Regulators brīdina «Conexus» par sertificēšanās prasību neizpildi noteiktā termiņā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Inčukalna dabasgāzes krātuves operators AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") noteiktajā termiņā – līdz 2019. gada 31. decembrim – nav izpildījusi sertificēšanas prasības, tādēļ Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) sēdē ceturtdien, 9. aprīlī, nolēmusi operatoram izteikt brīdinājumu. Par to liecina informācija SPRK mājaslapā. 

Vienlaikus ar šo lēmumu SPRK uzlikusi par pienākumu "Conexus" līdz šī gada 1. oktobrim nodrošināt operatora atbilstību Enerģētikas likumā noteiktajām neatkarības prasībām.

SPRK ieskatā, "Conexus" bija dots pietiekams laiks, lai nodrošinātu pilnu atbilstību neatkarības prasībām, un šobrīd konstatētais termiņa kavējums nav attaisnots. Turklāt jau sākotnēji, SPRK nosakot termiņu, operators to vērtēja kā pietiekamu.

SPRK priekšsēdētājs Rolands Irklis skaidroja, ka "Conexus" un tās akcionāriem – AS "Gazprom" un "Marguerite" papildu Enerģētikas likumā noteiktajam bija dots ilgāk nekā vienu gadu ilgs termiņš, lai izpildītu sertificēšanas lēmumā noteiktās prasības. Proti, "Conexus" bija jānovērš interešu konflikts, ko radīja divu akcionāru atrašanās gan pārvades operatora, gan gāzes tirgotāja "Latvijas gāzes" īpašnieku vidū. 

"Mūsu ieskatā, noteiktais termiņš bija pietiekams, lai lēmumā noteiktos nosacījumus izpildītu bez kavēšanās. Vienlaikus mēs novērtējām, ka pēdējo mēnešu laikā ir veiktas darbības, kas varētu būt vērstas uz nosacījumu izpildi, piemēram, "Marguerite" akciju pārdošana, kura noslēgusies šā gada 1. aprīlī. Šis arī bija viens no apstākļiem par labu brīdinājuma izteikšanai, atturoties no naudas soda uzlikšanas" teica Irklis.

SPRK norādīja, ka kopš pagājušā gada decembra zināms – “Marguerite” un AS "Gazprom" – veic savu akciju pārdošanu. Ja "Marguerite" gadījumā akciju pārdošanas process jau ir sekmīgi noslēdzies, tad AS “Gazprom” akciju pārdošanas process joprojām turpinās.

Tiklīdz SPRK rīcībā būs pieejama dokumentācija par jauno akcionāru – "Marubeni", tiks uzākta atbilstības vērtēšana Enerģētikas likumā noteiktajām prasībām. Kamēr AS "Gazprom" akciju pārdošanas darījums nav noslēdzies un akcionāru maiņa nav notikusi, tikmēr jaunā akcionāra atbilstība prasībām netiek vērtēta, norādīja SPRK.

Vērtējot soda apmēru, SPRK vērtēja arī nosacījuma neizpildes sekas uz dabasgāzes tirgu – konkurenci un pārrobežu tirdzniecību, un

šajā gadījumā nav konstatējusi, ka nosacījumu neizpilde būtu nelabvēlīgi ietekmējusi tirgus darbību. Arī šis ir viens no iemesliem, kādēļ "'Conexus" ir izteiks tikai brīdinājums, nevis piemērots bargāks soda mērs,

skaidroja regulatorā.

Tikmēr "Conexus" vadītāja Zane Kotāne paziņojumā medijiem norādīja, ka "Conexus" ir darījis visu, kas tiesiski bija iespējams, lai nodrošinātu regulatora noteikto sistēmas operatora sertificēšanas nosacījumu izpildi noteiktajā termiņā, kā arī veidā, kādu to sagaidīja regulators.

"Tieši tāpēc nosacījumu izpildes termiņa pagarināšana, vienlaikus izsakot brīdinājumu par jautājumu, kurā tiešā veidā nevaram ietekmēt akcionāra lēmumus, ir likumsakarīgs. "Conexus Baltic Grid", ņemot vērā akcionāru darījumus ar sev piederošajām akcijām, lūdza regulatoru pagarināt sertificēšanas lēmumā noteikto nosacījumu izpildes termiņu vismaz līdz 2020. gada 1. oktobrim, paredzot laiku attiecīgo Ministru kabineta lēmumu pieņemšanai atbilstoši Enerģētikas likumam, kas nosaka valstij pirmpirkuma tiesības," sacīja uzņēmuma vadītāja.

Viņa atzīmēja, ka "Conexus" juridiski darījis visu iespējamo, lai nodrošinātu Enerģētikas likumā noteikto neatkarības prasību ievērošanu. Akcionārs "Gazprom" no "Conexus" dibināšanas nepiedalās sabiedrības pārvaldē, bet akcionārs "Marguerite Gas I S.a.r.l." 2019. gada nogalē pārdevis savas "Conexus" akcijas. "Gazprom" turpina sev piederošo akciju atsavināšanas procesu.

KONTEKSTS:

"Conexus" ir dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmums, kas izveidots pēc dabasgāzes tirgus monopoluzņēmuma "Latvijas gāze" sadales, nodalot no tā gāzes pārvades un uzglabāšanas infrastruktūru, tostarp Inčukalna pazemes gāzes krātuvi. Enerģētikas likumā noteikts, ka gāzes tirgus liberalizācijā līdz 2017.gada 31. decembrim "Conexus" ir jābūt juridiski neatkarīgam no dabasgāzes apgādes komersantiem, kas nodarbojas ar dabasgāzes tirdzniecību un sadali.

2017. gada decembra vidū AS "Augstsprieguma tīkls" noslēdza darījumu ar Vācijas enerģētikas uzņēmumu "Uniper Ruhrgas International GmbH” par tam piederošo 18,31% "Conexus" akciju iegādi. Neilgi pēc tam "Augstsprieguma tīkls" nopirka arī SIA "Itera Latvija" piederošās 16,05% "Conexus" kapitāldaļas. Tādējādi Latvijas valstij kopumā pieder 34,36% "Conexus" akciju. Par tām "Augstsprieguma tīkls" samaksājis vairāk nekā 57 miljonus eiro. "Gazprom" arvien pieder aptuveni 34% "Conexus" akciju. 

SPRK 2018. gada rudenī  sertificēja Inčukalna dabasgāzes krātuves operatoru "Conexus" ar nosacījumu, ka līdz 2019. gada beigām tiks novērsti interešu konflikta riski, ko rada divu akcionāru atrašanās gan pārvades operatora, gan gāzes tirgotāja "Latvijas gāze" īpašnieku vidū. "Conexus" solījis meklēt juridiskus risinājumus, kā interešu konflikta riskus novērst.

To, ka gāzes pārvades uzņēmumiem jābūt neatkarīgiem no gāzes tirgotājiem, nosaka Eiropas Savienības (ES) prasības un Enerģētikas likums. Latvijai var draudēt sods no ES par gāzes direktīvas neieviešanu, savukārt "Conexus" varētu zaudēt licenci.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti