1:1

1:1 Gundars Rēders: Jānis Reirs

1:1

1:1 Gundars Rēders: Indulis Paičs

Finanšu ministrs Reirs: Šis nav jostu savilkšanas laiks

Reirs: Šis nav jostu savilkšanas laiks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šis nav jostu savilkšanas laiks, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Viens pret vienu", komentējot ekonomikas stimulēšanas pasākumus, sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība").

Reirs norādīja, ka, lai samazinātu bezdarba līmeni, Latvjas ekonomika tiks sildīta ar infrastruktūras objektiem, piemēram, ceļu būvniecību, kā arī panākot to, ka lielie uzņēmumi varētu sekmīgi atjaunot darbu. "Būs pārdale starptautiskajos tirgos. Daudzi uzņēmumi, kuri veido gala produktu, skatīsies, kā aizvietot Ķīnas tirgu. Šeit ir Latvijas lielā iespēja," pauda Reirs.

Finanšu ministrs uzsvēra, ka šādiem uzņēmumiem nepieciešams finansējums, lai tie varētu īstenot savus mērķus. "Palīdzība, kā piemērot produktīvu ražotni. Šeit var runāt arī par grantiem "zelta", "sudraba", "bronzas" eksportējošiem uzņēmumiem. Mums viņiem jāpalīdz. Viņi nodrošinās resursus kultūrai, medicīnai un [naudu valsts] parāda atdošanai," pauda Reirs.

Intervijā finanšu ministrs arī atzina, ka vēl pirms Covid-19 izraisītās krīzes vairākas nozares jau bija sākušas novērot apgrozījuma kritumu. "Dzelzceļa apgrozījums, ostas, mežu nozare, kas jau gadu ir ar zemām cenām. Veidosim modernizācijas fondu. Tā būs iespēja lielajiem uzņēmējiem aizņemties. Minimiālā summa būs 5 miljoni eiro," sacīja Reirs, uzsverot, ka Latvijā katrs uzņēmējs izjūt finanšu resursu dārdzību un nepieejamību.

"Mums sabremzējās pakalpojumu sfēra. Tagad redzam, ka sabremzējas eksports. Mums jādomā par eksportētājiem, kas atnesīs naudu, samaksās parādu, ko mēs tagad piešķiram. Viņiem jāpalīdz. Piemēram, ar subsidētām darbavietām, finansējumu modernizācijai, apmācības programmu veidošanai, lai pārkvalificētu darbiniekus," klāstīja Reirs.

KONTEKSTS:

Ārkārtējo situāciju Covid-19 dēļ Latvijā izsludināja 12. martā, nosakot, ka mācības skolās notiks attālināti, tāpat kā iespēju robežās valsts un pašvaldību iestāžu darbs. 29. martā valdība lēmusi, ka ārpus mājām vienkopus būs ļauts atrasties tikai 2 cilvēkiem vai arī vienas mājsaimniecības locekļiem un jāievēro 2 metru distance. Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, bet ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi – atļauta pulcēšanās līdz 25 cilvēku lielām grupām, ievērojot divu metru distanci. 

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus aptuveni 4 miljardu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti