Reirs: Budžeta veidošanai pieiesim radoši, lai nepalielinātu deficītu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Veidojot nākamā gada budžetu, Finanšu ministrija (FM) plāno tam pieiet radoši un panākt, lai papildus aizsardzībai un drošībai atvēlētos līdzekļus neieskaita valsts budžeta deficītā, kas savukārt ļaus piešķirt vairāk naudas citām nozarēm, intervijā Latvijas Radio pastāstīja finanšu ministrs Jānis Reirs (“Vienotība”).

Viņš atgādināja, ka, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, valdība plāno palielināt  finansējumu aizsardzībai līdz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) ātrāk nekā bija plānots līdz šim. Iepriekš to bija plānots izdarīt līdz 2020.gadam, bet tagad Latvija plāno NATO noteikto finansējuma apmēru sasniegt jau 2018.gadā.  

Reirs uzsvēra, ka aizsardzība un arī iekšējā drošība ir šobrīd aktuālākais jautājums,  bet iezīmētas arī divas iekšpolitikas prioritātes -  veselības un izglītības joma.

Lai rastu papildu finansējumu šīm vajadzībām, veidojot budžetu, “pielietosim radošumu”,  sacīja Reirs.

Viņš pastāstīja, ka FM piedāvās to aizsardzības jomas finansējuma daļu, kas pārsniedz iepriekšējās apņemšanās un atvēlēta vienreizējiem darījumiem, neieskaitīt faktiskajā budžeta deficītā, kas ļaus iegūt papildu līdzekļus citām vajadzībām.

Jau ziņots, ka bažas par Latvijas aizsardzības spējām palielinājās līdz ar Krimas aneksiju pērn martā un iebrukumu Ukrainā aprīlī. 2014.gadā prognozētā Latvijas aizsardzības budžeta attiecība pret IKP bija 0,91%, bet 2013.gadā šis rādītājs bija trešais zemākais starp visām NATO dalībvalstīm.

2015.gadam aizsardzības budžets tika paredzēts 1% apmērā no IKP, 2016.gadā - ne mazāku par 1,1%.  

Gan finanšu ministrs Jānis Reirs ("Vienotība"), gan Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība) šogad februārī pauda, ka aizsardzības budžetu Latvija varētu palielināt straujāk. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti