Panorāma

NATO: Mīts par Krievijas militāro varenību ir miris

Panorāma

Panorāma

Dabasgāzes cenai biržā jauns rekords

Regulators: Gāzes cenas kāpumam biržā nebūs tūlītējas ietekmes uz iedzīvotāju rēķiniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai gan Krievijas kara pret Ukrainu dēļ aizvien paaugstinās cenas energoresursiem un dabasgāzes vairumtirdzniecības cena Eiropā piedzīvoja milzīgas svārstības, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) norāda, ka tūlītējas ietekmes uz iedzīvotāju rēķiniem tam nebūs. Kopš kara sākuma arī naftas cena pieaugusi par aptuveni 30%.

Gāzes cenas straujais kāpums pērn jau lika valdībai ieviest dažādus atbalsta pasākumus, taču jaunais lēciens līdzšinējos rekordus ievērojami pārsniedz. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā dabasgāzes cena biržā TTF kāpusi vairāk nekā divarpus reizes. Īpaši strauji cena cēlusies pirmdienas, 7. marta, laikā. Rīta stundās kāpums sasniedza pat gandrīz 70% salīdzinājumā ar piektdienu, cenai svārstoties ap 300 eiro par megavatstundu.

“Tas atspoguļo tirgū valdošo nenoteiktību. Tirgotājiem nav pietiekamas skaidrības un informācijas par to, kāda varētu būt tālākā notikumu attīstība, vai būs kādas sankcijas, kas ietekmēs piegāžu apjomus un iespējas par tiem norēķināties. Līdz ar to ir daļa tirgotāju, kas cenšas noslēgt kādus darījumus iespējami ātrāk, un tas rada papildu pieprasījumu un spiedienu uz cenas kāpumu,” skaidroja SPRK izpilddirektors Jānis Miķelsons.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā norādīja, ka cenas kāpums biržā mājsaimniecības šobrīd neietekmē. Latvijā dabasgāzes tarifs mājsaimniecībām tiek mainīts divreiz gadā, līdz ar to

svarīgi, kāda būs cena gada vidū, kad tarifu pārskatīs.

Taču kāpumu rēķinā nākammēnes var izjust uzņēmumi, kam gāzes cena līgumā ir piesaistīta svārstībām biržā.

Cenu kāpumu par ļoti nopietnu sauc ekonomists Mārtiņš Āboliņš: “Ja mēs pēdējos piecos gados vidēji dabasgāzē esam tērējuši 250 līdz 400 miljoni eiro gadā, tad pie tā cenu līmeņa, kas ir šodien, tie būs miljardi. Virs četriem miljardiem eiro.”

Viņš arī uzsvēra, ka arī naftas cena kopš kara sākuma ir strauji kāpusi, kas kopumā var ievērojami sabremzēt ekonomiku. “Visticamāk, tiks ietekmēts pieprasījums. Vienkārši uzņēmumiem un ekonomikas nozarēm enerģija kļūs par dārgu, un tas jau negatīvi ietekmēs kopējo ekonomisko aktivitāti gan Eiropā, gan pārējā pasaulē,” sacīja Āboliņš.

Āboliņš arī norādīja, ka vēl lielāku cenu kāpumu un rezultātā arī ekonomikas bremzēšanos radītu embargo Krievijas naftai un gāzei. Tajā pašā laikā ekonomists uzskata, ka vēl lielāks trieciens tas būtu pašas Krievijas ekonomikai.

KONTEKSTS:

Ņemot vērā bažas par dabasgāzes piegādēm Krievijas sāktā kara Ukrainā dēļ, gāzes cena Eiropas biržās pirmdien pieaugusi par vairāk nekā 60% un sasniegusi rekordaugstu līmeni. Arī "Latvijas gāze" brīdināja par dabasgāzes biržas cenas trīskāršu pieaugumu aprīlī.

Jāpiebilst, ka pašreizējie gāzes tarifi mājsaimniecībām ir spēkā līdz šāda gada 1. jūlijam, liecina informācija "Latvijas gāzes"  mājaslapā. Līdz ar to izmaiņas biržas cenā varētu ietekmēt lielos lietotājus, kuriem nav fiksētu tarifu.

Energoresursu cenu pieaugums gan bija vērojams vēl pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā. Un toreiz Saeima pieņēmusi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumu, kas nosaka atbalsta sniegšanu iedzīvotājiem un uzņēmējiem apmēram 250 miljonu eiro apmērā energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti