Panorāma

"Air Baltic" reaģē uz traģēdiju

Panorāma

Pasniegtas Teātra dienas balvas

"Relaks tūre" finansiālas grūtības

«Relaks tūre» nonāk finanšu grūtībās; klientiem bažas par iespēju atgūt naudu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rubļa vērtības krišana un Krievijā notiekošais noveda vienu no zināmākajiem ceļojumu tirgotājiem Latvijā – firmu “Relaks tūre” finansiālās grūtībās.  Līdz ar to vairāki klienti zaudēja gan naudu, gan plānoto atpūtas braucienu, un skaidrības par iespēju atgūt visu samaksāto pagaidām nav. 

Uzņēmums, kas šajā jomā darbojas jau divdesmit gadus, nu atcēlis vairākus autobusa braucienus uz Eiropu, taču tam seko ķēdes reakcija un tik atceltas arī citas tūres. Līdz ar to braucēji – pārsvarā Latvijas pensionāri, kas šiem ceļojumiem naudu krāj visu gadu – šobrīd palikuši gan bez iemaksātajiem eiro simtiem, gan solītā brauciena.  

Birutai Funtai ar vīru sestdien bija jāsēžas autobusā, lai jau drīzumā baudītu Spāniju apelsīnu ziedos. Tā gribējuši atzīmēt 44 gadus laulībā. Programmā bija arī Monseratas klosteris un Gibraltārs. Fantastiska tūre, par ko sapņots un nauda krāta visu gadu, strādājot bērnudārzā par pedagoģi. Biruta piestrādā tieši ceļojumu dēļ, jo par valsts maksāto pensiju ceļojumā aizbraukt nevar.  “Relaks tūre” ceļojumu atcēla ceturtdien.

“Tā ir mana mazā, kompaktā skolotājas aldziņa, ko es visu gadu lieku kopā. Un tad man saka – nezinu, bet cerēsim,” stāsta Biruta Funta.

Ar autobusiem pa Eiropu pārsvarā ceļo ne tie turīgākie cilvēki. Tie, kam naudas daudz, lido ar lidmašīnām un īrē mašīnas.

“Ar autobusiem brauc pensionāri, kad ejam uz autobusu, skatāmies – puse galvu ir baltas. Daudziem bērni uzdāvina ceļojumu. Mēs jau vēl paši ķepurojamies,” saka Biruta.

Pēc atceltajiem braucieniem “Relaks tūres” birojā Rīgā šajās dienās iet karsti. Telefons zvana bez apstājas. Tie, kuru braucieni ir atcelti, nāk rakstīt iesniegumus par naudas atgūšanu.

“Cerības uz naudu? Man te pateica – no diviem mēnešiem līdz diviem gadiem, un tad arī nezinu, vai visu [atgūšu],” stāsta viena no klientiem Vija Bitmete, kura samaksājusi 905 eiro.

Likums nosaka, ka ceļojumu drīkst atcelt divdesmit dienas pirms izbraukšanas. “Relaks tūres” klienti par tā atcelšanu uzzina pēdējā brīdī. Atvaļinājums jau paņemts, somas – sakrāmētas.

“Diemžēl nākas atvainoties, gribu atvainoties gan Birutas kundzei, gan pārējiem, es labi nejūtos par šo situāciju,” atzīst uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Hardijs Madzulis.

“Relaks tūre” strādā 20 gadus. Firma spēja pārvarēt krīzi, kad uz 2004.gada pasaules hokeja čempionātu nopirka 240 viltotas biļetes un nācās atdot naudu hokeja līdzjutējiem. Arī 2006.gadā, kad bankrotēja “airMadrid” un visai grupai no Latvijas, kas devās sagaidīt Jauno gadu Argentīnā, nācās pirkt citas biļetes lidojumam, izdevās izķepuroties. Taču nu grūtību ir par daudz.

Tāpat aizvien biežāk neizdodas savākt visu grupu ceļojumiem ar autobusu pa Eiropu. Pērn deviņās grupās uz Eiropu brauca mazāk par 15 cilvēkiem, un tas bija zem pašizmaksas.

Uzņēmumā strādā septiņi darbinieki un 13 ekskursiju vadītāji. Vienai atceltai ekskursijai seko nākamā un tam ir ķēdes reakcija.  Tā kā visi ceļojumi ir apdrošināti, daļu iemaksātās naudas ceļotāji atgūs. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti