Regulators: EK lēmums «Gazprom» lietā būtiski zemākas gāzes cenas nesola

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lēmums “Gazprom” lietā uzlabos Latvijas un pārējo Baltijas valstu gāzes apgādes tirgu, taču automātiski nenozīmēs zemākas gāzes cenas patērētājiem. Tā Eiropas Komisijas (EK) pieņemto lēmumu vērtēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Irklis atzina, ka “Gazprom” dominējošais stāvoklis Latvijā samazināsies, jo jaunā kārtība atļaus gāzes tirgus dalībniekiem veikt mijmaiņas darījumus. Tas arī atļaus gāzes reeksportu, kas līdz šim “Gazprom” piegādes līgumos bijis liegts.

Tiesa, cerēt uz tūlītēju gāzes cenu samazināšanos nevarēs. “Eiropas Komsijas prasības nenozīmē automātisku cenu koriģēšanu, bet gan iespēju prasīt cenu koriģēšanu vienu reizi divos gados. Ja ir strīds, tad tā ir arbitrāžas procedūra. Tāpēc jautājums ir par saistību efektivitāti, cik efektīvas būs saistības koriģēt cenas atbilstoši Rietumeiropas cenām,” skaidroja Irklis.

SPRK vadītājs piebilda, ka jau šobrīd Latvijā gāzes cenas ir ievērojami tuvākas Rietumeiropas cenām nekā Somijā, kur tirgus ir izolēts. Šādus apstākļus Baltijas reģionā nodrošinājusi iespēja saņemt sašķidrināto gāzi no citiem piegādātājiem.

Vairumtirdzniecības cenas par dabasgāzi 2014. un 2017.gada pēdējā ceturksnī (eiro par MWh)

Cenas par dabasgāzi rūpnieciskajiem patērētājiem 2014. un 2017.gada pēdējā ceturksnī (centi par kWh)

Cenas par dabas gāzi mājsaimniecībām 2014. un 2017.gada pēdējā ceturksnī (centi par kWh)

 

KONTEKSTS:

Jau iepriekš Eiropas Komisija paziņoja, ka Krievijas gāzes koncerns “Gazprom” uzņēmums pārkāpis ES konkurences noteikumus, sadalot gāzes tirgu pa valstu robežām astoņās dalībvalstīs. Tas, iespējams, ļāva “Gazprom” noteikt augstākas gāzes cenas piecās no šīm dalībvalstīm, tostarp, Latvijā.

Oficiāli Eiropas Komisija izvirzīja apsūdzības “Gazprom” 2015.gada aprīlī. Šo pārmetumu dēļ “Gazprom” varēja noteikt sodu līdz pat 10% no gada apgrozījuma.

Taču nu Eiropas Komisija panākusi vienošanos ar “Gazprom”, liedzot uzņēmumam turpmāk Baltijas valstīs prasīt augstāku cenu par gāzi nekā Rietumeiropā. Gāzes cenu būs arī iespējams regulāri pārskatīt.

Tāpat Eiropas Komisija uzlikusi “Gazprom” par pienākumu atteikties no līdzšinējos līgumos ievērtajiem ģeogrāfiskiem ierobežojumiem. Proti, tie, kas ir iegādājušies no Krievijas koncerna gāzi, varēs to brīvi pārdot tālāk.

Vienlaikus Eiropas Komisija atteicās no ieceres uzlikt “Gazprom” sodu par līdzšinējo rīcību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti