Dienas ziņas

"Nordea" un DNB banka apvienosies

Dienas ziņas

"Dogo" ražotāji iesūdz tiesā veterinārārstus

LG zaudē strīdā par piekļuves došanu infrastruktūrai

Regulators: «Latvijas gāzei» jāļauj «Latvenergo» piegādāt gāzi no Lietuvas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) lēma nepiešķirt AS "Latvijas gāze" (LG) pagaidu atkāpi trešo personu, tostarp AS "Latvenergo", tiesībām izmantot dabasgāzes pārvades un sadales sistēmu.

SPRK padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis žurnālistiem skaidroja, ka, izskatot LG lūgumu, atkāpes pieprasījums jāvērtē atbilstoši astoņiem Enerģētikas likumā norādītiem kritērijiem. Likums nosaka, ka SPRK nevar atzīt komersanta finansiālo un ekonomisko grūtību pastāvēšanu, ja komersanta dabasgāzes pārdošanas apjomi nav mazāki par fiksēta maksājuma apjoma līgumos noteiktajiem dabasgāzes pirkšanas apjomiem.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītājs Rolands Irklis
00:00 / 00:50
Lejuplādēt

"LG ir jāievēro visi tie termiņi, kas ir noteikti likumos un noteikumos," saka Irklis. "Viens brīdinājums LG jau ir. Tā kā regulatoram ir skaidri noteikumi, kā LG ir jārīkojas un daudz instrumenti, lai LG rīkotos. [..] Šobrīd mēs LG jau esam izteikuši brīdinājumu, ja šādi gadījumi atkārtojas, tad tas vairs nav brīdinājums, bet gan naudas sodi, kuru apmērus es pagaidām nevaru komentēt," pauž SPRK padomes priekšsēdētājs.

Pēc rūpīgas šo kritēriju izvērtēšanas un faktisko apstākļu analīzes SPRK secināja, ka nav pamata atkāpes piešķiršanai.

SPRK nekonstatēja apstākļus, kas varētu radīt nopietnas ekonomiskas un finansiālas grūtības LG šogad saistībā ar pielīgto "ņem vai maksā" saistību izpildi. Vienlaikus SPRK saredz, ka LG ir iespējams izvairīties no ekonomiskām un finansiālām grūtībām, pat ja tādas varētu rasties 2017.gadā vai arī turpmākajos gados.

SPRK lēmums nozīmē, ka Latvijas lietotāju tiesības iegādāties dabasgāzi no alternatīviem piegādātājiem, piemēram, starptautiskajos dabasgāzes tirgos, un piegādāt to Latvijā savam patēriņam netiek ierobežotas.

Latvijas lietotājiem, kuri vēlas piegādāt sev piederošu dabasgāzi saviem patēriņa objektiem, ir tiesības prasīt un LG ir pienākums nodrošināt Latvijas lietotāju dabasgāzes transportēšanu.

Tikmēr LG norāda uz iespējamiem zaudējumiem, kas varētu rasties šādi neizpildot ar krievijas kompāniju “Gazprom” nolīgtos gāzes iepirkuma apjomus.

"Te nav tik daudz runa par apjomiem, bet to, ka šāda prettiesiska tirgus atvēršana pirms 2017.gada aprīļa vien ir līguma pārkāpums. Zaudējumi ir nākamais punkts par ko ir .... nedaudz nekorekti spekulēt, spēlējot pokeri un rēķinot cik būs zaudējumu," atzīmē LG juridiskā departamenta vadītājs Māris Onževs.

"Svarīgāks ir fakts, ka notiek prettiesiskā tirgus atvēršana pirms 17. gada 3. aprīļa par to jau ir strīds un šis ir tas pamatjautājums. Ar regulatora kārtīm, ko viņi saka, ka viņi neies uz šķīrējtiesu, ka nebūs zaudējumu, ir dārgi spekulēt. Tas izskatās pēc aprēķina, ka nebūs lielu zaudējum un tāpēc mēs varam pārkāpt līgumu. Tieši rietumeiropas akcionāri ir tie, kas iebilst pret šādu valsts rīcību," komentē Onževs.

Līdz ar grozījumiem Enerģētikas likumā, kas stājās spēkā 2014.gada aprīlī, tika pārņemta Eiropas Savienības "Gāzes direktīva", kas nosaka prasības par trešo pušu piekļuvi dabasgāzes apgādes sistēmai. Tādējādi dabasgāzes sistēmas operatoram jānodrošina visiem sistēmas lietotājiem un pretendentiem, kuri to pieprasa, vienlīdzīgu un atklātu piekļuvi dabasgāzes sistēmai.

Atbilstoši likumā dotajam deleģējumam SPRK 2015.gada 10.septembrī izdeva dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumus - "Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumi" un "Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumi".

Šos noteikumus attiecībā uz pārvades sistēmu LG apstrīdēja Administratīvajā apgabaltiesā, kas apturēja noteikumu 8.5.punkta darbību, kurš noteic, ka dabasgāzi no pārvades sistēmas iespējams izvadīt uz sadales sistēmu, un līdz ar to uz laiku ierobežoja Latvijas lietotāju piekļuves tiesības dabasgāzes infrastruktūrai. Augstākā tiesa 2016.gada sākumā atcēla Administratīvās apgabaltiesas lēmumu, atjaunojot SPRK izdoto dabasgāzes pārvades un krātuves lietošanas noteikumu spēkā esamību pilnā apjomā.

Šī gada 11.janvārī "Latvenergo" vērsās ar lūgumu pie LG nodrošināt piekļuvi dabasgāzes pārvades un sadales sistēmām. Ņemot vērā, ka LG nesniedza motivētu atteikumu un neievēroja normatīvajos aktos noteiktās prasības, SPRK izteica brīdinājumu LG par pārkāpumiem saistībā ar trešo pušu pieeju dabasgāzes infrastruktūrai.

Šī gada 2.maijā SPRK saņēma LG iesniegumu ar lūgumu piešķirt pagaidu atkāpi vismaz līdz 2017.gada 3.aprīlim trešo pušu tiesībām izmantot dabasgāzes pārvades un sadales sistēmu, lai transportētu no citiem dabasgāzes tirgotājiem iegādāto dabasgāzi patēriņam Latvijas teritorijā. Izvērtējot situāciju atbilstoši normatīvo aktu prasībām, SPRK padome šodien, 25.augustā, lēma par atteikumu pagaidu atkāpes piešķiršanai.

Iepriekš "Latvenergo" vairākkārt lūdza LG rast iespēju izmantot dabasgāzes pārvades infrastruktūru, lai Inčukalna pazemes gāzes krātuvē varētu piegādāt gāzi no Lietuvas. Taču LG, balstoties uz ekskluzivitātes tiesībām, nolēma neļaut "Latvenergo" izmantot gāzes pārvades infrastruktūru.

LG regulatora pieņemto lēmumu var apstrīdēt tiesā.

LG jau šā gada maija sākumā lūdza SPRK piešķirt pagaidu atkāpi trešo personu tiesībām izmantot LG dabasgāzes pārvades un sadales sistēmu, lai transportētu no citiem dabasgāzes tirgotājiem iegādāto dabasgāzi patēriņam Latvijas teritorijā. 5.maijā pēc SPRK padomes sēdes regulatora vadītājs Irklis žurnālistiem atzina, ka SPRK veica sākotnējo LG lūguma izvērtējumu un secināja, ka SPRK pietrūkst būtiskas informācijas. Regulatora ieskatā LG lūguma pamatojumam ir jābūt izvērstākam, tāpēc SPRK lūdza LG sagatavot papildu informāciju.

Irklis skaidroja, ja SPRK apmierinās LG pieteikumu, šis lēmums vēl būs jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju. Ja LG lūgums netiks apmierināts, uzņēmums šo SPRK lēmumu var apstrīdēt tiesā. "Ja SPRK atteiks LG lūgumu, gāzes koncernam būs jānodrošina "Latvenergo" iespēja piekļūt gāzes infrastruktūrai," atzina regulatora vadītājs.

Jau ziņots, ka LG lūgusi SPRK piešķirt pagaidu atkāpi trešo personu tiesībām izmantot LG dabasgāzes pārvades un sadales sistēmu, lai transportētu no citiem dabasgāzes tirgotājiem iegādāto dabasgāzi patēriņam Latvijas teritorijā.

Gāzes koncerns šādu lūgumu izteica saskaņā ar Enerģētikas likuma 45.3 pantu, kas paredz, ka vertikāli integrēts energoapgādes komersants var iesniegt regulatoram pieteikumu par pagaidu atkāpes piešķiršanu, ja šis komersants ir nonācis vai uzskata, ka nonāks nopietnās ekonomiskās un finansiālās grūtībās sakarā ar fiksēta maksājuma apjoma līguma saistībām, ko tas uzņēmies vienā vai vairākos dabasgāzes iepirkšanas līgumos.

LG paziņojumā medijiem skaidro, ka LG ir vertikāli integrēts dabasgāzes nozares komersants, kuram līdz 2017.gada aprīlim ir spēkā esošas ekskluzīvas licences dabasgāzes pārvadei, sadalei, tirdzniecībai un uzglabāšanai Latvijas teritorijā un ir noslēgts ilgtermiņa līgums ar "Gazprom" par dabasgāzes piegādi līdz 2030.gadam ar pielīgtiem obligātiem ikgadējiem iepērkamās dabasgāzes apjomiem. Vairāku faktoru dēļ, piemēram, silto ziemu iespaidā, kas samazina dabasgāzes patēriņu reģionā, kā arī lielu rūpniecības uzņēmumu jaudu samazināšanas dēļ LG jau pašlaik vairs nespēj izpildīt ilgtermiņa līgumā pielīgtos apjomus, skaidro uzņēmums.

Tieši šādus ekonomiskos iemeslus SPRK savos lēmumos vairākkārt norādījusi LG kā iemeslu, atsaucoties uz Enerģētikas likuma 110.panta otro daļu, lai atteiktu pieeju attiecīgajai sistēmai likumā "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" noteiktajā kārtībā.

Atbilstoši gan LG izsniegtajām licencēm, gan noslēgto līgumu noteikumiem, gan arī saskaņā ar Enerģētikas likumu un tā pārejas noteikumu regulējumu LG kā vienīgais dabasgāzes apgādes komersants Latvijā pašlaik izpilda sabiedrisko pakalpojumu sniegšanas saistības un nodrošina iespēju visiem dabasgāzes lietotājiem saņemt nepārtrauktus dabasgāzes piegādes pakalpojumus, informē uzņēmums.

LG arī vērš uzmanību, ka pagaidu atkāpes piešķiršana neietekmēs negatīvi dabasgāzes apgādes drošumu un sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu. Tieši otrādi - LG pagaidu atkāpes piešķiršanas rezultātā spēs arī turpmāk izpildīt ilgtermiņa līgumā pielīgtās saistības un līdz ar to turpinās veikt drošas un stabilas dabasgāzes apgādes sistēmas uzturēšanas funkciju Latvijā. Tieši drošas gāzes apgādes nodrošināšana bija viens no galvenajiem mērķiem ilgtermiņa līguma noslēgšanai. Ņemot vērā LG piešķirtajās licencēs, kā arī privatizācijas līgumos noteiktās saistības dabasgāzes piegādei Latvijā, LG ar ilgtermiņa līguma noslēgšanu ieguva prognozējamību un stabilitāti savu licencēs noteikto saistību izpildei pret Latvijas dabasgāzes lietotājiem.

Kā ziņots, aprīlī SPRK izteica brīdinājumu "Latvijas gāzei" par tās rīcību, liedzot AS "Latvenergo" piekļuvi gāzes infrastruktūrai, lai energokompānija varētu iegādāties gāzi no Lietuvas.

LG peļņa pērn bijusi 30,5 miljoni eiro, kas ir nedaudz vairāk nekā gadu iepriekš, liecina kompānijas revidētais 2015.gada finanšu pārskats. 2014.gadā LG nopelnīja 30,07 miljonus eiro.

Pērn 12 mēnešos patērētājiem pārdota dabasgāze un sniegti pakalpojumi par 445 miljoniem eiro. 2014.gadā LG pārdeva gāzi par 503 miljoniem eiro. Kopumā LG 2015.gadā patērētājiem pārdeva 1,32 miljardus kubikmetru dabasgāzes. Salīdzinājumā ar 2014.gadu pārdotās dabasgāzes apjoms pieauga par 2%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti