Reirs: Trīs galveno nodokļu ieņēmumi gada sākumā atpaliek no plāna

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pirmo reizi piecu gadu laikā Latvija vairs nevar lepoties ar budžeta ieņēmumu plāna pārpildi, bet pagaidām ir pāragri spriest par tā iemesliem, intervijā Latvijas Radio atzina finanšu ministrs Jānis Reirs ("Vienotība"). 

Viņš pavēstīja, ka trīs lielāko nodokļu – pievienotās vērtības nodokļa (PVN), iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un sociālā nodokļa - ieņēmumi gada pirmajos divarpus mēnešos “ir ar mīnusa zīmi”, taču divi mēneši nav pietiekami ilgs laiks, lai vērtētu iemeslus.

Reirs pieļāva, ka PVN ieņēmumi varētu būt krituši degvielas cenas samazinājuma dēļ, jo cenas dēļ degvielas tirdzniecības apgrozījums saruka par 12%, savukārt akcīzes nodoklis, kuru maksā par vienu degvielas litru, pildās labi – par 105%.  

IIN un sociālā nodokļa ieņēmumu samazinājumu savukārt varēja ietekmēt tas, ka darba gads sākās 6.janvārī, un algas daudziem bija izmaksātas  jau decembrī un nodokļu ieņēmumi ieskaitīti pagājušajā gadā.  

“Gribu raudzīties optimistiski uz to, bet jāskatās, kāda bija ekonomikas izaugsme, ko varēs redzēt tikai pēc gada pirmajiem trīs mēnešiem,” atzina ministrs.

Ja izaugsme būs plānotajā līmenī, bet nodokļu ieņēmumi – zemāki, tad tas radīs bažas, savukārt, ja arī izaugsme kavējusies, tad situācija ir saprotamāka, sacīja Reirs.

Viņš arī uzsvēra, ka valdības apņemšanās necelt nodokļus ir spēkā un citu plānu nav, izņēmums gan ir akcīzes nodoklis alkoholam, kuru palielinās, bet “šis darbs notika Saeimā” un to atbalstīja ražotāji.  

Savukārt jautājums par iespējām arī nākamgad pazemināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi par vienu procentpunktu līdz 22%  ir pamatoti bažīgs, jo IIN ir galvenais pašvaldību budžetu ieņēmumu avots, un, samazinot nodokļa likmi, tām trūks finansējuma savām funkcijām, pauda Reirs.

Reirs norādīja, ka solījums pazemināt nodokli dots un attiecīgais likums pieņemts citā situācijā, kad ekonomikas izaugsme bija 5% un nebija kara Ukrainā. Taču viņš uzsvēra, ka valdība nopietni vērtēs iespējas, un ja tādas būs, nodokļa likmi  samazinās. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti