Reirs: Mēnesi ilgs «lokdauns» no valsts budžeta prasīs 200 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ar gaidāmo mēnesi ilgo mājsēdi un citiem Covid-19 ierobežojumiem saistītās izmaksas valsts budžetā būs aptuveni 200 miljoni eiro. Tā Saeimas Budžeta un finanšu komisijas sēdē pauda finanšu ministrs Jānis Reirs (“Jaunā Vienotība”).

Nauda vajadzīga kompensācijām tiem ekonomikas sektoriem, kuru darbība laikā no 21. oktobra līdz 15. novembrim būs ierobežota.

"Mēs ļoti rūpīgi vērtējam atbalsta pasākumus uzņēmējiem, lai neparādītos nelietderīgi atbalsti, kas arī samazinās izdevumus salīdzinājumā ar šā gada janvāri, februāri un martu [Covid-19 iepriekšējo uzliesmojumu], nosakot stingrus kritērijus atbalstam. Vēlreiz atkārtošu, ka tādējādi atbalsts paredzēts līdz 200 miljoniem eiro,” sacīja Reirs.

Ministrs uzsvēra, ka vēl lielāka krīze Covid-19 slimnieku pārpildītu slimnīcu dēļ izmaksātu 250 līdz 300 miljonus eiro. “Nerunājot par zaudētajām pacientu dzīvībām,” piebilda ministrs. To valdība ar gaidāmo “lokdaunu” cer novērst.

“Līdzekļi Covid-19 krīzes pārvarēšanai veselības jomā ir jau iekļauti budžetā visam gadam un piešķirti ar lēmumiem gada sākumā. Par papildu līdzekļiem 250–300 miljonu eiro apjomā veselības eksperti minēja scenārijam, ja sāktos nekontrolēta situācija veselības aprūpē.

Vakardienas lēmums un valdībā pieņemtie nākotnes lēmumi nodrošinās, ka šāda nekontrolēta situācija veselības aprūpes jomā neiestāsies.

Līdz ar to šāds finansējums nebūs nepieciešams,” sacīja Reirs.

KONTEKSTS:

Covid-19 saslimstībai Latvijā sasniedzot visu laiku augstāko atzīmi, medicīnas nozarē izsludināja ārkārtējo situāciju. Mediķi cēla trauksmi par tūlītēju nepieciešamību pēc stingriem ierobežojumiem valstī.

Valdība lēma valstī no 11. oktobra uz trim mēnešiem izsludināt ārkārtējo situāciju, kas Covid-19 pandēmijā ir jau trešā reize. Vienlaikus tika noteikti ierobežojumi ar mērķi palielināt Covid-19 vakcinācijas aptveri.

Tomēr nedēļu vēlāk, redzot, ka vīrusa izplatība aug un Latvija ir pirmajā vietā pasaulē Covid-19 izplatības ziņā, Krīzes vadības padomē konceptuāli vienojās no 21. oktobra līdz 15. novembrim ieviest tā dēvēto "lokdaunu" un mājsēdi. Pēc tās ikdienas gaitas plašāk varēs atsākt tā dēvētajā "zaļajā režīmā", proti, ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Paredzēts, ka līdz 29. oktobrim tiks pagarināts skolēnu brīvlaiks. 1. novembrī klātienē mācības atsāks 1.–3. klašu skolēni. No 15. novembra mācībās klātienē atgriezīsies 4.–12. klašu skolēni. Šajā laikā attālināti būs jāmācās arī profesionālo skolu un augstskolu studentiem. Savukārt bērnudārzos darbosies dežūrgrupas, lai vecāki, kuri strādā "kritiskajās profesijās", varētu tikt uz darbu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti