Rīta Panorāma

Intervija ar ekonomģeogrāfu Jāni Turlaju

Rīta Panorāma

Latvijas Radio koris. Diena un Nakts

Intervija ar labklājības ministru Jāni Reiru

Reirs: Izdienas pensiju reformēšanai trūkst politiskās gribas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Izdienas pensiju sistēma Latvijā būtu jāreformē, taču pašlaik tam trūkst politiskās gribas, intervijā LTV raidījumā “Rūta Panorāma” sacīja labklājības ministrs Jānis Reirs (“Vienotība”).

Reirs piekrita Valsts kontroles secinājumiem, ka izdienas pensiju sistēmā nepieciešamas reformas. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka “Labklājības ministrijai ar izdienas pensijām nav nekāda sakara”, jo LM tikai izmaksā izdienas pensijas, kuras aprēķina citas ministrijas.

Daļa ministriju, kuru sistēmā jau ir izdienas pensijas, uzskatot, ka nav vajadzīgas izmaiņas. Savukārt pārējās ministrijas vēlētos pārmaiņas, lai ieviestu izdienas pensijas arī savās sistēmās.

Ministra ieskatā, izdienas pensijas ir “surogāts no algas normālas maksāšanas”, jo tās darbojoties kā magnēts darbinieku piesaistei. Taču Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pieredze pierādījusi, ka tas nedarbojas. “Tie cilvēki, kuri šīs pensijas dabūja, viņi aizgāja no darba.

Un jaunietim neinteresē izdienas pensija. Ir jāmaksā vairāk naudas, un tad cilvēki strādās,” sacīja Reirs.

Viņš gan norādīja, ka virknei dienestu izdienas pensijas būtu jāsaglabā, piemēram, karavīriem, ugunsdzēsējiem, iekšlietu sistēmas darbiniekiem.

“Politiskās gribas, lai kaut ko mainīti, nav,” atzina Reirs.

Jau ziņots par Valsts kontroles secinājumiem, ka izdienas pensiju sistēma pašos pamatos neatbilst visai Latvijas pensiju sistēmu kopumā. Gadu gaitā tās saņēmēju loks ir audzis, taču visaptveroša izvērtējuma par šajā sistēmā iekļaujamām profesijām nav bijis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti