Reģistrēts Baltijas valstu «Rail Baltica» projekta kopuzņēmums «RB Rail»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ceturtdien Latvijas Uzņēmumu reģistrā reģistrēts triju Baltijas valstu kopuzņēmums akciju sabiedrība „RB Rail” , kas dibināts vērienīgā dzelzceļa projekta „Rail Baltica” realizācijai. 

Kopuzņēmuma AS „RB Rail” reģistrētais pamatkapitāls ir 1,95 miljoni eiro. Saskaņā ar akcionāru līgumu galvenais kopuzņēmuma uzdevums būs „Rail Baltica” dzelzceļa projektēšana, būvniecība un mārketings.

„RB Rail” padomē ir pa diviem pārstāvjiem no Igaunijas, Lietuvas un Latvijas. Padomes priekšsēdētājs būs Anti Moppels, kuram būs divi vietnieki - Uģis Magonis un Dainius Budris. Vēl padomē darbosies Kaspars Briškens, Vaidotas Baļjunas  un Indreks Oravs.

Par uzņēmuma pagaidu valdes priekšsēdētāju iecelts Edvīns Bērziņš. Kopuzņēmuma tuvākais un būtiskākais uzdevums ir līdz 2015.gada februārim sagatavot dokumentāciju Eiropas Savienības finansējumam „Rail Baltica” projekta īstenošanai.

Jau ziņots, ka Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pārstāvji oktobra nogalē parakstīja līgumu par kopuzņēmuma izveidi dzelzceļa projekta „Rail Baltica 2" īstenošanai. Līdz laikam, kad ceļu no Tallinas līdz Rīgai varēs mērot nepilnās divās stundās un kad no Rīgas ar dzelzceļu būs iespējams sasniegt arī Rietumeiropas valstis, vēl jāgaida aptuveni desmit gadi, tomēr līguma parakstīšana par kopuzņēmumu „Rail Baltica” projekta īstenošana ir pirmais solis uz to.

Viens no būtiskākajiem šķēršļiem projekta virzībā bija Lietuvas nostāja par to, ka projekta maršrutam sevī ir jāietver arī galvaspilsēta Viļņa. Tomēr Lietuvas satiksmes ministrs Rimants Sinkevičs savā uzrunā solīja, ka Viļņas iekļaušana maršrutā projektam nāks par labu.

"Rail Baltica" projekts paredz jaunas Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas izbūvi Baltijas valstīs. Latvijai tas izmaksātu 1,27 miljardus eiro, bet visās trīs Baltijas valstīs kopā - 3,68 miljardus eiro. Eiropas Komisija varētu līdzfinansēt 85% no kopējām šī projekta izmaksām, un būvniecības darbus iecerēts uzsākt 2016.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti