Rīta Panorāma

Telefonintervija ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Valdi Stiģi

Rēķins derīgs bez paraksta?

Rēķins bez paraksta - attaisnojams dokuments tikai tad, ja ir līgums vai grāmatvedības politika (precizēts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Grāmatvežu un uzņēmēju vidū joprojām valda strīdi – vai elektroniski sagatavotu rēķinu Valsts ieņēmumu dienests uzskata par attaisnojamu dokumentu. Tas būs attaisnojams dokuments, ja par darījumu noslēgtajā līgumā tas ir paredzēts vai arī – ja uzņēmumam ir izstrādāta sava grāmatvedības politika.

Finanšu ministrijas pārstāve Arta Priede  skaidroja, ka likumā par grāmatvedību ir noteikts, kas ir attaisnojamu dokumentu rekvizīti, un viens no obligātajiem rekvizītiem ir paraksts. Taču likumā tajā pašā laikā ir noteiktas atkāpes no šī paraksta.

Izmantojot likumā noteiktās atkāpes, uzņēmējam ir tiesības gan izrakstīt, gan grāmatvedībā pieņemt rēķinus, kuri sagatavoti elektroniski un kurus neviens nav parakstījis. 

Valts ieņēmumu dienesta pārstāve Dina Kucina norādīja, ka elektronisks “paraksts drīkst nebūt tad, ja partneri ir par savu sadarbību vienojušies, ir noslēgts līgums un šajā līgumā ir punkts par to, ka attaisnojami dokumenti par šo darījumu tiks nosūtīti elektroniski un tie būs derīgi bez paraksta”.

Tomēr realitātē bieži vien daudzi darījumi par mazākām summām tiek veikti bez savstarpēju līgumu slēgšanas. Šajā gadījumā pastāv iespēja izmantot otru likuma atkāpi.

“Uzņēmuma grāmatvedības politikā ir jābūt norādītai kārtībai, kādā veidā šādi rēķini bez paraksta ir autorizējami – atzīstami, kādas procedūras izdarāmas uzņēmumā, lai šādu attaisnojamu dokumentu varētu atzīt par spēkā esošu,” pauda Dina Kucina.

Tas nozīmē - uzņēmumam obligāti jāizstrādā sava grāmatvedības politika. Šis ir gana nopietns dokuments,  tā garums var sasniegt pat vairākus simtus lappušu.

Eksperti atzīst - uzņēmēji ar to visai bieži grēko.

“Grēko tādējādi, ka grāmatvedības politika top tad, kad atnāk paziņojums, ka uzņēmums ir pakļauts tematiskai pārbaudei vai auditam. Tad [grāmatvedības politika] tiek ātrumā uzražota vai dabūta no sava drauga vai kaimiņa,” stāstīja  “CBB Konsultāciju birojs” valdes locekle Lienīte Caune.

“Mēs ļoti grēkojam, ka nepatērējam mazliet laika vai nesamaksājam grāmatvedim par šo pakalpojumu papildu naudu, lai viņš šo uzraksta. Tā ir jūsu uzņēmuma iekšējā likumdošana,” norādīja Caune.

Rezultātā - ja nav izstrādāta grāmatvedības politika, tad rēķinus bez paraksta Valsts ieņēmumu dienests neuzskatīs par attaisnojamu grāmatvedības dokumentu.

Pirmo reizi konstatējot šādu pārkāpumu, parasti pietiek ar brīdinājumu, bet, ja likuma normas arī pēc tam netiek ņemtas vērā, tad gan seko ap 100 eiro  liels naudas sods.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti