Rīta Panorāma

Intervija ar Salaspils Romas katoļu draudzes prāvestu Ilmāru Tolstovu

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar finanšu ministru Jāni Reiru

Reirs: Nodokļu izmaiņas attiecībā uz autoratlīdzībām varētu pārcelt par gadu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sāktas sarunas par iespēju par gadu pagarināt stāšanos spēkā grozījumiem, kas skar autoratlīdzību saņēmēju nodokļu nomaksu, intervijā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība").

Pagājušajā nedēļā sāktas sarunas par to, ka izmaiņas attiecībā uz autoratlīdzību saņēmēju nodokļu nomaksu varētu stāties spēkā gadu vēlāk.

Attiecībā uz normām, kurām būtu jāstājas spēkā 2023. gadā, vēl esot darāms darbs. "Mums ir jānošķir reālie autori no izdomātiem autoriem. Un šeit ir vajadzīga sadarbība gan ar Kultūras ministriju, gan asociācijām," sacīja Reirs.

KONTEKSTS:

No 2021. gada 1. jūlija stājās spēkā virkne izmaiņu nodokļu jomā Latvijā, kuras Saeima pieņēma 2020. gada nogalē. Izmaiņas skar darba devējus, mikrouzņēmuma nodokļa maksātājus, saimnieciskās darbības veicējus, autoratlīdzības saņēmējus un akcīzes nodokļa maksātājus. 

Tomēr nodokļu izmaiņas, kas skar obligātās sociālās iemaksas, raisīja daudz neskaidrību un kritikas sabiedrībā. Par šīm izmaiņām daudz jautājumu bija arī Valsts prezidentam Egilam Levitam, kurš mudināja koriģēt nodokļu izmaiņas attiecībā uz pašnodarbinātajiem un nepilna laika darbiniekiem. Tādēļ Finanšu ministrijā tika izveidota darba grupa, kas vērtēja šīs izmaiņas

Pilnveidojot jauno minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) regulējumu, Finanšu ministrijas darba grupa piedāvāja pagarināt pārejas periodu iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) īpašajam režīmam autoratlīdzības saņēmējiem par gadu. Un attiecīgi pārejas periods tika pagarināts līdz 2022. gada 31. decembrim.

Tas nozīmē, ka nereģistrētiem autoratlīdzību saņēmējiem arī 2022. gadā ļauts darbu turpināt, nereģistrējot saimniecisko darbību, ar esošo nodokļu likmi 25%, no kuras autordarba pasūtītājs nomaksā autora iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti