Reirs: Latvijai no Francijas un Vācijas rosinātajiem 500 miljardiem varētu būt pieejams 1 miljards

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijai no Vācijas un Francijas rosinātā 500 miljardu eiro lielā fonda 20 gadu periodā varētu būt pieejams miljards eiro. To otrdien, 19. maijā, žurnālistiem sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība").

Viņš klāstīja, ka Vācijas un Francijas priekšlikums izveidot 500 miljardus eiro lielu fondu, lai finansētu no pandēmijas smagi cietušās Eiropas Savienības (ES) ekonomikas restartēšanu, ir jauns un par to vēl notiks diskusijas.

"Eiropas Komisija nāks ar savu redzējumu 27. maijā, un šis nebūs Vācijas un Francijas, bet Eiropas Savienības fonds," klāstīja Reirs.

Finanšu ministrs norādīja, ka līdz šim pieejamā informācija ļauj secināt - tas būs ilgtermiņa projekts, kas paredz, ka Eiropas Komisija tirgos lēti aizņemsies līdzekļus, ko tālāk piešķirs granta veidā.

"Pēc pašreizējām aplēsēm Latvijai no 500 miljardiem eiro varētu tikt miljards eiro 20 gadu periodā," lēsa Reirs, norādot, ka līdz ar to gadā būtu pieejami 50 miljoni eiro.

Finanšu ministrs atzīmēja, ka Latvijas pozīcija jautājumā par šo fondu ir, ka visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir jāatrod pieņemamākais risinājums.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

ES jau ir paredzēti trīs dažādi finanšu instrumenti Covid-19 seku mazināšanai, un tam kopumā paredzēta finansiālā palīdzība ir 500 miljardu eiro apmērā. Latvija sākusi darbu, lai saņemtu ES atbalsta instrumentu "SURE" bezdarba risku mazināšanai ārkārtas situācijā. Atlikušajiem diviem atbalsta instrumentiem Latvija nepieteiksies, jo to nosacījumi nav izdevīgi, klāstīja Reirs.

"Tātad šis ["SURE"] instruments ļaus Latvijai izmantot līdzekļus un pasargāt sociālo budžetu.

Jo tas, kas ir noticis ar dīkstāves pabalstu izmaksām un subsidēto darbavietu izmaksām, tas neiekļaujas sociālās apdrošināšanas rāmī. Tā būs iespēja šos ļoti neparedzētos gadījumus bezdarbnieku pabalstu segšanai izmaksāt no Eiropas līdzekļiem un pēc tam ilgtermiņā līdz desmit gadiem šos līdzekļus atmaksāt," sacīja finanšu ministrs.

Reirs atzina, ka valsts iespējamais atbalsts Covid-19 krīzes mazināšanai sasniedzis četrus miljardus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti