Rekonstruētajā Aiviekstes HES palielinās zaļās enerģijas izstrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Uzstādot divus jaunus hidroagregātus, noslēgusies Aiviekstes hidroelektrostacijas (HES) rekonstrukcija, un pirmajā mēnesī kopš nodošanas ekspluatācijā 5. novembrī tā saražojusi 350 megavatstundas elektroenerģijas, informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Pēc rekonstrukcijas stacijas jauda ir 1,5 megavati, un tagad hidroenerģiju izstrādā četros hidroagregātos. Divi no tiem atrodas esošajā jeb vēsturiskajā hidroelektrostacijas būvē. Savukārt, pārbūvējot brīvslūžas, uzcelta papildu ražošanas būve, kurā izbūvēti vēl divi jauni hidroagregāti. Tiem salīdzinājumā ar iepriekš uzstādītajiem ir augstāka lietderība, un tie ūdeni elektroenerģijas ražošanai patērēs daudz mazāk nekā esošie.

Jaunie hidroagregāti ir izgatavoti Čehijā, to montāžu un ieregulēšanu nodrošināja inženieri no Čehijas.

"Latvenergo" informēja, ka rekonstrukcijas laikā ir izbūvēts jauns hidromezgls ar moderniem hidroagregātiem un tiem nepieciešamajām palīgiekārtām. Hidroelektrostacijas augšbjefa ūdenskrātuves sienām ir veikta profilēšana, izvesta laika gaitā uzkrājusies grunts. Elektropieslēguma pārbūves darbi īstenoti sadarbībā ar AS "Sadales tīkls".

Uzņēmumā skaidroja, ka Aiviekstes HES jaunie hidroagregāti ļaus maksimāli racionāli izmantot upes hidroresursus, paralēli darbinot gan esošos, gan jaunos hidroagregātus.

Pēc rekonstrukcijas Aiviekstes HES ir ceturtā lielākā hidroelektrostacija Latvijā. No kopējā apjoma, ko saražo mazās hidroelektrostacijas, Aiviekstes HES saražos aptuveni 5% elektroenerģijas. Ikgadējā Aiviekstes HES elektroenerģijas izstrāde svārstās no 2000 līdz 4000 megavatstundām un ir tieši atkarīga no pieteces upē.

KONTEKSTS:

Vēsturiski Aiviekstes HES bija vienkāršas lauku dzirnavas, kuras pagājušā gadsimta sākumā pārtapa par savā laikā lielāko hidroelektrostaciju Latvijā. Ar pārtraukumiem stacija strādāja līdz 1969. gadam, kad tās uzstādītā jauda sasniedza 1,26 megavatus. Pēc vairāku desmitgažu dīkstāves 1991. gadā AS "Latvenergo" uzsāka tās atjaunošanas projektu. Pēc rekonstrukcijas pirmais hidroagregāts tika nodots ekspluatācijā 1994. gada decembrī, savukārt 1998. gadā martā iedarbināts otrais hidroagregāts. Aiviekstes HES elektroenerģiju ar rekonstruētajiem agregātiem ražo vēl šodien.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti