Dienas ziņas

Pedagogi diskutē par iekļaujošo izglītību

Dienas ziņas

Kalētos top aktīvās atpūtas laukums

Regulators sertificē "Conexus Baltic Grid"

Regulators sertificē «Conexus» ar nosacījumu – interešu konflikta risks jānovērš līdz 2019.gada beigām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) piektdien, 28.septembrī, sertificējusi Inčukalna dabasgāzes krātuves operatoru "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") ar nosacījumu, ka līdz nākamā gada beigām tiks novērsti interešu konflikta riski, ko rada divu akcionāru atrašanās gan pārvades operatora, gan gāzes tirgotāja "Latvijas gāze" īpašnieku vidū. "Conexus" sola meklēt juridiskus risinājumus, kā interešu konflikta riskus novērst.

Eiropas Savienības (ES) prasības un Enerģētikas likums noteic, ka gāzes pārvades uzņēmumiem jābūt neatkarīgiem no gāzes tirgotājiem. Tas radīja problēmas ar Inčukalna dabasgāzes krātuves operatora "Conexus" sertifikāciju, jo starp tā īpašniekiem ir gan "Gazprom", gan "Marguerite" fonds, kuri ir īpašnieki arī gāzes tirgotājam "Latvijas gāze".

"Šī sertifikācija ir nepieciešama, lai gūtu pārliecību, ka "Conexus Baltic Grid" kā pārvades operators ir pilnībā nodalīts no interesēm, kas ir saistītas ar piegādi un tirdzniecību.

Tās negatīvās sekas vai riski, kas ar to ir saistīti, ir, ka kāds no akcionāriem varētu būt ieinteresēts ietekmēt "Conexus Baltic Grid" darbību par labu tirdzniecības interesēm konkrētam uzņēmumam. Tās ir tās sekas, kuras mums ir jāuzrauga, lai nekas tāds nebūtu iespējams," sacīja SPRK vadītājs Rolands Irklis.

Saņemot Eiropas Komisijas atzinumu, regulators "Conexus Baltic Grid" tomēr sertificējis, taču uzdevis uzņēmumam novērst iespējamos interešu konflikta riskus līdz nākamā gada beigām. Tas gan nenozīmē, ka "Gazprom" un "Marguerite" fondam savas akcijas obligāti jāpārdod.

"Patiesībā tā Eiropas pieredze ir dažāda. Ir vairākās valstīs risinājumi, kur ar juridiskiem ceļiem tiek nodrošināta šī interešu konfliktu neesamība, kas var būt gan akcionāru līgumi, gan dažādas akcijas, gan statūti un citi risinājumi. [..] Protams, ja akcionāri savas daļas pārdotu, visas problēmas tiek atrisinātas, bet tas nav tas, ko mēs varam ietekmēt," norādīja "Conexus Baltic Grid" vadītāja Zane Kotāne.

Ekonomikas ministrija norāda, ka joprojām turpina sarunas ar "Gazprom" par "Conexus" akciju iegādi.

"Conexus Baltic Grid” vadītāja Kotāne stāsta, ka šobrīd "Gazprom" neiesaistās Inčukalna dabasgāzes krātuves pārvaldīšanā. "Marguerite" fonds piedalās uzņēmuma padomē, taču tajā fondu nepārstāvot tie paši cilvēki, kas darbojas "Latvijas gāzē".

"Conexus" vēl vērtēs, vai kādu daļu regulatora lēmuma pārsūdzēt. Ja interešu konflikta riskus "Conexus" neizdosies novērst, Latvijai var draudēt sods no Eiropas Savienības par gāzes direktīvas neieviešanu, savukārt "Conexus Baltic Grid" varētu zaudēt licenci.

KONTEKSTS:

"Conexus" ir dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmums, kas izveidots pēc dabasgāzes tirgus monopoluzņēmuma "Latvijas gāze" sadales, nodalot no tā gāzes pārvades un uzglabāšanas infrastruktūru, tostarp Inčukalna pazemes gāzes krātuvi. Enerģētikas likumā noteikts, ka gāzes tirgus liberalizācijā līdz 2017.gada 31. decembrim "Conexus" ir jābūt juridiski neatkarīgam no dabasgāzes apgādes komersantiem, kas nodarbojas ar dabasgāzes tirdzniecību un sadali.

Pērn decembra vidū AS "Augstsprieguma tīkls" noslēdza darījumu ar Vācijas enerģētikas uzņēmumu "Uniper Ruhrgas International GmbH” par tam piederošo 18,31% "Conexus" akciju iegādi. Neilgi pēc tam "Augstsprieguma tīkls" nopirka arī SIA "Itera Latvija" piederošās 16,05% "Conexus" kapitāldaļas.  Tādējādi Latvijas valstij kopumā pieder 34,36% "Conexus" akciju. Par tām "Augstsprieguma tīkls" samaksājis vairāk nekā 57 miljonus eiro.

Krievijas "Gazprom" arvien pieder aptuveni 34% "Conexus" akciju, bet "Marguerite" – 29% akciju. Abi šie uzņēmumi ir saistīti arī ar dabasgāzes piegādes un tirdzniecības darbībām, līdz ar to SPRK uzskata, ka šiem abiem "Conexus" akciju īpašniekiem ir interešu konflikts, proti, viņiem varētu būt interese gūt peļņu gan "Latvijas gāzē", gan "Conexus".  Tādēļ diviem «Conexus» akcionāriem pastāv interešu konflikta risks, iepriekš atzina SPRK.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti