Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Jāni Abāšinu

Rīta Panorāma

Dokumentālā filma "Geparda dzimšana" - Vācijas , Itālijas un Latvijas kopražojums

Intervija ar Jāni Reiru

Reirs 2020. gada budžetu dēvē par sadarbības budžetu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

2020. gada budžets ir sadarbības budžets, kas veidots diskusijās, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība").

Politiķis atzina, ka valsts budžeta sarunas vienmēr ir kompromisu apvītas, arī šoreiz, piecām partijām izstrādājot budžetu, bijušas plašas diskusijas.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") iepriekš teicis, ka budžets mazinās nevienlīdzību valstīs. Reirs to apstiprināja un stāstīja, ka budžeta sociālās aizsardzības bloks ir liels - vairāk nekā 200 miljoni. Ministrs ieskaitīja gan pensiju indeksāciju, gan algu palielināšanu mediķiem un pedagogiem. Reirs norādīja, ka 2020. gada budžets mazina sociālo nevienlīdzību.

Pirmdien budžets nonāks Saeimā, kur iespējamas budžeta korekcijas. Intervijā Latvijas Radio Reirs norādīja, ka neredz iespēju budžeta ieņēmumu palielināšanai. "Pārdales iespēja ir, bet tad jāatrod, kam samazināt," sacīja ministrs.

Jānis Reirs par 2020. gada budžetu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt
Viņš arī stāstīja, ka plānotā valsts ekonomikas izaugsme 2,8% apmērā ir ir viena no lielākajām, ja salīdzina, piemēram, ar Pasaules Bankas, Starptautiskā Valūtas fonda, Eiropas Komisijas vai neatkarīgo ekspertu vērtējumu. Prognozi Latvija esot izdarījusi augustā, un situācija pasaules ekonomikā esot dinamiska.

Tajā pašā laikā Reirs neredz pesimismu, ka nāksies koriģēt budžetu nākotnē. Viņš uzsvēra, ka tādas krīzes kā 2008. gadā Latvijā nebūs. Iespējams, ka nebūs izaugsmes, iestāsies stagnācija.

Saistībā ar nepieciešamību nodrošināt pedagogu algu palielinājuma turpinājumu no 1.septembra, kad tam nauda vairs nav paredzēta, Reirs uzsvēra, ka tā ir "pirmā prioritāte". Pastāv vienošanās, ka jebkuri līdzekļi, kas būs valstij, tiks atvēlēti pedagogu atalgojumam. Jau martā, aprīlī paredzēta tikšanās, lai izvērtētu iespējas.

Tāpat nākamgad esot paredzēta minimālās algas celšana līdz 500 eiro mēnesī, kā arī vidējā termiņā ieplānota neapliekamā minimuma palielināšana.

KONTEKSTS:

Ministru kabinets ārkārtas sēdē piektdien, 11. oktobrī, akceptēja 2020. gada valsts budžeta projektu. valsts kopējā budžeta ieņēmumi nākamgad plānoti 9,894 miljardu eiro, izdevumi – 10,002 miljardu eiro apmērā. Budžeta deficīts plānots 0,3% no iekšzemes kopprodukta, ekonomikas izaugsme – 2,8%.

Nodokļu izmaiņas nav paredzētas, bet tiks paaugstināts diferencētais neapliekamais minimums. Prioritātēm atvēlēti nepilni 174 miljoni eiro, no tiem visvairāk mediķu algu celšanai no 1. janvāra. Tad pieaugs arī pedagogu algas, bet to turpmākam pieaugumam no 1. septembra naudas nav. 2020. gada budžeta projektu pirmdien iesniedz Saeimā, kas teiks gala vārdu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti