De Facto

Jelgavas domes partnerim Bubulim 142 tūkstošu eiro sods korupcijas lietā

De Facto

Ieskats 17. janvāra "De Facto" tematos

Reizniece-Ozolai izveidots jauns amats šaha federācijā

Reizniecei-Ozolai darbu šaha federācijā personīgi piedāvājis prezidents Dvorkovičs 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Bijušais Krievijas vicepremjers, tagad Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) prezidents Arkādijs Dvorkovičs Saeimas deputātei Danai Reizniecei-Ozolai (ZZS) personīgi piedāvājis pilnīgi jaunu amatu FIDE valdē, šovakar vēsta LTV raidījums “De facto”. Lai gan Dvorkovičs cenšas FIDE darbā iesaistīt pārstāvjus no vairākām valstīm, noteicošā loma federācijā aizvien ir Krievijas cilvēkiem un naudai.  

“Piedāvājums bija samērā negaidīts, pirms dažiem mēnešiem pagājušā gada nogalē izteikts. Bet es domāju, ka lielā mērā tāpēc, ka es esmu Eiropas Šaha savienības viceprezidente,” sacīja Reizniece-Ozola, kura šonedēļ nolika deputātes pilnvaras, lai visu uzmanību veltītu darbam FIDE. 

Reizniece-Ozola un Dvorkovičs ir pazīstami vismaz kopš 2016. gada, kad kā Krievijas vicepremjers Dvorkovičs Rīgā tirdzniecības sankciju apstākļos neafišēti tikās ar Zaļo un zemnieku savienības ministriem kādā restorānā, bet vēlāk abiem bijusi sadarbība kā šaha funkcionāriem.  

Reizniece-Ozola uzskata, ka Dvorkovičs novērtējis viņas līdzšinējo veikumu, Eiropas līmenī strādājot pie projekta par šaha veicināšanu skolās, kombinācijā ar viņas kā ministres pieredzi. Reizniece-Ozola būs gan FIDE rīkotājdirektore, gan Dvorkoviča vietniece. 

“Tas ir jauns amats. Īpaši arī izveidots, lai uzlabotu ikdienas vadību,” sacīja bijusī Saeimas deputāte. 

Dvorkovičs FIDE vadību pārņēma pirms diviem gadiem, nomainot Kirsanu Iļjumžinovu, kurš amatā noturējās vairāk nekā 20 gadus. Iļjumžinovs negribīgi bija spiests aiziet, jo bija iekļauts ASV sankciju sarakstā par kontaktiem ar Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu un Šveices banka “UBS” atteicās apkalpot FIDE kontus.   

Šaha turnīru organizators Andris Tihomirovs stāsta, ka līdz Dvorkoviča atnākšanai šahistiem “galvenā neapmierinātība bija par to, ka lielākoties jautājumi tika izlemti Iļjumžinova viena paša personā un pārrunās, kuru saturs nevienam nebija zināms.” 

Dvorkoviča laikā ir novērojami centieni lēmumu pieņemšanu padarīt publiskāku. Dvorkovičs arī FIDE darbā iesaista vairāku valstu pārstāvjus.

Viņu Krievijas politikā pieskaita liberālajiem ekonomistiem. Dvorkovičs bija prezidenta Dmitrija Medvedeva palīgs, vēlāk Medvedeva kā premjerministra vietnieks. Taču, Vladimiram Putinam sākot ceturto termiņu Krievijas prezidenta amatā, Dvorkoviča politiskā karjera Kremlī beidzās.   

Ap to laiku par piesavināšanos aizturēja brāļus miljardierus Magomedovus, kuru bizness strauji uzplauka tieši Medvedeva laikā. Viens no brāļiem un Dvorkovičs studiju gados bija kopmītņu biedri. Magomedovu arestu Rietumu medijos saistīja ar cīņu par varu Kremlī. 

Dvorkoviču norīkoja vadīt inovāciju centru “Skolkovo” un organizēt FIFA Pasaules kausu Krievijā. Pēc tam viņš pieteicās uz FIDE prezidenta posteni.  

Un Kremlim Dorkoviča kandidatūra izrādījās ļoti svarīga. To lobēja arī Putins pats, liecina noplūdusi Izraēlas Ārlietu ministrijas vēstule.  

“Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu un Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās laikā Krievijas prezidents lūdza Izraēlas atbalstu bijušā premjerministra vietnieka Arkādija Dvorkoviča kandidatūrai Starptautiskās Šaha federācijas prezidenta amatā. Putins no savas puses teica, ka apmaiņā Krievija atbalstīs Izraēlas kandidatūru nākamā čempionāta rīkošanai,” bija rakstīts Izraēlas Ārlietu ministrijas vēstulē Izraēlas Šaha federācijai.
     
Dvorkoviča vēlēšanu kampaņas laikā bija arī citi signāli par nacionālo šaha federāciju ietekmēšanu. Āfrikas valstu pārstāvjiem tika nodrošināti braucieni uz Pasaules kausu futbolā. Atsevišķu delegāciju pārstāvji saņēma “Whatsapp” ziņas ar instrukciju, kā var lūgt naudu “Gazprombank”, rakstīja “Financial Times”. Saistība ar pašu Dvorkoviču gan netika pierādīta. 

“Man nav tādas pieredzes. Es gan neesmu valdē daudzus gadus, bet es neesmu pieredzējusi uzpirkšanas mēģinājumus, pavisam nē,” vaicāta, vai kādreiz saskārusies ar ietekmēšanas mēģinājumiem no Krievijas puses, atbildēja Reizniece-Ozola. 

Reizniece-Ozola uzskata, ka šaha federācija Dvorkoviča vadībā strādā caurspīdīgi un apolitiski, tajā skaitā piedāvājot viņai darbu.  

“Mana ģeopolitiskā nostāja ir bijusi ļoti aktīva un skaidra, kaut vai ļoti aktīvi izsakoties par Baltkrievijas un Ukrainas notikumiem un likvidējot gāzes monopolu šeit Latvijā. (..) Nevaru iedomāties, ka šāds piedāvājums varētu būt, ja būtu kādi ģeopolitiski slēpti mērķi šai organizācijai,” atbildēja Reizniece-Ozola.  

Tomēr, lai gan Starptautiskajā Šaha federācijai ir gandrīz 200 biedri, Krievijas ietekmi nevajadzēt novērtēt par zemu. 

Vienā no intervijām FIDE “Youtube” kanālā Dvorkovičs atklāja, ka kā darba vietu ikdienā izmanto Krievijas Šaha federācijas biroju un atzina, ka lielākie naudas devēji federācijai nāk tieši no Krievijas. 

“Jūs varat paskaidrot, kā tas strādā? Vairums sponsoru ir no Krievijas tāpēc, ka vairums turnīru ir Krievijā? Vai arī vairums turnīru ir Krievijā tāpēc, ka vairums sponsoru ir no Krievijas?” FIDE prezidentam prasīja intervētājs. 

Dvorkovičs uz to atbildēja, ka šo saikni ir grūti pārraut: “Gan viens, gan otrs. Citās valstis turnīru ir maz, sponsori attiecīgi mazāk zina par šahu.”

Dvorkovičs atzina, ka pašlaik 80% sponsoru naudas FIDE nāk no Krievijas, bet viņš solīja piesaistīt finansējumu arī no citām valstīm.   

“Mums “Gazprom” kopumā vairāk sponsorē konkrētus turnīrus: ātrspēles un blica pasaules čempionātu divus gadus pēc kārtas kopā ar Saūda Arābijas karali un kolēģiem no šīs brīnišķīgās valsts un šaha online olimpiādi. Bet “Krievijas dzelzceļš” atbalsta šahu kopumā Krievijā un pasaulē,” skaidroja FIDE prezidents. 

“Jā, tā kā tur [FIDE] pārsvarā ir Krievijas cilvēki, tad viņiem vieglāk atrast valodu ar Krievijas sponsoriem. Tie, kas organizē pasaules ciklu, arī ir Krievijas kompānijas,” stāsta Tihomirovs. 

Viņš skaidro, ka disproporcionālai Krievijas ietekmei starptautiskajā šahā ir arī objektīvs izskaidrojums – Krievijā ir skaitliski visvairāk augsta līmeņa šahistu. 

Šaham kļūstot populārākam, citu valstu ietekme FIDE varētu augt, bet pagaidām sporta veidā, kurš nav pats aizraujošākais skatītājiem, toni nosaka tie, kas ir gatavi ieguldīt naudu ar mazu atdevi, un pamatā tā ir Krievija. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti