Pusdiena

VARAM vēlas kodolreaktora demontāžas līdzekļus virzīt radioaktīvo atkritumu tvertnes būvei

Pusdiena

Tramps paziņo, ka Čenuns varēs turpināt vadīt Ziemeļkoreju, ja piekritīs kodolatbruņoties

Regulators: Diviem «Conexus» akcionāriem pastāv interešu konflikta risks

Regulators: Diviem «Conexus» akcionāriem pastāv interešu konflikta risks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora „Conexus Baltic Grid” sertificēšanas procesā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK jeb Regulators) secinājusi, ka patlaban uzņēmums sertificēšanas prasībām atbilst tikai daļēji. Diviem no „Conexus” akcionāriem – "Gazprom” un pirms dažiem gadiem piesaistītajam finanšu investoram „Marguerite” ir interešu konflikts. Uz to norādīts Regulatora sagatavotajā lēmumprojektā, kas tiks nosūtīts Eiropas Komisijai (EK).

ĪSUMĀ:

  • SPRK secinājusi: interešu konflikta situācijā atrodas ne tikai "Gazprom", bet arī "Marguerite";
  • Regulatora ieskatā, "Gazprom" un "Marguerite" līdzdalība apdraud "Conexus" neatkarību;
  • SPRK par lēmumprojektu lūgs Eiropas Komisijas atzinumu, kas jāsagatavo divu mēnešu laikā;
  • Lēmumprojekts paredz: "Conexus" pilnīga nodalīšana ir jāpabeidz līdz nākamā gada aprīlim.

Dabasgāzes pārvades sistēmas un Inčukalna dabasgāzes krātuves īpašnieka "Conexus Baltic Grid" sertifikācijai radušies iepriekš neparedzēti šķēršļi. Proti, sertificēšanas procesā SPRK konstatējusi, ka interešu konflikta situācijā atrodas ne tikai "Gazprom", bet arīdzan pirms pāris gadiem piesaistītais finanšu investors „Marguerite”.

"Mēs īpašu uzmanību pievērsām diviem apstākļiem. Viens ir "Latvijas gāzes" līdzdalībai "Conexus Baltic Grid" un "Marguerite Fund" līdzdalībai "Conexus" kā akcionāram. Abi šie uzņēmumi ir saistīti arī ar dabasgāzes piegādes un tirdzniecības darbībām.

Proti, "Latvijas gāze" ir tirgotājs un tās akcionāru vidū ir "Gazprom". Līdzīgi arī "Marguerite" ir īpašnieks vienlaicīgi gan "Latvijas gāzē", gan "Conexus Baltic Grid"," skaidro Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas priekšsēdētājs Rolands Irklis, uzsverot, ka, regulatora ieskatā, "Conexus" patlaban tikai daļēji atbilst sertificēšanas prasībām.

Enerģētikas likums finanšu investoriem paredz īpašus noteikumus, taču regulatora ieskatā, „Marguerite” atrašanās vienlaikus gan „Latvijas gāzes”, gan "Conexus" akcionāru vidū var apdraudēt "Conexus" neatkarību. ""Marguerite” gadījumā pastāv interešu konflikts, proti, viņiem varētu būt interese gūt peļņu gan "Latvijas gāzē", gan "Conexus". Līdz ar to šāda līdzdalība apdraud "Conexus" neatkarību."

Tādēļ, neraugoties uz to, ka finanšu investoriem likums pieļauj atšķirīgus nosacījumus, "Conexus" akcionāru struktūra varētu būt jāpārveido:

"'Viņi joprojām var tikt uzskatīti par finanšu investoru, bet mums ir jānovērtē, vai pastāv interešu konflikta risks. Šobrīd mēs redzam, ka šis risks pastāv. Attiecībā uz "Gazprom" mums nebija pirmsšķietami jāvērtē interešu konflikta risks, vienkārši jākonstatē, ka dabasgāzes piegādātājs var kontrolēt dabasgāzes pārvades operatoru. Abos gadījumos mēs esam nonākuši pie secinājuma, ka ir jāveic papildu darbības, lai nodalītu pārvades operatoru no tirdzniecības un piegādes interesēm," teica Irklis.

Sagatavoto lēmumprojektu SPRK tuvākajā laikā plāno nosūtīt EK, kas arī izvērtēs "Conexus" atbilstību sertifikācijas prasībām. EK atzinums jāsagatavo divu mēnešu laikā, taču šis termiņš var tikt pagarināts vēl par diviem mēnešiem.

Regulatora sagatavotais lēmumprojekts paredz, ka "Conexus" pilnīga nodalīšana ir jāpabeidz līdz nākamā gada aprīlim. Vaicāts, kāds varētu būt risinājums "Marguerite" interešu konflikta novēršanai, Irklis saka: "Viens variants ir akciju pārdošana, bet mēs varam izvērtēt arī citus risinājumus, kas ļauj efektīvi nodalīt šīs intereses uzņēmumos. (..) Pagaidām būtu pāragri šos risinājumus saukt. Mēs droši vien diskutēsim ar uzņēmumu, apspriedīsim un vērtēsim piedāvājumus no uzņēmuma puses."

"Marguerite Gas" pieder mazliet vairāk nekā 29% "Conexus" akciju. Nedaudz vairāk kā 34% akciju pieder "Gazprom", ar kuru, saskaņā ar Ekonomikas ministrijas pausto, arvien notiek sarunas par akciju atpirkšanu. 34,36% "Conexus" akciju pērn iegādājās elektroenerģijas pārvades sistēmas operators "Augstsprieguma tīkls", kas par tām samaksāja vairāk nekā 57 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti