Reirs maldina par bezdarba līmeni – tas nav atgriezies pirmskrīzes līmenī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") aprīļa beigās izteicās, ka bezdarbs ir gandrīz tādā pašā līmenī kā pirms pandēmijas, un tas liecinot par ātru ekonomikas atveseļošanos. Reira izmantotie dati bija maldinoši, jo ministrs par atskaites punktu izmantoja pērnā gada aprīļa beigas – tātad pusotru mēnesi pēc pandēmijas sākuma, kad no darba bija atlaisti jau vairāk nekā 11 tūkstoši cilvēku. Patiesībā bezdarba līmenis vēl ne tuvu nav atgriezies pirmskrīzes līmenī. 

Valdības sēdē, diskutējot par Atveseļošanās un noturības mehānisma plānu, Reirs sacīja:

“Ieejot pandēmijā, mūsu bezdarba līmenis bija 7,8 procenti, šodien tie ir 7,9 procenti. Pie tā, ka visa ekonomika nestrādā, ir ierobežojumi,

tas nozīmē, ka ekonomikas atveseļošanās ir stipri straujāka, nekā mēs pat varam prognozēt.”

"Re:Check" pēta: Kariņš, Ģirģens un Reirs maldina
00:00 / 12:08
Lejuplādēt

Lai gan bezdarba līmenis pakāpeniski samazinās, Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) dati rāda, ka finanšu ministram nav taisnība. Jā, šogad aprīļa beigās bezdarba līmenis bija 7,9%. Tomēr pērn martā, kad pēc pandēmijas izsludināšanas valdība noteica ārkārtējo situāciju, bez darba bija nevis 7,8%, kā teica ministrs, bet gan tikai 6,4% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju. Tātad bezdarbs ne tuvu vēl nav samazinājies līdz iepriekšējam līmenim. Saskaņā ar NVA datiem pašlaik oficiāli bez darba ir par aptuveni 13 tūkstošiem cilvēku vairāk nekā pirms pandēmijas sākuma pērn martā.

"Re:Check" jautāja ministra komunikācijas padomniecei Mudrītei Grundulei, ar kādiem datiem Reirs var pamatot savu apgalvojumu. Viņa rakstiskā atbildē norādīja, ka ministrs vārdus “ieejot pandēmijā” attiecinājis uz pagājušā gada aprīļa beigām. Kāpēc šāds atskaites punkts, nav skaidrs, jo, kā minēts, ārkārtējo situāciju valdība Latvijā izsludināja jau marta vidū. Uzreiz tika slēgtas robežas pasažieru satiksmei, lidojumus pārtrauca lidsabiedrība "airBaltic", darbu apturēja viesnīcas un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi.

Avots: NVA

Aprīļa beigās jeb laikā, uz kuru ministrs attiecina vārdus “ieejot pandēmijā”, darbu jau bija zaudējuši vairāk nekā 11 tūkstoši strādājošo un ievērojami audzis bezdarba līmenis.

Pirms aptuveni gada Reirs maldinoši izteicās, ka Lietuvā un Igaunijā bezdarba pieaugums bija daudz lielāks nekā Latvijā atšķirīgās atbalsta politikas dēļ, proti, Latvijā uzņēmējiem doti pabalsti, neprasot līdzmaksājumu. Patiesībā bezdarba pieaugums visās trijās valstīs bija ļoti līdzīgs. Vēlāk ministrs vairākkārt maldināja, sakot, ka no Covid-19 krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai iedalītajiem diviem miljardiem trešdaļa paredzēta pabalstiem. Patiesībā dīkstāves un citiem pabalstiem bija paredzēts daudz mazāk.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti