Panorāma

Vēstules dārgākas, pakas – lētākas

Panorāma

R. Vējonis tiekas ar Latvijas uzņēmējiem Igaunijā

Regulēs dzīvokļu izīrēšanu tūristiem

Regulēs dzīvokļu izīrēšanu tūristiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Arvien vairāk tūristu priekšroku dod īstermiņa īres dzīvokļiem, ne viesnīcu numuriņiem. Pēc Viesnīcu un restorānu asociācijas aplēsēm, 10-20% tūristu nakšņo īrētos dzīvokļos. Jau pirms vairākiem gadiem runāts par to, ka šī uzņēmējdarbības forma netiek pienācīgi regulēta un tā mēdz strādāt pēc negodīgiem noteikumiem. No nākamā gada iecerēts to mainīt.

Dzīvokļi uz dienu vai nedēļu kļūst par arvien lielākiem konkurentiem viesnīcām. Piemēram, divas populārākās interneta mājaslapas “AirBnb” un “Booking” par saprātīgām cenām piedāvā naktsmītnes arī Latvijā. Rīgā vien ir 980 šādi dzīvokļi.

Dzīvokļu skaits gan mainās atkarībā no tūrisma sezonas, bet tam ir tendence pieaugt. Līdz šim šī tirgus niša bija atstāta pašplūsmā. Nav ne noteikumu, kas paredz dzīvokļu īpašnieku atbildību un pienākumus. Tāpat nav skaidrs, vai visi maksā nodokļus un ievēro vēl virkni dažādu prasību, kas attiecas, piemēram, uz viesnīcām. Ceļu valdībā sāk grozījumi “Tūrisma likumā”. Tie citstarp paredz noteikt, ka tūrisma mītnes nav vienīgi viesnīcas.

"Līdz ar šiem likuma grozījumiem mēs skaidrāk pasakām, ka arī dzīvoklis daudzdzīvokļu namā var būt tūristu mītne," pauda Ekonomikas ministrijas pārstāvis Gatis Silovs. Viesnīcu un restorānu asociācijā likuma grozījumus novērtē atzinīgi. Lai gan īres dzīvokļu aizvien ir krietni mazāk nekā pieejamo viesnīcas numuriņu, viesnīcas sajūt konkurences elpu.

"Šis ir ļoti labs solis, ka mēs ar likumu būsim noteikuši – ir šāds produkts, šāds pakalpojums nozarē. Šobrīd pēc tādām aptuvenām aplēsēm viņa ieņem 10-20% no kopējā piedāvājuma un tas ir atkarībā no sezonas vai nesezonas. Tā pēc statistikas viņu noslodzes rādītāji ir tuvi viesnīcu noslodzes rādītājiem. Līdz ar to mēs viņus noteikti izjūtam kā spēcīgu tirgus spēlētāju. Viņi parādīsies oficiālajā statistikā un mēs sāksim apjaust to naudas apjomu, kas šajā nozarē ir," teica Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Pinnis.

Jau pirms vairākiem gadiem šai saimnieciskajai darbībai uzmanību pievērsa Valsts ieņēmumu dienests (VID). Darbinieki paši sazinās ar dzīvokļu izīrētājiem un atzīst - problēmas ar nereģistrētu saimniecisko darbību šai nozarē aizvien pastāv - un cer, ka likuma izmaiņas tās palīdzēs risināt.

"Ja mēs pagājušajā gadā esam identificējuši vairāk nekā 3820 personas, kuras iznomā mītnes tūristiem, tad attiecīgi no tiem nebija reģistrējušās 398 personas. Un attiecīgi ar šīm personām mēs arī darbojāmies," teica VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Ilze Borance.

Plānots, ka likuma izmaiņas stāsies spēkā nākamgad.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti