Panorāma

Latvijā dzīvojošie vācieši seko līdzi vēlēšanām Gētes institūtā

Panorāma

Parlamentārās izmeklēšanas komisija uzklausa "Ir"

LTV "Aizliegtais paņēmiens" par aplokšņu algām "Tokyo City"

Reizniece-Ozola: «Tokyo City» ir par shēmām, nevis pārāk lielu nodokļu slogu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Līdz šim ilgākajā operācijā, kādu veikuši  Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” žurnālisti, atklāta kārtējā krāpšanās ar nodokļu nomaksu pazīstamā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā.

Ironizējot var teikt, žanra klasika - daļa atalgojuma tiek maksāta skaidrā naudā un uzņēmumā izstrādāta sistēma, kā apmānīt kontrolējošās iestādes.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība) norāda – šis nav gadījums, kad runa ir par pārāk lielu nodokļu slogu. Te skaidri redzams, kurš ir lielākais šādu shēmu ieguvējs - uzņēmumu īpašnieki, kuri var vairāk paturēt sev un mazāk samaksāt darbiniekam.

Reaģējot uz signāliem par nozarēm, kurās visvairāk krāpjas ar nodokļiem, izgaismojas sabiedriskā ēdināšana. Uzņēmēji vairākkārt uzsver – katrs negodīgs spēles dalībnieks kaitē visai nozarei, konkurence vairs nav godīga.

Raidījums "Aizliegtais paņēmiens" pavasarī uzsāka raidījuma vēsturē visgarāko – piecu mēnešu operāciju. Uzdevums – noskaidrot, cik lielā daļā no populārākajiem sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem var netraucēti strādāt krāpjoties. Lai to pārbaudītu, raidījuma žurnāliste sāka meklēt darbu kādā no galvaspilsētas restorāniem. Vakanču daudz - gan trauku mazgātājus, gan viesmīļus, gan apkopējus, gan citus darbiniekus meklē liela daļa no populārākajām galvaspilsētas ēstuvēm.

Darba intervijās lielākā daļa no intervētājiem saka – visa alga tiek pārskaitīta uz kontu, nodokļi tiek nomaksāti. Atskaitot trīs uzņēmumus – "Double Coffee", "Sunny", kā arī "Tokyo City". Tajos jau pirmajā intervijā liek noprast, ka kontā tiek ieskaitīta tikai daļa algas, bet atlikusī daļa no atalgojuma tiek samaksāta aploksnē.

Līdzīgi arī "Tokyo City". Par pārkāpumiem šajā uzņēmumā signālu visvairāk, un darbu var uzsākt visātrāk.

"Aizliegtais paņēmiens" sāka operāciju – "Tokija".

Darbinieki stāsta – ieņēmumu dienests uzņēmumu nesen pārbaudījis, bet neviens nav atzinies, ka netiek samaksāti visi nodokļi. "Mums Valsts ieņēmumu dienests te bija. Es nezinu, sakarā ar ko mēs bijām izsaukti, daži pārstāvji. Tur, protams, viņi šito jautājumu prasīja. Nu ko tu iesi, teiksi? Tad tu rēķinies, ka tu vairs nestrādāsi šeit," sacīja kāda no darbiniecēm.

"Aizliegtā paņēmiena" žurnāliste jau sākotnēji ievēro – darba grafiks, kas piekārts pie sienas, ir paredzēts kontrolējošajām iestādēm. Patiesais darba grafiks ir pavisam cits. "Man tāds nekad nav bijis laiks. Te vari neskatīties. Ja VID atnāks, tu tā strādā (..) un tev nav konvertā algas. Saprati?" stāstīja kāda restorāna darbiniece.

Par to, ka daļa algas tiešām tiek maksāta uz rokas, "Aizliegtais paņēmiens" fiksē vairākas reizes. 15. datumā visi saņem algu kontā, bet dažas dienas vēlāk darbinieku rinda veidojas pie restorāna filiāles direktores.

Pieejamie uzņēmuma finanšu rādītāji norāda, ka uzņēmums gan pērn, gan aizpērn strādājis ar labu peļņu.

Finanšu ministre, noskatoties raidījumu atzīst, - pārsteigumu nav. Šī neesot situācija, kad varētu teikt, ka uzņēmējam ir pārāk liels nodokļu slogs. 

"Uzņēmuma īpašnieki šādās situācijās ir vislielākie ieguvēji, jo viņi var nopelnīt vairāk, lai varētu vairāk naudas atstāt sev un mazāk dalīties ar darbinieku," norāda Reizniece-Ozola. "Ir veiksmīgi uzņēmumi, kas strādā ar labu peļņu un, manuprāt, arī rāda piemēru, ka arī ēdināšanas bizness, kaut arī tas ir ļoti sarežģīts, var strādāt godīgi; (..) daudz vieglāk arī šiem godīgajiem būtu strādāt, ja zinātu, ka visi izmanto šos spēles noteikumus un nekrāpjas," pauž Reizniece-Ozola.

Ministre uzsver – dienās, kad vasaras laikā vairākos ēdināšanas uzņēmumos pārbaudes veicis kāds no VID darbiniekiem, uzņēmumu apgrozījums pieaudzis pat trīs un vairāk reižu. Ministre norāda – darbiniekiem ir jārunā ar vadību un jātiek vaļā no bailēm ziņot par likumpārkāpumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti