Panorāma

Septiņās ligzdās gaida ģimenes pieaugumu

Panorāma

Latvijā vakcinācija pret Covid ir un paliek brīvprātīga

Terasēs pirmie viesi

REPORTĀŽA: Piektdien kafejnīcu terases vēl patukšas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pēc vairāk nekā pusgada kafejnīcu, restorānu un bāru terases drīkst uzņemt apmeklētājus, ievērojot stingrus drošības pasākumus. Latvijas Radio devās uz "Berga bazāru",  kur atrodas vairāki ēdināšanas uzņēmumi, lai noskaidrotu, vai cilvēki jau steidz izmantot iespēju kafijas tasi un pusdienas baudīt pie galda.

Laika apstākļi pirmajai terašu atvēršanas dienai nav labvēlīgi, jo ir drēgns un smidzina neliels lietus. Tāpēc arī skaisti saliktie galdiņi no rīta nepildījās ar kafijas baudītājiem. Tomēr rosība bija manāma, jo kā skudriņas darbojās ēdināšanas uzņēmumu darbinieki, steidzot padarīt vēl pēdējos darbus. Arī produktu piegādātāji piestāja viens pēc otra.

Latvijas Radio parunāja ar vairākiem ēdinātāju pārstāvjiem, kuri neslēpa prieku un reizē satraukumu par darba atsākšanu. Viņi arī nebēdājās, ka pirmajās stundās terases nav pilnas ar cilvēkiem, jo ir dots vēl papildu laiks sagatavoties viesu uzņemšanai.

Vīna bāra "Garage" līdzīpašnieks Rūdolfs Kauss krāmēja sildlampas un norādīja, ka laikapstākļi ļaus bāram iesildīties:

 "Laiks nav tas labākais, bet es domāju, ka tas tieši mums noderēs atmosties, lēnām divas dienas iesildīties, lai nākamajā nedēļā siltajā laikā mēs esam gatavi strādāt kārtīgi.

Piektdien kafejnīcu terases vēl patukšas
00:00 / 04:13
Lejuplādēt

Šodien ir tāds patīkams satraukums. Ir beidzot prieks, un tas stress ir pārgājis, ka laikam būs, kaut kas notiks. Protams, ceram, ka varēsim strādāt visu vasaru. Pieklājīgi potēsies un ievēros noteikumus, un varēsim strādāt pēc iespējas ilgāk. Sildlampas krāmēju ārā atmosfērai, un lai padarītu vēsos vakarus nedaudz patīkamākus."

Restorāna "Andalūzijas suns" līdzīpašnieks Māris Kreilis tāpat kā citi uzrunātie ēdinātāju pārstāvji neslēpa prieku, ka beidzot ir iespēja kaut ārā, bet tomēr klātienē apkalpot viesus pie galdiņiem.

"Nu, ja godīgi, mums krodziniekiem un visiem pārējiem tie ir svētki, jo mēs tak tik sen tos viesus tikai redzam aizejam ar maisiņiem un viss. Šorīt ir tāds patīkams satraukums," izteicās Kreilis.

Restorānā vēl notika dažādas izmaiņas. "Jā, mēs vēl pārdrukājām ēdienkartes, dzērienu kartes, veicām dažas izmaiņas. Likās, ka ir daudz laiks sagatavoties, bet parasti, kad pienāk tā pēdējā stundiņa, tad saproti, ka vēl daudz darba jāpaveic.

Bet mēs esam gatavi – virtuve gatava, bārs ir gatavs.

 Varbūt kāds augšā tur padomāja par mums, lai mēs varam lēnām sākt darbu. Tagad nav tā plūsma tik liela, kad visi uzkrīt kā sniegs uz galvas. Viesi pamazām sāks nākt," sacīja Kreilis.

Par spīti rīta klusumam viņš tic, ka terase ar cilvēkiem dienas laikā un it īpaši vakara stundās piepildīsies. Vienlaikus viņš atzina, ka tik intensīvs darbs sen nav bijis.

"Jā, kājas būs lupatās, būs jāiesilda, jāizlokās. Būs grūti rīt vai nākamajā nedēļā. Jāizlokās, lai piena skābes nesaskrien," izteicās Kreilis.

Arī maiznīcas "Troubadour" viesmīle Nikola Ivonova uzsvēra, ka ir gatava viesu uzņemšanai, bet lietainais laiks viesu pieplūdumu nobremzēja.

"Šodien laiks nav mums labvēlīgs, bet, kad cilvēks atnāk, tad es iedodu krēslu, ko iznest ārā, un pēc tam ienesu iekšā, lai nākamajiem ir sausi krēsli," pastāstīja Ivanova.

Arī restorāna "Buržujs" viesmīle Evija Smagare atzina, ka šo dienu gaidīja ar nelielu satraukumu. Sagatavošanās laiks viesu uzņemšanai bija nedēļa, tomēr ar to nebija gana.

"Atklājās lietas, kas nav izdarītas līdz galam un kas ir jāpaspēj. Tas prasa laiku sagādāt visas nepieciešamās lietas – ēdienus, dzērienus," norādīja Smagare.

Ielu intervijas par terašu atvēršanu Rīgā
00:00 / 00:44
Lejuplādēt

Dienu pirms terašu atvēršanas Latvijas Radio aptaujāja vairākus cilvēkus Rīgas ielās un jautāja, vai viņi dosies uz kādu kafejnīcu, lai baudītu maltīti un dzērienus āra terasēs. Viedokļi bija dažādi – kāds izteica šaubas par to, vai terašu atvēršana ir pareizs solis, ņemot vērā faktu, ka ar Covid-19saslimušo skaits nemazinās, kāds apsver iespēju terases apmeklēt, kad būs patīkamāki laika apstākļi.

"Domāju, ka jā. Cilvēki ir sailgojušies pēc restorāniem, pēc izklaides, bet es neesmu drošs, ka šobrīd tieši ir īstais laiks tam."

"Nē, nē, mani tiešām neietekmē tās terases. Nav īsti tā, ka ir liela vēlme apmeklēt tās terases, un arī tas, ka tās ir slēgtas, mani neietekmē."

"Neesmu rīdzinieks, dzīvoju laukos, tādēļ mani tā problēma īsti neuztrauc. Mani tikai uztrauc, lai vispār ātrāk beigtos viss. Mani interesē tikai tas, lai neievelkas tā slimības, epidēmijas gaita. Citādi mani tas neuztrauc."

„Nu, nezinu, ja būs silts, tad aiziešu kādreiz arī. Nav tāda ažiotāža, ka ļoti gribas tur, jo jāstāv rindās. Bet nākamnedēļ būs karsts, tad kāpēc ne?"

Lai arī piektdienas rītā terases nebija piepildītas, Latvijas Radio aptaujātie uzņēmēji ir pārliecināti, ka viesi nāks un darba pietiks visiem. Par to liecina cilvēku interese, jo viņi zvana, jautā par galdiņa rezervēšanas iespējām, terašu apmeklēšanas noteikumiem un darba laiku.

Terasēs jāievēro stingri noteikumi. Pie viena galdiņa var atrasties ne vairāk kā 10 personas no kopumā divām mājsaimniecībām. No tām ne vairāk kā četras var būt pilngadīgas personas. Tāpat ēdinātājiem jāievēro visi drošības pasākumi attiecībā uz dezinfekciju, personālam jāvalkā sejas aizsargmaskas. Restorānu terases var strādāt no plkst.6 līdz 21.

KONTEKSTS:

Saeima pirms nedēļas atbalstīja grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas paredz no 7. maija atļaut sabiedriskās ēdināšanas atsākšanu āra terasēs, ignorējot iepriekšējo valdības lēmumu vēl nespert otro soli Covid-19 ierobežojumu atvieglošanā. 

Āra terasēs varēs atsākt darbu, ievērojot valdības noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem. Ēdinātāji slēgs memorandu, lai nodrošinātu, ka restorāni klientu apkalpošanu terasēs uztver ļoti atbildīgi.

Covid-19 uzliesmojuma laikā 2020. gada pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai, kas beidzās 9. jūnijā. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība novembrī atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, bet, tā kā saslimstība ar Covid-19 nemazinājās, ārkārtējā situācija tika pagarināta līdz 6. aprīlim, ieskaitot Lieldienu brīvdienas. Pēc ārkārtējās situācijas beigām valstī saglabājušies vairāki drošības pasākumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti