Reirs: VID jāieklausās uzņēmējos un jāizskauž pasūtījuma auditi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadības nomaiņa pēc atklātībā nākušā kukuļošanas gadījuma nav pašmērķis, svarīgākais ir panākt, lai VID ieklausītos uzņēmējos un novērstu pasūtījuma auditus, Latvijas Radio pauda finanšu ministrs Jānis Reirs (“Jaunā Vienotība”).

ĪSUMĀ:

  • VID paziņoja par novērstu kukuļošanu – no kāda uzņēmēja mēģināts izspiest kukuli, lai konkurentam tiktu uzsūtīts VID audits.
  • Šajā lieta ir pieci aizturētie; starp tiem divi bija bijušie un viena esošā VID darbiniece.
  • Reirs kritizē VID vadību par novēlotu informāciju par negodīgu rīcību no dienesta darbinieku puses.
  • VID vadītāja kritiku noraida; informāciju esot sniegusi savlaicīgi un saskaņā ar likumu.
  • Jaunzeme: VID ir smags pagātnes mantojums, bet kopš maija ieviesta jauna sistēma.
  • LTRK: Agrāk bija, bet pēdējā laikā nav signālu par pasūtījuma auditiem.

Finanšu ministrs kritizē VID vadību
00:00 / 04:04
Lejuplādēt

Aizvadītajā nedēļā VID informēja sabiedrību, ka ir novērsts 65 000 eiro kukuļošanas mēģinājums – no kāda uzņēmēja mēģināts izspiest kukuli, lai konkurentam kādā iepirkumā tiktu uzsūtīts VID audits. Šajā lieta ir pieci aizturētie - starp tiem divi bija bijušie un viena esošā VID darbiniece.  

Reirs uzsvēra, ka no VID vadības sagaida, lai šādi gadījumi un cita negodīga rīcība netiktu slēpta, pretējā gadījumā VID nevarēs tikt galā ar tiem, kas turpina shēmot, un nespēs attīrīties.

Viņš norādīja, ka informācijas slēpšana neveicina uzticību dienestam.

Ministrs arī sagaida, ka VID vadība ieklausītos uzņēmējos, jo viņam signāli par pasūtījuma auditiem esot nākuši jau no pirmās dienas ministra amatā, un šiem mērķiem pat tiek “apspēlētas VID IT sistēmas”.

“VID mani gandrīz pārliecināja, ka tas tā nav, ka tā ir uzmanības novēršana,” atzina Reirs.

Viņš stāstīja, ka viņam no VID sniegta “ļoti virspusējā un ļoti novēlota informācija dažreiz”’, arī par atklāto kukuļošanas mēģinājumu viņš saņēmis “nesaprotamu tekstu, ka kaut kur kaut kas tiek organizēts, bet VID tur nav iesaistīts, tā nav pareiza informācija, lai cīnītos ar pasūtījuma auditiem, lai ietekmētu uzņēmējus”.

Ministrs atzina, ka viņam pašlaik ir svarīgākais panākt, lai VID informētu par notiekošo, apzinātos šos riskus un sastādītu plānu, kā ar tiem cīnīties, jo “pašreiz nekā tāda nav”.

Reirs piebilda - ja VID uzklausītu uzņēmējus un apstrādātu šo informāciju, varētu savlaicīgāk atklāt šādus gadījumus.  

VID vadītāja pārsteigta par Reira kritiku 

Jaunzeme Reira kritiku noliedz, norādot, ka informāciju par konkrēto kukuļdošanas gadījumu sniedza savlaicīgi un saskaņā ar likumu, jo pretējā gadījumā viņu varētu saukt pie kriminālatbildības.

Reirs: VID jāieklausās uzņēmējos un jāizskauž pasūtījuma auditi
00:00 / 03:12
Lejuplādēt

Viņa arī noradīja, ka nodeva viņas rīcībā esošo informāciju iekšējās drošības pārvaldei izmeklēšanai, un rezultāts ir zināms. Savukārt, ja Reiram ir šāda veida informācija un viņš par to nav ziņojis likumsargiem, tad par to var sodīt par neziņošanu par noziegumu.

Tai pašā laikā Jaunzeme nenoliedza, ka dienestā ir smags pagātnes mantojums, bet kopš maija sākuma VID ir ieviesta jauna sistēma un tā palīdzēs nākotnē no šādiem gadījumiem izvairīties.

Jaunzeme uzsvēra, ka līdz šim auditors bija apveltīts ar milzīgām pilnvarām, bet nu vecā sistēma ir izjaukta.

Tagad ir jauna struktūra, kā uzņēmumus novirza auditam, un ja arī bija kādas grupas, kas izmantoja iepriekšējo sistēmu, tagad tā vecā struktūra vairs nestrādā, uzsvēra Jaunzeme. 

Viņa arī atzina, ka par Finanšu ministra pārmetumiem ir pārsteigta. Turklāt VID darbības sakārtošanā kopš stāšanās amatā ir ieguldījusi daudz darba un vēlas redzēt arī to augļus.  

Tikmēr Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš uzsvēra, ka pēdējā laikā šādus signālus no uzņēmējiem par pasūtījuma auditiem no VID puses nav dzirdējis, lai gan savulaik šāda problēma esot pastāvējusi.

Tāpat viņš atsaucās uz nesen publiskoto ēnu ekonomikas indeksu Baltijas valstīs, kurā statistikas dati rāda, ka uzņēmēju apmierinātība ar Valsts ieņēmumu dienesta darbu uzlabojas. Arī citās Baltijas valstīs uzņēmēji ieņēmumu dienestu darbu šogad novērtējuši augstāk nekā citus gadus.

KONTEKSTS:

Gada sākumā VID ieradās kāds uzņēmējs un paziņoja, ka no viņa mēģināts izspiest 65 000 eiro lielu kukuli apmaiņā pret to, ka konkurentam kādā iepirkumā tiktu uzsūtīts VID audits. Jūnija sākumā brīdī, kad uzņēmējs starpniekam nodeva pirmo pusi summas, VID iekšējās drošības pārvalde izspiedējus aizturēja. No pieciem aizturētajiem divi bija bijušie, bet viena – esošā VID darbiniece. Pārējie divi – ar dienestu nesaistīti. Diviem no aizturētajiem tiesa piemērojusi drošības līdzekli apcietinājumu.

Ministrs kritizēja VID vadību par notikuma slēpšanu, bet VID vadītāja Ieva Jaunzeme Reira kritiku noliedz, norādot, ka dienestā ir smags pagātnes mantojums, bet viņa sola turpināt ar to cīnīties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti