REPORTĀŽA: Vecrīgā pamazām atgriežas tūristi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vasarā mazinoties saslimstībai ar Covid-19, visā Eiropā atsākusies aktīvāka ceļošana. Daļa ceļotāju par savu galamērķi izvēlējusies arī Latviju un Baltijas valstis. Latvijas Radio devās Vecrīgas ielās, lai uzrunātu tūristus un uzzinātu, kādēļ viņi izvēlējušies apmeklēt tieši Latviju un vai nebaidās šajā Covid-19 pandēmijas laikā ceļot uz valsti, kurā saslimstība vēl aizvien ir viena no augstākajām Eiropā.

REPORTĀŽA: Vecrīgā pamazām atgriežas tūristi
00:00 / 03:02
Lejuplādēt

Ierasti vasarā aplūkot Latvijas galvaspilsētu un vecpilsētas ielas ierodas daudzi ārzemju viesi un, pastaigājoties pa ielām, varēja dzirdēt dažādas valodas. Šogad Vecrīgas ielas pirms pusdienlaika ir visnotaļ tukšas. Lai arī laiks ir silts un saulains un vasara ierasti ir atvaļinājumu laiks, tomēr pilsētā sastapt tūristus nav nemaz tik viegli. Iespējams, tas tādēļ, ka vien šobrīd, mazinoties Covid-19 izplatībai un ierobežojumiem, tūristu plūsmas atkal pamazām sāk plūst pa Eiropas pilsētām.

Piemēram, kāds pāris no Vācijas apmeklē Latviju un pārējās Baltijas valstis. “Mēs izvēlējāmies Baltijas valstis. Mēs braucam no Vācijas uz Lietuvu, tad Latviju un tad uz Igauniju. Mēs abi esam vakcinēti. Mēs nebaidāmies, jo visu laiku uzturamies ārā. Mums patīk Rīgas vecpilsēta. Rīgā ir, ko darīt ar bērniem, – bērnu laukumi, kuģīšu izbraucieni,” pastāstīja uzrunātie tūristi.

Bet kāda norvēģu senioru kompānija patīkamu atpūtu apvienojuši ar medicīnas tūrismu. Neviens gan saslimt ar Covid-19 nebaidās, jo visi sastaptie ir vakcinēti pret šo vīrusu.

“Šoreiz mēs atbraucām pie zobārsta Latvijā. Te ir lētāk. Un mums ļoti patīk šī pilsēta Rīga. Tagad mēs dodamies uz upi izbraukt ar kuģīti. Mēs esam vakcinēti un izmantojam maskas katru reizi, kad esam iekštelpās,” pastāstīja tūristi.

Vecrīgā strādājošie labi pamanījuši, ka šogad tūristu ir krietni mazāk nekā vasarās pirms pandēmijas. Par to liecina arī dienas pirmajā pusē vēl durvis nevērušie suvenīru veikali.

Tikmēr vietējie iedzīvotāji pārsvarā pauda prieku par to, ka Rīgā atgriežas tūristi, kas atdzīvinot vecpilsētu. Arī iedzīvotāji nebaidās no tā, ka tūristi varētu palielināt saslimstības ar Covid-19 rādītājus.

“Teikšu tā – bažas vienmēr var būt. Es esmu vakcinēta, es nebaidos.”

“Uz aci liekas, ka ir diezgan daudz īstenībā. Es, protams, neesmu parametriem un statistikai sekojis līdzi, bet šķiet, ka dzīvība notiek kā katru gadu. Varbūt nedaudz mazāk. Bet kā cilvēkam, kurš daudz „bāzējas” Vecrīgā, man šķiet, ka diezgan daudz. Man prieks, ka kaut kas notiek. Man tomēr gribētos, lai tauta vairāk vakcinējas, lai sabiedrība ievēro ierobežojumus. Bet, es domāju, ka visam ir savs laiks un dzīve drīz atgriezīsies tā, kā tai vajadzētu būt, un viss jau labi, viss notiek, viss kustas.”

“Ir mazāk, bet, ja salīdzina ar pagājušo gadu, tad ir vairāk. Bet, ja salīdzina ar 2019. gadu, tad viņu ir daudz mazāk.”

“Mans personīgais viedoklis, ka vispār nav jābaidās. Nu, tā teikt – bailes piesaista. Nu, ko mēs mājās sēdēsim un baidīsimies? Nu taču nē.”

“Es neesmu pamanījusi vispār tūristus, bet laikam tāpēc, ka es ļoti reti esmu centrā un pārsvarā esmu Grīziņkalnā. Vispār nebaidos. Nebaidos no Covid-19 un nebaidos arī no tā, ka tūristi parādīsies.”

Jāatgādina, ka jau no 1.jūlija visā Eiropas Savienībā spēkā stājies vienotais Covid-19 sertifikāts, kas apliecina, ka persona ir vakcinēta vai izslimojusi šo infekciju. Paredzēts, ka ar to iedzīvotājiem krietni tiek atvieglota iespēja ceļot pa Eiropas valstīm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti