Panorāma

Austrumu robeža armijas rokās?

Panorāma

Ainaži paliek slimnīcu kartē

Regulatoram neizdodas samazināt siltuma tarifus

Regulators: apkures tarifa pieaugums Rīgā pārāk liels; sola iespējami drīz to pārskatīt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) jeb regulatoram nav izdevies ierobežot AS "Rīgas siltums" plānoto tarifu kāpumu, un no 1. augusta maksa par apkuri lielākajai daļai rīdzinieku ievērojami pieaugs. Regulatora ieskatā, apkures tarifa pieaugums ir pārāk liels. Tiesa, lai arī jaunais tarifs noteikts uz nākamajiem diviem gadiem, regulators sola to pārskatīt un, iespējams, samazināt ievērojami ātrāk.

"Rīgas siltums" ir galvenais siltumenerģijas piegādātājs Rīgā, tas apgādā ar siltumu 75% rīdzinieku, un vēl līdz pagājušā gada oktobrim gada ietvarā uzņēmums bija strādājis ar 3,3 miljonu eiro peļņu. Tomēr pērnā gada izskaņā un šī gada pirmajos mēnešos ievērojami augušās siltumenerģijas cenas uzņēmumu iedzinušas mīnusos un tagad nolemts siltuma tarifus paaugstināt, lai segtu radušos zaudējumus.

"Ņemot vērā plusus un mīnusus, tie ir vairāk nekā 11 miljoni eiro," teica AS "Rīgas siltums" valdes locekle Birute Krūze.

Tagad siltumenerģijas cenas atkal kritušās un atsevišķās pašvaldībās tarifus pat pazemina, bet "Rīgas siltuma" tarifi no 1. augusta pieaugs par 17%.

Tātad, piemēram, 50 eiro rēķins pieaugs teju līdz 60, 100 – līdz 117 eiro.

Uzņēmumā cer, ka ar šādu uzcenojumu zaudējumus izdosies kompensēt divu gadu laikā, bet, ja siltumenerģijas cenas turpinās kristies, varbūt pat ātrāk.

"Mēs ļoti ceram, ka cenas samazināsies, un rīdziniekiem būs iespējams pēc iespējas ātrāk samazināt tarifu," piebilda Krūze.

Izmaiņas tarifos "Rīgas siltums" pieteica jau pagājušā gada beigās, bet regulators iesniegto projektu vērtēja pusgadu. Tā ieskatā, apkures cenas pieaugums ir pārāk liels.

"Darba procesā mēs atradām virkni izmaksu, kuras būtu pamatoti izslēgt no tarifu projekta. Tās izmaksas, ko mēs atradām, ko varētu samazināt, bija vairāk nekā pieci miljoni eiro," atzina SPRK priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Lai arī vairākas izmaksu pozīcijas "Rīgas siltums" pēc regulatora ieteikuma mainījis, jaunais tarifs palicis nemainīts. "Viss tas izmaksu apjoms, ko regulators identificēja kā neatbilstošu, tika atjaunots tarifu projektā, paaugstinot pieļaujamās peļņas apmēru. Līdz ar to gala rezultātā pamattarifs ir tieši tāds, kā "Rīgas siltums" to iesniedza sākotnēji," atklāja Irklis.

Jaunais siltuma tarifs apstiprināts uz diviem gadiem.

To plānots pārskatīt pēc gada, bet, iespējams, tas varētu notikt pat ātrāk,

jo no 1. janvāra tiks samazināta siltumenerģijas komersantiem pieļaujamā peļņas norma.

"Līdz ar to mēs, ļoti iespējams, izskatīsim iespēju šī gada rudenī iesniegt jaunu tarifu projektu, kas atbildīs jaunajām peļņas normām, kas ir ievērojami samazinātas," sacīja SPRK vadītājs.

Tas nozīmē, ka jaunais – paaugstinātais tarifs varētu būt spēkā tikai no 1. augusta līdz 1. janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti