāla” apmeklētāja Verīna.

“Vienīgi nav vairs tirdziņu kā iepriekš, bet ne mirkli nebija sajūta, ka viss būtu ciet. Uz šādām vietām nākam, bet pārāk daudz cilvēku vienlaikus satikt tomēr vēl negribas. Vairāk gribam atbalstīt biznesu, restorāniem ir gājis grūti. Iepriekš centāmies pasūtīt tiešsaistē, lai atbalstītu, tagad var arī šādi,” stāsta “Kalnciema kvartāla” apmeklētāja Stefānija.

Ēdinātāji par klientu atbalstu priecājas, bet uz valsts palīdzību vēl jāgaida.

“Mēs gaidām noteikti visus iespējamos atbalstus. Pagaidām neko neesam saņēmuši, lai gan tas mūs ir skāris visos iespējamos virzienos,” stāsta Meiberga.

“Te vai citās valstīs ir līdzīgas problēmas. Valdība negrib palīdzēt mazajiem uzņēmumiem, tikai lielajiem. Mēs iesim uz priekšu. Ja valsts palīdzēs, paldies, bet pašiem jāiet uz priekšu,” uzsver pavārs Gonsaless-Žagars.

“Es domāju, ka gan jau mēs paši tiksim galā ar šo lietu. Galvenais, lai atceļ visus aizliegumus un cilvēki var pulcēties lielākos kvantumos,” saka Asmanis no “Ozo”.

Tad “Kalnciema kvartālā” varētu atgriezties arī vasarā ierastie koncerti, bet noteikti ar mazāku apmeklētāju skaitu.

KONTEKSTS:

Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā 12. martā izsludināja ārkārtējo situāciju, nosakot, ka mācības skolās notiks attālināti, tāpat kā iespēju robežās valsts un pašvaldību iestāžu darbs. 29. martā valdība lēmusi, ka ārpus mājām vienkopus būs ļauts atrasties tikai 2 cilvēkiem vai arī vienas mājsaimniecības locekļiem un jāievēro 2 metru distance. Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, bet ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi - atļauta pulcēšanās līdz 25 cilvēku lielām grupām, ievērojot divu metru distanci.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti