Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Olimpiskās komitejas prezidentu Aldonu Vrubļevski

Rīta Panorāma

Pētera Vaska mūzikas ieskaņas koncerts Rīgā

Intervija ar ekonomikas ministri Danu Reiznieci – Ozolu

Reizniece–Ozola: Gāzes cenai vajadzētu samazināties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Dabasgāzes cenai līdz ar tirgus atvēršanu vajadzēu samazināties, paredz ekonomikas ministre Dana Reizniece–Ozola.

Piektdienas rītā LTV raidījumā „Rīta Panorāma” ministre akcentēja, ka gāzes cenai vajadzētu sarukt, jo samazinās naftas cenas. Turklāt pastāvēs konkurence, kurā būs vairāki spēlētāji, un tādos apstākļos varēs kaulēties par cenu.

Tiesa, gāzes tirgus atvēršana nebūs viegls process, jo būs jāpieņem lēmumi, kas prasīs daudz laika. Arī līdzšinējā pieredze liecina, ka process nebūs raits. Līdz šim svarīgākie jautājumi ir tikuši atlikti uz vēlāku izskatīšanu. Ministre izteica cerību, ka šobrīd ir jāpieņem gala lēmums par gāzes tirgus atvēršanu, jo 2017.gada aprīlī beigsies privatizācijas līgums.

Ziņots, ka Saeima 2014.gada martā pieņēma lēmumu par gāzes tirgus pakāpenisku atvēršanu.

Gāzes tirgus atvēršana notiks vairākos posmos. Pērn aprīlī notika uzņēmuma AS "Latvijas gāze" grāmatvedības nodalīšana pa darbības veidiem attiecībā uz maģistrālajiem gāzes vadiem, gāzes glabāšanu un tirdzniecību. Tāpat ir paredzēts gāzes sistēmas operatora pienākums nodrošināt visiem sistēmas lietotājiem un pretendentiem vienlīdzīgu un atklātu pieeju sistēmai, sniedzot dabasgāzes pārvades, sadales, uzglabāšanas vai sašķidrinātās dabasgāzes pakalpojumus.

Savukārt "Latvijas gāzes" sadalīšana plānota ne vēlāk kā 2017.gada 3.aprīlī, ja vien agrāk Latvijas dabasgāzes sistēma nebūs jau tieši savienota ar jebkuras Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts starpsavienoto dabasgāzes sistēmu, izņemot Igauniju, Lietuvu un Somiju, vai arī, ja dominējošā piegādātāja daļa kopējā Latvijas dabasgāzes patēriņa nodrošināšanā būs mazāka par 75%.

Patlaban Latvijas dabasgāzes tirgū darbojas viens vertikāli integrēts uzņēmums - "Latvijas gāze" -, kas nodrošina dabasgāzes iepirkšanu, uzglabāšanu, pārvadi, sadali un tirdzniecību. Latvijas dabasgāzes apgādes sistēma nav savienota ar citu Eiropas Savienības dalībvalstu, izņemot Lietuvu un Igauniju, sistēmām, un Latvijai ir tikai viens dabasgāzes piegādātājs - Krievija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti