REPORTĀŽA: Sakārtotais Alūksnes mazbānīša stacijas kvartāls piesaista uzņēmējus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ja ir sakārtota infrastruktūra un tiek veidota pievilcīga vide, attīstās arī uzņēmējdarbība. Tam pierādījums ir arī Alūksnes mazbānīša stacijas kvartāls, kas vēl pirms gadiem četriem bija viens no nepievilcīgākajiem pilsētas rajoniem. Tagad tā ir ne vien alūksniešu, bet arī tūristu pat ļoti iecienīta apskates vieta. Līdz ar to stacijas kvartālā ienāk arī uzņēmēji – atjaunota bijusī dzelzceļa viesnīca „Bahnhofs Hotel”, bet atjaunotajā stacijas ēkā atvērta kafejnīca.

REPORTĀŽA: Sakārtotais Alūksnes mazbānīša stacijas kvartāls piesaista uzņēmējus
00:00 / 04:13
Lejuplādēt

Alūksnes stacijā pienāk Baltijas valstīs vienīgais regulāri kursējošais šaursliežu vilciens Gulbene–Alūksne. Tā kā ir tūrisma sezona, braucēju netrūkst. Pēc brīža lielākā daļa no viņiem piepilda atjaunotās stacijas telpas, kur tagad ir jaunatvērtā kafejnīca.

"Mēs esam saglabājuši lodziņu, pa kuru iepriekš tirgoja biļetes, tagad pa šo lodziņu mēs no virtuves pasniedzam burgerīšus," ar kafejnīcu, kas darbu sākusi šovasar, iepazīstina tās saimniece Irita Tīlane-Pakalniņa.

Viņai uzņēmējdarbības uzsākšana ir savā ziņā atgriešanās dzimtajā pilsētā, līdzi atvedot arī savu vīru – rīdzinieku. Irita un Andris vairākus gadus pavadījuši arī Itālijā, bet nomainīt Toskānu vai Rīgu pret Alūksni neesot bijis grūts lēmums.

"Pirmkārt, mums ir šeit savas lauku mājas, kur mēs pavadām savas brīvdienas. Protams, tā ir dzimtā valoda, kas visu novienkāršo.

Otrkārt, ļoti patīk tā sajūta, ka vari piedalīties pilsētas veidošanā un sniegt kaut kādu pienesumu.

Ja salīdzina ar Rīgu, tad Rīga tāda pārsātināta. Tur iespraukties mums likās riskantāk, un šeit tā kā saskatījām to nišu," saka Irita.

Abiem uzņēmējiem ēdināšanas sfēra ir jauns darbības veids, kas būtībā tika veidots Covid-19 krīzes laikā.

"Patiesībā nebija bail, drīzāk iestājās tāds miers, jo mēs kavējām, mēs gribējām ātrāk atvērties. Tā kā tas deva tādu mieru, ka nav, kur steigties, jo viss ir apstājies. Varēja sakoncentrēties, lai mierīgi to finalizētu. Tad, kad bijām finalizējuši, tad tieši varēja vērties vaļā. Un tā smuki mums sanāca viss, kā pēc plāna," stāsta saimniece.

Iecere veidot savu ēdināšanas uzņēmumu sakrita ar brīdi, kad tika atjaunota stacijas ēka, bet kādu uzņēmējdarbību tajā veidot, kā stāsta pašvaldības projektu vadītāja Sanita Adlere, tā īsti nolemts vēl nebija.

"Mēs to savu unikālo staciju gribējām, lai viņa ir pieejama un lai apmeklētājs kā kādreiz var viņā ieiet un sajust to sajūtu, kā tur izskatījās, kādas durvis, kādi logi - atjaunot to vēsturisko auru. Pirmā ideja bija, ka te varētu kāds amatnieks strādāt, kāds kurpnieks, galdnieks, kādus interesantus priekšmetus ražot.

Bet tad, kad mēs sākām šo projektu attīstīt un domāt, ko tur liksim, tad parādījās uzņēmēji "Tvaiks un ogle", kas šeit vēlējās ierīkot kafejnīcu.

Mēs līdz tam brīdim bijām tik tālu izauguši, ka ir tik daudz apmeklētāju, ka šī kafejnīca te ir nepieciešama," skaidro Adlere.

Blakus stacijas ēkai ir vēl kāda nu jau tūristu iecienīta vieta. Tas ir bijušais bānīša bagāžas šķūnis, kurā tagad ir mazajam vilcieniņam veltīta ekspozīcija.

"Noticot šai infrastruktūras attīstībai, arī uzņēmēji notic veiksmei un iegulda savu finansējumu. Te es varētu minēt viesnīcu "Bahnhof". Redzot, ka pašvaldība sakārto ielu, rada stāvvietas, tad arī uzņēmējs iegulda finansējumu. Uzņēmējs ir izveidojis un attīstījis augsta līmeņa viesnīcu," stāsta Adlere.

Tagad ir vēl arī jaunas ieceres, kā Alūksnē vēl paralēli tūrismam attīstīt arī uzņēmējdarbību.

"Mēs esam ieplānojuši izveidot tādu biznesa staciju, kurā vietējie uzņēmēji varēs ražot kaut kādas unikālas vai ierastas lietas, lai būtu viņiem ērtas un kvalitatīvas telpas, kur sniegt dažādus pakalpojumus," norāda Adlere.

Savu atdzimšanu gaida arī blakus esošā labības elevatora ēka, kurā, iespējams, varēs skatīt seno auto ekspozīciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti